SON DAKİKA
Hava Durumu

Yalın Bakış ve COVID-19

Yazının Giriş Tarihi: 18.03.2020 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.03.2020 00:06

Yalın bakışın temeli, tehlikeyi yaşamadan önlem alarak istenmeyen olaylara proaktif yaklaşıp önlemektir.

İnsan hayatında en tehlikeli ve istenmeyen olaylar terör, savaş, doğal afetler ve enfeksiyonlardır.

Enfeksiyonlar insanı bakteri, virüs, parazit veya mantarların enfekte etmesiyle oluşur.

Konu ile ilgili Tıp'ta Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Bilimi ile Halk Sağlığı Bilimi doğmuş ve bu alanda dünyada ve bizde son derece başarılı bilim insanları yetişmiştir. Bu değerli bilim insanları gerek hastalarına gerekse topluma nasıl enfekte olmamayı öğretmiş veya enfekte insanların tedavilerini üstlenmiş, bu alanda araştırma ve geliştirmeler yapmışlardır. O halde konunun bilimi ve bilim insanları varsa insanoğlu şanslı. Şanslı ama bu şansını kullanabilmek için bizlere önemli bir görev düşüyor: Bu bilim insanlarının bizlere öğrettiği enfeksiyondan korunma ve önleme kurallarını doğru öğrenme ve doğru bir şekilde yerine getirmek.

Dahası gerek Sağlık Bakanlığı'nın gerekse hastane denetleyen yurt dışı JCI (Joint Commision International) gibi kurumların hastanelerde denetlediği ve üzerinde önemle durduğu standartlardan biri Enfeksiyon Önleme ve Korunma Standardıdır. Yani sağlığı yönetenlerin ve  çalışanların bu konuda yerine getirmesi gereken yükümlülükleri vardır.

Gezegenimizde bizi enfekte edebilecek, yukarıda da yazdığım gibi bir çok bakteri, virüs, parazit veya mantarlar var. Bunlar tedavilere dirençli hale gelerek hatta tedavi edilemez boyuta dönüşerek insan sağlığını tehdit eder duruma gelebiliyorlar, COVID-19 gibi.

Gezegenimize düşen bu COVID-19'u, zaten yaşam biçimi haline çoktan getirmemiz gereken enfeksiyon korunma ve önleme yöntemleri ile bir güzel uğurlayacağız. Yani olaya proaktif yaklaşarak, yani başımıza felaket gelmeden bu riske karşı kuralları uygulayacağız. Bu vesile ile Türk toplumu olarak bugünlerde öğrendiğimiz bu kuralları yaşam biçimi haline getireceğiz.

Sağlık Bakanlığımızın yayınladığı 14 kuralı tüm toplum olarak aklımıza rehber olarak kazımalıyız.

Sağlığı yönetenler ve sağlık çalışanlarının sorumluluğu çok daha büyük: Hem kendilerini ve yakınlarının sağlıklarını korumak hem de hastaneye müracaat eden hastalara şifa olmak.

Başka yapacak bir şey yok.

Riski yaşamamak için proaktif yaşamak yani "önlem almak" yalın bakışın temeli çünkü...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.