SON DAKİKA
Hava Durumu

Yalın her yerde...

Yazının Giriş Tarihi: 08.06.2022 00:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.06.2022 11:26

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 11 Mayıs 2022 tarihinde Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde "Yalın belediyecilik” üzerine bir toplantı düzenlendi. Toplantıya ben de katılarak Belediye yetkililerinin bu konudaki konuşmalarını dinledim.

Bursa Büyükşehir Belediyesi 3 milyonu aşan nüfusa verdiği hizmetle büyük bir kurum. Dolayısıyla böylesi büyük bir kurumun kaynaklarını verimli kullanımı büyük önem arz ediyor.

Büyükşehir Belediyesi 2020 yılında başlattığı ve kurum kültürüne dönüştürdüğü yalın belediyecilik uygulamalarıyla sağladığı tasarruf ve insan kaynağı verimliliği ile yalın çalışmalarıyla örnek gösterilebilecek ilk belediye oldu.

Ama en önemlisi de 2020 yılında çıktığı bu yolculuğun başında bir sağlık kurumundan ilham almış olması. Çünkü sağlık kurumlarında yalın anlayışın ne kadar önemli olduğu bir kez daha Belediye yetkililerince de vurgulanmış oldu.

Sağlık dışı bir kurumda hele ki bir kamu kurumundaki yalın çalışmalarının örneklerini dinlemek gurur vericiydi. Belediye hizmetlerinin her kesiminden hizmetlerin sahiplerince bu paylaşımların yapılması gerçeklik payını daha da artırdı.

Bu fırsatla içinde yaşadığımız şehrin belediyesinde verimliliğe nasıl ulaşıldığını dinlemiş oldum.

Örneğin; temizlik görevlilerinin sayıları 53 iken memnuniyetsizlik şikayetlerinin çok olduğu bir durumdan, yalın iyileştirmelerle 25 kişi ile  daha memnuniyet verici temizlik işlemlerinin yaratıldığı anlatıldı.

Haşere ile mücadeledeki ilaçlamaların yalın planlamasının ardından ilaç tüketimlerinin azaltıldığı aktarıldı. Belediyede mevcut hizmet alımlarının azaltılarak tasarruf sağlandığı bildirildi. Depolama alanlarında yalın araçlar kullanılarak gerçekleştirdikleri görsel yönetimle alan tasarrufu sağlayıp, stok yönetimi gerçekleştirilerek israfın azaltıldığı sunuldu.

Daha çok örnek var...

Toplantı, yalın çalışmaların herkes tarafından, her yerde, her zaman ve sürekli yapılması gerektiğinin anlatılması açısından önemliydi.

Doğru işe ne demeli?

Kutlarım. 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.