SON DAKİKA
Hava Durumu

Yalın bakış ve kişisel verilerin korunması

Yazının Giriş Tarihi: 02.10.2019 06:52
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.10.2019 06:52

Bilişim teknolojisi gerek iş gerek sosyal yaşamımızı sarıp sarmalayarak birçok işimizi kolaylaştırırken korunması gereken kişisel verilerle ilgili sorunlarımızı da beraberinde getirdi. Günlük iş akışı içerisinde özellikle kişiler arasında paylaşılan kişisel verilerle ilgili hala güvenlik zafiyetleri gözlemlenmektedir. Bunun en önemli nedeni farkındalığın olmamasıdır. Kişisel verilerin korunmasına ilişkin farkındalığın olmadığı bir dünyada ise bizler ve işimiz risk altındadır.

Bu riskleri önlemek amacı ile "6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK)" bizlere önemli yükümlülükler ve sorumluluklar getiriyor.

Yalın bakış ile risklerimizi önceden görmeli ve bu riski yaşamadan onun üstesinden gelmeliyiz.

Ama nasıl?

"6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu"nu özümseyerek, içselleştirerek ve bu anlamda görevde olan kurumu rehber edinerek. En önemlisi de KVKK eğitimleri alarak. Çünkü bu eğitimleri alırken günlük yaşam ve iş akışı içerisinde ne kadar çok bu kanuna aykırı hareket ettiğimizi, detaylarda verilerimiz konusunda düzenlememiz ve düzeltmemiz gereken ne kadar riskli alanlar olduğunu öğreniyoruz.

Örneğin; hastanelerde kullanılan güvenlik kameraları güvenliğimizin yararına iken bu kameralar ile elde ettiğimiz görüntülerin birer kişisel veri olduğunu unutmamak ve buna dikkat çekmek gerekir. Hatta bu görüntüler ile ilgili politikamızın yanısıra bu görüntülerin korunması, süresi, imhası vb. konularda tüm çalışanların farkındalığının olması günümüzde şart olmuştur.

Bu konuda idari ve teknik güvenlik tedbirlerine ilişkin yetkin kişilerden eğitimler alarak kurum içi farkındalık yaratmak, kurumsal gizlilik ve veri işleme, saklama ve anonimleştirme politikası oluşturarak kurumumuz içinde kişisel verileri işlenen tüm veri sahiplerinin bilgilendirilmeleri sağlanmalıdır. Bu sağlanmalıdır ki; olası riskin yol açacağı idari para cezası çalışanlara ve kurumumuza uygulanmasın. Böylelikle kaynaklarımızı cezalara değil, daha yararımıza olacak alanlara akıtmış olalım.

Verilerimizin risk analizini yaptırmada geç bile kaldığımız söylenebilir. 

Bu nedenle Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na göre harekete geçmek en acil işlerimizden biri olmalı.

Risksiz yalın günler dileği ile...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.