SON DAKİKA
Hava Durumu

Üretim sektöründen sağlık sektörüne yalın bakış

Yazının Giriş Tarihi: 04.03.2020 05:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.03.2020 05:53

1930'lu yıllarda Japonya'da Toyota'dan doğan yalın bakışın batıya yayılmasının ardından sağlık sektörüne sıçraması söz konusu oldu.

Bu sıçrayış ile özellikle sağlığı yönetenler yalın bakışın temelindeki "sekiz israftan nasıl kurtuluruz"un çaresini aramışlar ve özellikle sağlıkta kalite standartlarını ortaya atmışlardır.

O yıllarda sağlık hizmetini sunarken başta hataların oluşması ile arzu edilen verimliliğin sağlanamaması sonucu sağlıkta yalın bakış batıda hayat bulmuştur.

Ülkemizde de Sağlık Bakanlığı'nın Kalite Standartları doğrultusunda süreçler işliyor ve bu doğrultuda bakanlık değerlendiricileri tarafından yılda bir kere hastaneler değerlendirilerek puanlandırılıyor.

Bu iş süreçlerini yaşatırken oluşan israfları ayıklayıp verimliliği artırmak söz konusu olduğunda yalın bakış devreye giriyor.

İzmir'de 22-23 Şubat 2020 tarihlerinde İzmir Mühendis ve Mimarlar Odası tarafından düzenlenen 6. Kaizen Çalıştayı'nda sağlıkta yalın bakışla gerçekleşen Kaizen örneklerini sunarak öğrenen organizasyon ve hastaneler nasıl iyileşir konularını ele alarak sağlık sektöründeki yalın bakışı masaya yatırdık.

Kaizen Çalıştayı'nda birbirinden değerli poster sunularını incelediğimde üretim sektöründe yani araba malzemesi üreten bir fabrikadan yiyecek üreten üretim firmalarına kadar "işimizi daha iyi nasıl, hatasız, israfsız ve verimli yaparız"a odaklandıklarını, biz sağlıkçılara göre ne kadar farklı kültüre sahip olduklarını gördüm ve üzüldüm.

Neden sağlık sektöründe bu denli iyileşme, yalın çalışmalar yapılmıyor diye hayıflandım.

Sanırım "bilmemek değil öğrenmemek ayıp" sözünü hatırlatmak lazım tam bu noktada...

Okul müfredatlarında olmasa da bir hekim, bir hemşire, bir sağlık çalışanı yalın sağlık eğitimlerinden geçmeli

Zaruri olarak geçmeli, çünkü konu insan hayatı!

Yalın sağlık sektörü temennisiyle...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.