SON DAKİKA
Hava Durumu

İlaç zehir mi, değil mi?

Yazının Giriş Tarihi: 14.11.2018 00:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.11.2018 00:55

Hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar fabrikasyon ürünler olup, yaş aldıkça ve hastalandıkça evde veya hastanede kullanımları giderek artmaktadır.

Hekim talebi ile kullanılan ilaçlar aslında vücut için yabancı maddeler olup, özellikle yanlış dozajlama ile insan vücuduna zarar verebilir.

Sadece doz mudur yanlış olan ?

Tabii ki değil.

Sağlıkta eskiden beş olarak bilinen ilaç güvenliği kriterlerinde doğrular artık sekiz oldu. Bu doğruları dikkate almadan hastanede verilen veya evde alınan ilaçlar maalesef zehir olarak insan hayatına malolabiliyor. Bu durum önlenebilir tıbbi hataların nedenlerinin de başını çekiyor.

Nedir sekiz doğrumuz?

1- İlaç doğru olacak, hastalığı tedavi edebilecek ve o hasta için yazılmış ilaç olacak.

2- İlacın dozu doğru olacak. Doz düşük olduğunda hastalığın tedavisi mümkün olmayacağı gibi doz yüksek olduğunda ise hastada istenmeyen durumlara neden olabilir, hatta zehir niteliğine bürünüp öldürebilir.

3- İlaç doğru hastaya verilecek. Bir hastanın ilacı bir başka hastaya verilmeyecek, aksi halde istenmeyen durumlar kaçınılmaz olur.

4- İlaç doğru zamanda verilecek. Her ilacın veriliş zaman aralıkları vardır. İlacın etkili olabilmesi için bu zaman aralıkları son derece önemlidir. Aksi halde tedavi mümkün olmaz.

5- İlacın veriliş yolu doğru olacak. Evde ilacın ağızdan mı, solunarak mı ya da hastanede hemşirenin ilacı kalçadan mı ya da damardan mı yapacağı hususu son derece kritik bir işlemdir. Dikkat edilmediğinde verilen ilaç değil zehir olur.

6- İlacın doğru şekli dikkat edilmesi geren önemli bir noktadır. İlaçların tablet, ampul, fitil, şurup gibi pek çok değişik halleri vardır ve bunların da o hasta için verileceği yola uygun şekli olması gereklidir.

7- Yapılacak ilacın ve yapılan ilacın kaydı önemli bir kanıt unsuru olup ihmal edilmemesi gereken bir eylemdir.

8- İlaçtan beklenen yanıtın da doğru olması gerekir. Beklenmeyen yanıtın bildirimi de son derece önemlidir.

İşte bu sekiz doğruyu uygulamadığımız ve uygulattırmadığımız hallerde önlenebilir tıbbi hatalar başımızı ağrıtır ki bu da sağlıkta kalite standartları ve yalın bakış ile çözülebilecek önemli konulardandır.

Sekiz doğruyu uygulayalım ve ne ilacı zehir haline getirelim ne de kendimizin ve hastanın hayatını zehir edelim.

Sağlıkta kalite ve yalın anlayışı içimize sindirerek güvenli bir şekilde sağlıklı hayatlar sağlamak dileği ile....

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.