SON DAKİKA
Hava Durumu

Yalın bakış ve takım ruhu

Yazının Giriş Tarihi: 26.09.2018 08:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.09.2018 08:10

Yalın bakışın hakim olduğu ve yalın felsefenin yaşatıldığı kurumlarda takım ruhunun nasıl oluşabileceğini, nasıl hayat bulabileceğini ve nasıl dağılmaktan kurtarılabileceğini Amerikalı yazar Chris Wiedener'in sekiz görüşü ile kendini takım oyuncusu hissedenlere veya hissedemeyenlere hatırlatmak isterim:

1. Takımın amacını sürekli canlı tutan, herkesin bu amaç doğrultusunda aynı frekans ve aynı tempoda çalışmasını, takımda kimsenin geride kalmamasını sağlayan bir lider gereklidir.

2. "Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için" duygusu ile takım üyeleri arasında ilişki ve iletişimin canlı tutulması, herkesin her an birbiriyle diyalog halinde ve birbirine destek olması, yardım etmesi, sorunların karşılıklı anlayışla çözülmesini sağlar  ve bunlar takım üyelerinin birbirlerine olan güvenini, duygusal bağlarını ve aidiyet hislerini besler.

3. Takımdaki herkesin birbirini hep "daha iyi" ve "mükemmeli" yapmaya cesaretlendirmesi, olabilecek en iyi sonucu almak için desteklemesi ve kamçılaması gerekir. Liderin takıma bu duyguyu aşılaması şarttır. Böyle çalışan takımların mücadele azmi ve başarı seviyesi  yükselir. Bu ruhla elde edilen başarı, alınan sonuçtan öte bir tatmin duygusu ve motivasyon  yaratır.

4. Sıradışı başarılar, büyük bir adanmışlıkla mücadele eden takım oyuncularıyla elde edilir. İnsanların gönüllü bir buluşma noktasıdır. Gönüllü bir amaç birliği, takım üyeleri arasında görünmez bağlar örer.

5.  Takım üyelerinin rollerinin açık ve net bir şekilde belirlenmiş olması takımın işleyişini kolaylaştırır. İyi bir takımda kimin ne yapacağı herkes tarafından bilinir. Bir takım, birbirinden farklı özellikteki üyelerden oluşur. Hiçbir oyuncu diğeriyle aynı değildir ama her oyuncunun katkısı vazgeçilmezdir. Bir takımda hiçbir kimse diğerinden "önemsiz" ya da "değersiz" değildir.

6. Takımda yıldız oyuncu olsa da, yıldız oyuncunun "eşitler arasında daha eşit" bir konumda olmasını bütün takım üyelerinin kabul etmesi gerekir. Adalet bunu gerektirir. Başarılı olmak isteyen bütün takım üyeleri,  üstün yetenekli yıldızı takımda tutmak, onlarla bir amaç birliği içinde olmak isterler.

7. Birlikte mücadele etmekten keyif almak, işi aynı zamanda neşe kaynağı haline getirmek, takım ruhunun çimentosudur. Birlikte eğlenebilen takımların enerjisi dışarı taşar. Birlikte neşelenmek, gülmek, eğlenmek, zoru başarmak için enerji kaynağıdır. Bu enerji, takımın ortaya koyacağı mücadelenin yakıtıdır.

8. Takım üyelerinin her birinin sonuca katkısını liderin fark edip takdir etmesi, olumsuz tavır ve davranışları ise birebir görüşmeler yaparak geri bildirmesi son derece önemlidir. Takdir motivasyonu artırır. Etkili ve yerinde bir geri bildirim ise her oyuncunun kendisini geliştirmesinin yolunu açar. İnsanlar kendilerine değer verildiğini hissettikleri, katkılarının bir anlamı olduğunu düşündükleri takımlara bağlanır ve daha çok katkı, fedakarlık yapmak isterler. Takımı takım yapan birlik ve beraberlik duygusu bu şekilde güçlenir.

Bir amaç uğruna, takım ruhuyla çalışan insanlar yaptıkları işte anlam bulurlar. Bu anlam başarının en önemli kaynağıdır.

Sözün özü:

Takım ruhu, parayla satın alınamaz. Para, insanların hayatlarını sürdürmeleri için bir araçtır ama onları bir takım yapmaya yetmez. Bir amaç birliğine varıp fark yaratan takımların takdir görmesi, parayla satın alınamayan bir başarıyı ortaya koydukları içindir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.