SON DAKİKA
Hava Durumu

Yalın Sağlık ve Hızlı İyileşme

Yazının Giriş Tarihi: 28.11.2018 01:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.11.2018 01:42

Yeni tıbbi teknoloji, tıbbi girişim ve tıbbi bilgiler ile artık hastalarımızda "Hızlı İyileşme" protokolleri uygulayabiliriz. Bu protokolleri uygulamakla hastaların ve hasta yakınlarının, hastane yönetiminin, başta hekimler olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının memnuniyeti son derece yükselmektedir. Hastaların iyileşme süreçlerinde hızlılığın akabinde taburcu olduktan sonra istenmeyen olayların da olmaması son derece dikkat çekicidir ve memnuniyet vericidir.

Ülkemiz sağlık sektöründe bu protokollerin uygulanması elzemdir.

Çünkü;

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2016 yılı verilerine göre ülkemizde toplam yatak sayısı 217 bin 771 olup, 1000 kişiye 2,73 adet yatak düşmektedir. Yani, zaman mevcut yataklarımızı akıllı kullanma zamanıdır. Hatta ülkemiz dahil pek çok ülkede bu amaca yönelik dernekler misyon ve vizyonları ile "Hızlı İyileşme" protokollerini uygulamamız için öncülük yapmaktadırlar.

Ayrıca hastaların hastanede "yatış gün sayısı" da ayrı bir sağlıkta kalite göstergesi olup kalite yönetim sisteminin olduğu ve uygulandığı hastaneler bu parametreyi aylık ve yıllık olarak takip etmektedirler.

Hastanede yatış süresinin kısa olması hastane enfeksiyonları riskine karşı bir önlem olduğu gibi aynı zamanda sağlık maliyetlerinin düşürülmesi açısından da önemli bir etkendir.

Yaşlı popülasyona aday olan ülkemizde hastalıkların en fazla olduğu 65 yaş üstü hastalarda ameliyatların ve buna bağlı sağlık harcamalarının son yıllarda giderek arttığı bilinmektedir. Bu  grup hastalarda "Hızlı İyileşme" protokollerinin uygulanması son derece yararlı olacaktır.

Hasta yatakların akıllı kullanılması ile sırada bekleyen hastaların bekleme süreleri kısalacak ve daha çok hastaya tedavi olanağı sunulmuş olacaktır.

"Türkiye'nin ekonomik ve sosyal kalkınmasına ve küresel sağlığa katkı aracı olarak sağlık sistemini geliştirmeye devam etmek" Sağlık Bakanlığı'mızın Stratejik amaçlarından biri olup bu "Hızlı İyileşme" protokollerinin kullanılması bu stratejik amaca da hizmet edecektir.

"Hızlı İyileşme" protokolünün yalın sağlık ile  ilişkisini yadsımamak gerekir. Zaten "Hızlı İyileşme" protokolü yalın düşünce sonucu geliştirilmiştir. Çünkü "Hızlı İyileşme" hastalarda uygulanması şart olmayan, süreçte ne hastaya ne de hastaneye değer katmayanları iptal ederek, yeni  tıbbi teknoloji, tıbbi girişimler ve tıbbi bilgilerle süreci yenilemektir.

Sonuç olarak yalın sağlık uygulamalarından olan "Hızlı İyileşme" hastalarımız, doktorlarımız ve diğer sağlık çalışanlarımız, hastanelerimiz ve ülkemiz açısından son derece yararlı ve zorunludur. Öğrenilmeli, uygulanmalı ve ülke genelinde yaygınlaştırılmalıdır.

Sağlıklı ve hızlı iyileşeceğiniz günler dileği ile...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.