SON DAKİKA
Hava Durumu

Yalın düşünce ve yaşam desteği

Yazının Giriş Tarihi: 23.01.2019 05:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.01.2019 05:39

Yalın düşüncenin temelinde israfları engellemek, diğer yanda ise o israfların başımıza gelmemesi için riskleri görüp önlemleri almak yatar.

Temel yaşam desteği, solunumu ve dolaşımı durmuş kazazedeye 112 Acil ekibi veya hastanede iseniz mavi kod ekibi gelene kadar yapılan müdahaledir.

Temel yaşam desteği iki el ve on parmakla yapılan, hiçbir ilaç, tıbbi malzeme ve araç gerece gereksinim olmadan yapılan bir müdahaledir. Bu müdahaleyi yapmak için sağlıkçı olmaya gerek yoktur. Polis, öğretmen, şöför, sahil güvenlik görevlisi gibi kişiler bu müdahalenin eğitimlerini almış kişilerdir. Sürücü ehliyetine sahip olmak için kurslarda da bu dersler verilmektedir.

O nedenledir ki hastanede her işe yeni başlayan çalışan bu dersi alır ve her yıl bu ders tekrarlanır ve özlük dosyalarına bu dersi aldığına dair belge konur.

Neden mi?

Temel yaşam desteği doğru ve başarılı yapılsın ki, mavi kod veya 112 Acil ekibinin uygulayacağı ileri yaşam desteği başarılı olsun. O nedenledir ki; ileri yaşam desteği ekibinde bulunan her sağlık çalışanı bu dersi periyodik olarak almak durumundadır ve özlük dosyasında bu dersi aldığına dair belge bulunmalıdır. Ayrıca bu ekibe ulaşım ve ekibin kullanacağı ilaç, tıbbi malzeme ve araç gereçlerin organizasyonu da standartlara dayandırılmalıdır. Bu konu sağlıkta kalite standartlarının en önemli bölümlerinden birini oluşturur.

Neden mi?

Bu standartlar olmalı ki, kalbi çalışan kazazedenin uzun süreli yaşam desteğini veren yoğun bakım ekibinin yapacağı iş de başarılı olsun.

O halde temel, ileri ve uzun süreli yaşam desteği olmak üzere üç halkadan oluşan destekler birbiri ile ilişkili, bir sonrakinin başarısı bir evvelkinin başarısına bağlıdır. O nedenle bu derslerin verilmesi ve çalışanlarca doğru algılanması ve doğru uygulanması çok önemlidir. Bu, kazazedenin hayata döndürülmesinde çok büyük rol oynar.

Yalın düşünce ile kazazedenin hayata döndürülmesinde olası hatalar yani israflardan kaçınmak için, bu israfların üstesinden gelmek için bu konudaki eğitimlerin verilmesi, güncel bilgilerle eğitimlerin tekrarlanması çok önemlidir.

Hayat hepimiz için çok değerli. İnsanı hayata döndürmek kadar değerli bir kazanç var mıdır?

İsraflardan kaçınmak için yalın düşünce hayat boyu rehberiniz olması dileği ile...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.