SON DAKİKA
Hava Durumu

Ölçmezsen iyileştiremezsiniz ve yönetemezsiniz

Yazının Giriş Tarihi: 12.05.2021 00:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.05.2021 00:37

İş dünyasında çok moda bir motto var dillerden düşmeyen; Konuşmalarımızda, mesaj vermek istediğimiz, özellikle üst düzey yöneticilere veya liderlere seslenirken çok kullanıyoruz: Ölçmeden iyileşemezsiniz!

İlk defa hastanede Kaizen eğitimleri sırasında Japon yönetim sistemini araştırmaya koyulduğumda çok rastlamıştım bu söze. Farklı söyleniş şekilleri olduğunu saptadım.

"Ölçmediğiniz şeyi yönetemezsiniz" şeklinde ifade eden işletme dehası Peter Drucker iken; "Eğer ölçemezsen iyileştiremezsin" diye ifade eden Genichi Taguchi olmuştur. İlk bakışta aynı manaya geldiği gibi düşünülse de birinde yönetim, diğerinde iyileşme ön plandadır. Ama ikisi de yöneticileri çok yakından ilgilendiren kavramlardır. Süreçlere iyileştirme gözüyle bakan kişi daha iyiyi elde etme itici gücü ile olan yönetim şeklini benimsediği açıkça ortadadır.

Peter Drucker Avusturyalı ve daha yönetsel düşünüyor, Genichi Taguchi ise Japon, daha iyiyi elde etme derdinde Kaizen mantığı ile.

Peki hastanelerde biz sağlıkçılar ne yapmalıyız? Hele bu pandemi günlerinde...

Pandemi günlerinde her akşam heyecanla ekranlarımızdan verileri bekler hale geldik. Bu verilerle pandemiyi önleme ve ondan korunma politikalarını devlet bir taraftan uygularken, sağlıkçılar, uzmanlar ve vatandaşlar ise bu verilerle yorumlar yapmaktadırlar. İşte ölçüldüğü taktirde yönetildiğimiz ve iyileştirdiğimiz bir gerçek.

Ancak verilerin doğru olması, doğru analiz edilip, doğru kararlar vermek bu noktada çok çok önemlidir.

Gelelim hastanelerimize...

Hastanelerde de gerek klinik kalite olarak gerekse çalışan, tesis ve hasta güvenliği ölçümleri yapılmaktadır. Neden yapılmaktadır? Bu verilerde sapma olduğu zaman korunma ve iyileştirme çalışmaları yapılsın, hastane içindeki süreçler en iyiyi  yakalasın diye.

İşte tam bu iyileştirme noktasında yalın araçlar devreye giriyor. Bir yalın düşünce ve yalın  proje mantığı ile yapılan iyileştirmeler daha köklere inerek kalıcı olmasını sağlayarak hasta ve hastane lehine ideal sonuçları elde ettiriyor.

Evet sonuç olarak ölçemezsen iyileştiremezsin ve yönetemezsin ama yalın araçları bilmeden asla!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.