SON DAKİKA
Hava Durumu

'Yalın' eğitimde ders olarak yer almalı mı?

Yazının Giriş Tarihi: 03.10.2018 08:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.10.2018 08:24

Sağlık kurumlarında çalışanların işlerini yaparken eksik oldukları bir taraf var. Bu eksiklik nedeniyle sağlıkta israflar alıp başını gitmekte ve en başta  önlenebilir tıbbi hataların önüne geçilememektedir.

Çalışanlarımızda eksik olan "Yalın bakış, yalın felsefe, yalın davranış, yalın çalışma biçimi"dir. Kişiler mesleklerini icra etmeye başladıktan sonra okullarında öğrendikleri mesleki bilgileri kullanma peşine düşerler. Ne yazık ki, bu bilgileri nasıl kullanacakları, mesleğe atıldıktan sonra o mesleği güvenli, risksiz, doğru ve düzgün icra etme biçimini öğrenmiyorlar. Çünkü öğretilmiyor. Daha evde, aileden başlayacak olan bu yalın eğitim, ilk ve orta öğrenimle filizlenip, üniversitede içsellendirilmeli ki, işimizin değer katan kısmını ortaya çıkarıp verimliliği artıralım, kazanalım ve memnuniyeti yükseltelim.

Örnek olarak "Hemşirenin yanlış ilaç uygulaması ile hastanın hayatına malolması" olayını ele alalım. Bu can yakan bir hatadır. Ama eminim  hemşire kasıtlı ve bilerek bu olaya neden olmamıştır. O halde bu olaya başka yönden bakmak gereklidir. Hataları önlemek için o iş sırasında önlem alınmış mıdır? Hataları önleme yolları geliştirilmiş midir? Çalışanı hata konusunda uyaracak bir alarm ya da uyarı sistemi var mıdır? Bu sistemlerin o sağlık kurumunda olması gerektiğine yürekten inanan bir yönetici var mıdır? Çalışanlar hata yapmamak için ilkokuldan itibaren böyle bir sistem içinde yoğrulmuşlar mıdır? Bu konuda eğitim alınmış olmasa da işe başladıklarında çalışanlara bu konuda eğitim verilmiş midir?

Tüm bu soruların karşılığında sağlıkta yalın bakışın ne kadar elzem bir görüş olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü yalın bakışın temelinde başta hatalar olmak üzere tüm israfları engellemek yatar.

Tüm eğitim yetkililerine sesleniyorum; Eğitim programlarında ilk öğrenimden itibaren yalın dersler olmalıdır. Ağaç yaşken eğilir mantığı ile yalını küçük yaşlardan itibaren yaşam biçimi yapmak artık şart oldu.

Tüm sağlık yöneticilerine ve yetkililerine sesleniyorum; Sağlıkta israf had safhada ve bunların başında önlenebilir tıbbi hatalar geliyor. Bu hizmet hepimizin canı için.

Canımızdan olmayalım. Yalın sağlığı öğrenelim.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.