SON DAKİKA
Hava Durumu

Pandemide önlenebilir bir tıbbi hata!

Yazının Giriş Tarihi: 25.11.2020 01:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.11.2020 01:04

Bugün dünyanın en önemli sorunu pandemi. Kökünün kazınması alınacak koruyucu önlemlere ve yakın zamanda ugulanması beklenen aşıya bağlı. Ancak bu arada hastalananlar ya iyileşiyor ya da maalesef kaybediliyor. Hastalananlar ise ya evde, ya da hastanede klinikte veya yoğun bakımda tedavi görüyorlar. Bu hastalananların çaresi de ilaçlar.

Yapılmış araştırmalar ve raporlamalar gösteriyor ki önlenebilir tıbbi hataların başında da ilaç uygulamalarına ilişkin hatalar geliyor. Bu ilaç uygulama hataları insanlarda ya ramak kalaya (direkten döndü), ya tedavi ile giderilebilen, istenmeyen etkilere ya da ölümlere neden oluyor. Bu durumlar hukuki sorunlara, maliyete, yani ülke eknomisine zarara, hastane ile sağlık hizmetinin imajının bozulmasına neden olan durumlardır.

Yalın düşüncenin sekiz israfından biri olan hata; yalın sağlıkta verilen sağlık hizmetindeki hata olarak karşımıza çıkıyor.

Bir yakınımın yaşadığı olay ile sizlere bunu açıklamak istiyorum.

Kuru öksürük şikayeti ile yaşadığı şehrin devlet hastanesine giden hastaya Covid-19 teşhisi konmasının ardından hidroksiklorokin sülfat ve favipiravir ilaçları veriliyor. Benzer blister ambalaja sahip bu ilaçlar görevli tarafından aynı kutuya konuyor. Ancak alım dozları hasta tarafından yanlış anlaşılıyor ve yanlış uygulanıyor. Hasta benzer ambalajı olan iki ilacın bulunduğu kutudan bir ambalajı alıp diğer ilacın dozunda ilacı alıyor ve sonradan yanlış aldığını fark ediyor. İçtiği doz ise alması gerekenin 8 katı olması nedeniyle derhal hastaneye gidiyor. İlacın kalbe olan yan etkileri nedeniyle kalp ritmi takibi yapılıyor. Acilen mide yıkanıyor. Ancak yaşadığı şehirde boş yatak olmadığı için 112 Acil aracılığı ile farklı bir şehrin hastanesine takip amacıyla sevk ediliyor. Hasta orada iyileşiyor ve evine taburcu ediliyor. Yani istenmeyen etki yaşanmış ve hasta tedavi edilmiştir. Tedavi edilemeyebilirdi de...

Bir ilaç uygulaması hatası ile israfı ve dolayısıyla ülke ekonomisi başta olmak üzere süreç israfını şöyle sıralayabiliriz;

Hastanın ilk ve ikinci kez başvurduğu  hastane acil ünitelerini, doktor ve diğer sağlık çalışanlarını pandemi gibi bir ortamda meşgul etmesi, harcanan sağlık giderleri, 112 Acil'i meşgul etmesi belli başlı israflardır. Doğru ilaç uygulaması olsaydı akabinde yaşanan bu olaylar hiç yaşanmayacak, hastaneler ve sağlıkçılar meşgul edilmeyecekti.

Bu tür güvenlik raporlamaları sağlık hizmetinin iyileşmesi için çok faydalıdır. Hatanın bir daha olmaması için bu sorunlar ile ilgili yalın projeler geliştirilerek yalın iyileşmeler yapılmalıdır.

Hata, yalın düşüncenin en büyük israfıdır. İlaç hataları uygulamalarının önüne geçmek için bu süreçlerin yalın iyileşmelerle geliştirilmesi gereklidir. Yoksa aynı hata bir başka hastanın canını yakacak ve yine israfa yol açacaktır.

Sağlık hizmeti ve ekonomi değerli, insan hayatı daha da değerli!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.