SON DAKİKA
Hava Durumu

Sağlık sektörü sorunlarına yalın bakış

Yazının Giriş Tarihi: 20.07.2022 00:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.07.2022 01:46

Hastanın, sağlıkçının ve sağlık yöneticisinin sesi duyuluyor mu?

Bir yenilik veya iyileşme yapacaksak o işin içinde olanların yaşadıklarına, tecrübelerine, bilgilerine, yeteneklerine ve ilgilerine değer verir dikkate alırsak o kadar başarılı oluruz. 

Yani hastanın, sağlıkçının ve sağlık yöneticisinin sesini duymak gerekir, duymak da yetmez dinlemek ve anlamak gerekir ve hatta hissetmek gerekir.

Önce hastanın sesini dinleyelim:

Aile hekimimi tanımıyorum. Beklentilerim karşılanmıyor. Randevu bekleme süreleri uzun. Hastanelerde çok sıra bekliyorum. Tedavi fiyatları çok yüksek, bütçemi aşıyor. Hastanelerde ilgi az. Beklentilerim karşılanmıyor. Hastanelere çok güvenemiyorum. Çok  öfkeliyim. Bir güler yüze ihtiyacımız var, ama yok.

Gelelim sağlıkçının sesine:

Fiziksel şiddet çok. Toplumun bize verdiği değeri hissedemiyoruz. Maaşlar düşük. Çalışma koşullarımız çok ağır. İş yükümüz fazla. Yöneticiler bizi görmüyor ve dinlemiyorlar. Mobing yaşıyorum. Haklarım gözetilmiyor ve savunulmuyor. Sosyal hayatımız yok. Ailemize zaman ayıramıyoruz.

Bir de sağlık yöneticisinin sesine kulak verelim:

Tedavi maliyetleri çok yüksek. Ödeme kurumlarının fiyat politikaları sabit. Çalışanlarımdan verim alamıyorum. Çok farklı eğitim seviyelerinde çalışanlardan hizmet beklemek ve bunu yönetmek çok zor. Tedarik ve temin sürelerimiz çok uzun. Yasalar ağır.

Anlaşılan herkes dertli. Ama çözümsüz değil. Yalın bakış ile en az üç kere arka arkaya neden, neden, neden diye sorarak, kök sebeplere inerek ve o kök sebeplere yönelik iyileşme aksiyonları alarak çözüm yollarına gidebiliriz. Demem o ki; kök sebepleri çözmek gereklidir.

Sağlıkçının sesindeki “sağlıkta şiddet”ten örnek vermek isterim. Hastane kapısında güvenlik önlemi almak şiddetin kökünü kazımayacaktır, kısmen önleyici olacaktır. Yalın metotlar uygulandığı taktirde uzun kök sebepler listesi ortaya çıkacaktır. Yani şiddete neden olanları düşünmek, anlamak ve ardından masaya yatırmak gereklidir.

Ve o kök sebepler yalın metotlarla tedavi edilmelidir. Kök kurursa şiddeti de kuruturuz. Yoksa biz her yıl giderek artan sorunlarımızı sırtlanır dururuz.

Sağlık sektörü çok daha iyilere layık. Pandemi bize sağlık sektörünün çok daha fazlalarını hak ettiğini gösterdi.

Kalın sağlıcakla ve yalın düşünce ile...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.