SON DAKİKA
Hava Durumu

Sağlık eğitiminde kalite ve yalın

Yazının Giriş Tarihi: 04.09.2019 07:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.09.2019 07:09

Sağlığın her dalını meslek edinecek ve o alanda araştırma-geliştirme yapacak başta doktorlar olmak üzere her sağlıkçının eğitim müfredatlarında artık "Sağlıkta Kalite" dersleri var. Her öğrenci kalite dersi alacak ve işini kalite ile taçlandıracak.

YÖK ve Sağlık Bakanlığı işbirliği ile gerçekleştirilen bu güzel gelişme ile kazanımlarımız gelecekte hissedilecek.

Sağlık çalışanlarının toplumun sağlık düzeyini yükseltmek ve daha kaliteli sağlık hizmeti sunmak hedefini gerçekleştirebilmeleri için mesleki bilginin yanında, sağlıkta kalite kavramları ve uygulamaları hakkında yeterli bilgi ve beceri düzeyine sahip olmaları gereklidir. Bu nedenle sağlık çalışanlarına, esas görevlerinin bir parçası olarak kalite bilinci ve inancını sağlayacak düzeyde eğitim verilmesi çok önemlidir.

Neden önemlidir?

Dünyada önemli sağlık problemlerinden olan "Önlenebilir tıbbi hataların" önüne geçilerek, bu hatalarla karşılaşma sıklığını aşağı çekmek muhtemeldir. Çünkü hataların hepsi insan kaynaklı olduğundan ve çözüm yolunun insanı eğitmekten geçtiğinden, YÖK ve Sağlık Bakanlığı'nın bu girişimi son derece yerinde olmuştur.

Kalite eğitimi almış sağlıkçılarla çalıştıkları hastanelerde;

Kalite kültürü oluşacaktır.

Hastaların temel hakları, güvenliği ve memnuniyeti, çalışanların ise sağlıklı bir çalışma yaşamı içinde olmaları sağlanacaktır.

Hasta bakımı, ilaç yönetimi, ameliyathaneler, yoğun bakımlar, görüntüleme hizmetleri, acil servisler, laboratuvarlar tarafından sunulan hizmetlerin kalite hedefleri doğrultusunda verilmesi gerçekleşecektir.

Tıbbi hizmet süreçlerinin güvenliğini ve sürekliliğini sağlamaya yönelik gerekli alt yapı oluşturulacak, belirlenen süreçlere yönelik performans izlenerek ve değerlendirilerek kalitenin sürekli iyileştirilmesi sağlanacaktır.

Sağlıkçıların işbaşında değil öğrenci sıralarında sağlıkta kalite kavramını öğrenmeleri gerekliliğini gündemine alan Bakanlığımız bu kapsamda hazırlık çalışmalarını tamamlamış ve Sağlık Hizmetlerinde Kalite Dersi'nin müfredata eklenmesi talebini Yüksek Öğretim Kurulu'na (YÖK) bildirmiştir. YÖK, 10.07.2019 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda çekirdek eğitim programlarında değerlendirilmek üzere söz konusu programın sağlık meslekleri eğitim müfredatına eklenmesine ilişkin tavsiye kararının üniversitelere gönderilmesini uygun görmüştür.

İyiden mükemmele gidişi ilke edinmiş, sağlıkta kaliteyi uluslararası düzeye taşımayı ilke edinmiş, ulusal ve uluslararası aranan, izlenen hastane olmayı hedeflemiş hastanelerde bu sağlıkçılarla kalitenin daha sağlam temeller üzerine oturması ve kurumsallaşması sağlanacaktır.

Kalitenin sürekli iyileştirilmesi aşamasında "Yalın sağlık ve araçları" devreye girerek hastanelerde yalın sağlık uygulamaları da böylelikle yerleşmiş olacaktır.

Diğer yandan gelişen teknoloji, dijital ürün ve robotik uygulamalarla "Önlenebilir tıbbi hataların" tamamıyla önüne geçilebileceği muhtemeldir.

Ama zaman ve insanların eğitimleri, gelişmeleri, geliştirilmesi şartıyla!

Kaliteli ve yalın sağlıklı günler dileği ile...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.