SON DAKİKA
Hava Durumu

Hastanelerde ciro mu, kalite mi?

Yazının Giriş Tarihi: 26.05.2021 00:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.05.2021 00:57

Sağlık yöneticilerinin hastane yönetiminde takip etmesi gereken göstergelerin olması, "ölçemezsen yönetemezsin" savı ile çok doğrudur. Peki sağlık yöneticileri hastaneleri hangi göstergeleri ölçerek yönetiyorlar dersiniz?

Ciro ile mi, kalite ile mi?

Geleneksel yönetimlerde yöneticilerin aklı fikri hastanenin cirosundadır. Hastaneyi, cironun ne kadar olduğu ile değerlendirirler.

Arttı mı, azaldı mı?

Hatta cironun artması için hastaneler maalesef yarışır hale geldiği gibi pazarlama, satış ve reklamlar abartılmış şekilde almış başını gitmiş vaziyettedir.

Konu insan sağlığı olduğu halde üretim sektöründe olduğu gibi kalite yönetim sistemini ve yalın düşünceyi ön planda tutup, hasta ve hasta yakını memnuniyetini takip etmek bence cirodan daha önemli.

Sağlığı yönetenler ve sağlıkçılar hasta ve hasta yakınının memnuniyetini hedef alıp Sağlık Bakanlığı Kalite Standartlarının hakkını vererek uygulasalar zaten hastane cirosu kendiliğinden yükselecektir.

Hasta ve hasta yakınının beklentisini karşılayan, onun gözündeki değere önem veren, hizmet sırasında gerektiğini sunan, israfları ayıklayan hastane her hasta ve yakının tercihi olacaktır, böylelikle ciro da artacaktır. Hedef ve takip edilmesi gereken kalite göstergeleri olmalıdır. Ciroya kapılıp hastane gidişatını takip etmek yanlıştır.

Peki ne yapılmalıdır?

Her hastanenin stratejik hedeflerine yönelik her yıl en az bir kez yönetimin gözden geçirme toplantısı yapılarak; hastanenin SWOT analizi, güvenlik raporlamaları, düzeltici önleyici istek faaliyetleri, tüm alan sorumlularının yalın projeleri, kalite göstergeleri gözden geçirilmelidir. Gelecek için hedefler konup ekiplerin onlar üzerinde çalışması sağlanmalıdır.

En önemlisi de her hastanenin belirlenmiş hedef veya hedefleri olmalıdır ki yapılan tüm yalın iyileşmeler bu hedefe hizmet etsin. Böylece o hastanede verilen sağlık hizmetinin çehresi değişir. O hastane verdiği hizmetle anılır. Hastadan hastaya tavsiye ile aranan, tercih edilen ve izlenen hastane olmak ne güzel değil mi? Ne pazarlamaya, ne satışa ne de reklama gerek var. Sağlığı yönetenlerin ve sağlıkçıların kazandırdıkları hayatlar o hastanenin pazarlaması, satışı ve reklamıdır.

Unutmayın iyisi ile de kötüsü ile de yaptıklarınızla anılırsınız.

Her şey sağlığı yönetenlerin ve sağlıkçıların elinde.

Sözün özü şu:

Sağlık yöneticileri ciroya değil kalite standartlarına ve yalın iyileşmelere odaklanın...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.