SON DAKİKA
Hava Durumu

Her ne yapıyorsan zamanında yap meselesi!

Yazının Giriş Tarihi: 29.09.2021 00:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.09.2021 00:46

İnsan soyunun yapması gereken bazı işleri ertelemesi ile yarattığı zarar dönüp dolaşıyor yine kendisine dokunuyor.

Sağlıkçıların da işlerini yürütürken yaptıkları ertelemeler maalesef yarattığı zararlarla israfa yol açıyor.

Nasıl mı?

Gelin örneklerle açıklayalım;

Bir hekimin hastasını taburcu ederken hasta hakkında özet bilgileri içeren epikriz derhal yazılmalı, imzalayıp hasta dosyasına konmalı ve bir nüshası hastaya takdim edilmelidir.

Peki bu işlemin tersi olursa ne olur ?

Hekim epikriz yazmayı ertelerse epikrize yazacakları zaman aşımına uğradığı için tam ve doğru olması mümkün olmuyor. Sonradan yazılacak epikrizler hekim için zaman kaybı olmasının yanısıra epikriz yazması için dosyanın bir görevli tarafından hekime götürülmesi o görevli için değer yaratmayan israf olmaktadır. Oysa o görevli daha değer yaratan bir iş üretebilir.

Arşivde epikrizi eksik dosya bulunması kayıtlara ulaşamama sorununu beraberinde getirdiği gibi epikriz yazılacak dosyaların hastane içinde çeşitli alanlarda bekletilmesi ise hasta dosyalarının güvenliği açısından son derece tehlikelidir.

O halde hekimin hastasını taburcu ederken epikrizi yazması, yani zamanında işini yapması verimliliği artıracaktır.

Sağlıkta her ne iş yapılıyorsa hekim, hemşire ve diğer sağlık çalışanlarının kayıt ve dokümantasyonu aslında kendilerini zor durumlardan kurtaracak kanıt belgeleridir. Özellikle hukuki süreçlerde çoğu sağlıkçıyı kurtaran belgelere sayısız örnekler verilebilir.

İmza ve kaşe meselesine gelince;

Tüm sağlıkçıların ama en çok hekimlerin yaptığı işlerin tek başına kaydı da yetmiyor. İmza ve kaşe de gerekmektedir. Bu, sağlık hizmeti standartları kurallarından biridir. Sonradan kaşe ve imza eksikliği nedeniyle bekletilen dosyalar yalın düşünce ile israftır. Başka çalışanların iş yüklerinin artmasına neden olur.

Konuya bir anı ile devam etmek isterim;

Anesteziyoloji ve Reanimasyon ihtisas eğitimime başladığım ilk gün saygıdeğer hocam Prof. Dr. Gürayten Özyurt'un öğüdünü hiç unutmam.

Şöyle demişti: "Anestezi sırasında hastanı takip ederken tüm takiplerini, yaptığın işlemleri an an zamanında kaydetmeye, izlem formunu imzalayıp kaşeni kullanmayı hiç unutma. Gün gelir bu form senin kurtarıcın olacaktır."

Ben hocamın öğüdünü hep yerine getirdim ve bugün yıllar önceki o öğüt, yalın düşüncenin, işini zamanında yapılması gerekliliğini bir kez daha bana gösterdi.

Ve bugüne kadar bazı meslektaşlarım hukuki davalarında, işlerini yaparken kayıt altına aldıkları belgeleri olmadığı için kendilerini ne hastalara ne de ilgili mercilere karşı maalesef savunamadılar.

O nedenle işin ertelemeden zamanında yapılması iş süreçlerinin verimliliği yönünden son derece önemlidir.

Hekimin ameliyat sonrası vakit kaybetmeden ameliyat notunu yazması eğitim döneminde öğrenilmesi gereken önemli bir noktadır. Ancak mesleği yaparken bunun kullanılmaması son derece şaşırtıcıdır.

Araştırmalar der ki; "3 saatten önce yazılmayan notların güvenirliliğinde şüphe vardır."

Günümüzde gelişen bilişim teknolojileri ile bu dokümantasyon ve kayıt işlemleri daha kolay ve güvenli hale gelecektir.

Bunu da yürütmekte olduğumuz bir proje ile izah etmek isterim;

Yoğun bakım ünitelerinde hasta başındaki çeşitli tıbbi cihaz ekranlarındaki veriler hemşirelerimiz tarafından hasta izlem formlarına elle aktarılmaktadır. Doğaldır ki; bu verilerin doğruluğu ve tam olması yüzde 100 beklenemez. Şimdi yürüttüğümüz proje ile nesnelerin interneti ile artık tıbbi cihazlardaki bu verilerin hasta dijital dosyasına akışı otomatik sağlanacaktır. Böylelikle veriler anında kayıt altına alınacak ve aynı zamanda verilerin doğruluğu, güvenliği konusunda tereddüt ortadan kalkacaktır.

Demek ki, işi zamanında yapacak olan sağlıkçıların verimli iş üretmeleri ile hem kendileri, hem hastalar, hem de hastaneleri için çok kıymetlidir.

Yalın düşüncenin kapsamına giren, "Just in time: JIT" yani "sadece zamanında" ilkesini hiç unutmayalım.

Sağlıkçılarımıza sesleniyorum: Günümüzün bilişim teknolojileri ile işimizi taçlandırmada hiç kaygı duymayalım, yalın sağlığın gerekliliklerini yerine getirelim ki verimli çalışmanın tadına varalım.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.