SON DAKİKA
Hava Durumu

Yalın bakış ve el yıkama

Yazının Giriş Tarihi: 15.04.2020 01:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.04.2020 01:08

El yıkama insanoğlunun ihtiyacı olduğu önemli temizlik işlemlerinden biridir. Günlük bir iş olup belli işlemler öncesi ve sonrası yapılır.

Ancak 'Covid-19' vesilesi ile el yıkama iyice gündemimize girdi ve hatta virüsten korunmak, bulaşı önlemek için Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı '14 Kural'dan biri olarak önümüze kondu.

El yıkama ebeveynlerden öğrenmekle başlar insan hayatında. Daha sonra okulda bu eğitim devam eder ve ardından hayatın içinden gereklilik olarak yaşamımızın önemli bir parçası haline gelir.

Hastanelerde ise durum farklı değil. Dahası hastane denetimlerinde hastanenin Enfeksiyon Önleme ve Korunma Standartları arasındadır. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Joint Commision International özellikle bu standardı denetlemek için programında özel bir bölüm ayırır. Çünkü biliyoruz ki altı adet Uluslararası Hasta Güvenliği Hedefleri'nden biri hastane enfeksiyonlarını önlemektir. Hatta  bununla ilgili hastanelerde Enfeksiyon Önlem ve Kontrol Komitesi vardır ve başkanı Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji uzmanıdır. Yetmedi, hastanelerde sertifikalı Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi zorunlu tutulmuştur.

Neler mi yaparlar?

Hastanede enfeksiyon olmaması için standartlar koyar, takip eder, sonuçlarda bir sapma kaydedildiğinde yalın araçlarla iyileşme projeleri geçekleştirir.

Takip ettiği en önemli parametrelerden biri de el yıkma kurallarına tüm hastane çalışanlarının uyup uymadığını gözlemlemek ve sonuçları analiz etmektir.

Peki kimlerin el yıkaması gözlenir?

Doktorlar, hemşireler, tüm diğer sağlık çalışanları ve hatta hasta ile temasta olan diğer çalışanlar.

Hastanelerde yeni işe başlayanların bir tam gün aldıkları kuruma uyum eğitiminde bir ders saati olarak el yıkma öğretilir.

Tüm lavaboların olduğu yerlerde el yıkma görselleri vardır. Tüm bilgisayarların masa üstlerinde el yıkama hatırlatıcı görseller vardır.

El yıkamada kullanılan sabunlar ve el dezenfektanlarının seçimi, kullanım şekli, kullanım sürelerinin takipleri ve etiketlenmeleri titizlikle gerçekleştirilir.

Covid-19 sayesinde zaten yapılması gereken bu önlemlerin ne kadar önemli olduğunu hep birlikte bir kez daha gördük.

Pandeminin işe yaradığı yönler de oldu. Bunların arasında temizlik kurallarını yeniden pekiştirmek geliyor.

Tehlikeyi yaşamadan önlem ve korunmanın yalın bakışta ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurgulamak isterken sağlıklı günler dilerim.

Ellerimizi sık sık yıkamayı ihmal etmeyelim...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.