SON DAKİKA
Hava Durumu

Hastaneler ve tasarruf tedbirleri

Yazının Giriş Tarihi: 31.10.2018 07:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.10.2018 07:14

Ekonomide yaşanan dalgalanmalar kurumları tasarruf tedbirleri almaya itmiştir. Aynı durum hastaneler için de söz konusudur. Her ne kadar sağlıkta tasarruf olmaz mantığı doğru olsa da yıllardır sağlıkta yapılan israfları da gözardı etmemek lazım.

Konunun üzücü yönü iş başa düşünce uyanıyor olmamızdır.

Oysa;

Hastanelerdeki iş süreçlerinin; Kalite Yönetim Sistemi, Hastane Bilgi Yönetim Sistemi, Joint Commission International gibi uluslararası denetim kuruluşları ve Sağlık Bakanlığı Sağlıkta Kalite Standartları doğrultusunda yalın anlayışla düzenlenmesi ve onlara ait standartlara uyumu ile zaten bir tasarruf tedbiri alınmış olunur. Hastane yöneticilerinin bu konuya dikkat çekmeleri çok önemlidir.

"Yalın Sağlık Uygulamaları" ile sistem içerisinde her türlü israf yok edilerek, hizmet alan/veren için güncel tıbbi bilgiler ışığında hatalar, fazla-az üretimler, fazla-az stoklar, beklemeler, gereksiz işler, hareketler ve gereksiz taşımalar yani her türlü israf "Yalın Araçlar" ile elenerek sağlık hizmeti sunumuna katma değer sağlandığı müddetçe bu tedbirler doğal olarak alınmış olur.

Ülke ve kurum olarak tasarruf tedbirleri alma günüdür inancıyla bu yaklaşımı tüm paydaşlarımızla ve ülkemize duyurmak istiyorum.

Bunu yapmak çok zor değil.

Sağlık çalışanlarına sağlıkta kalite ve yalın sağlık konusunda eğitimler verilmelidir. Ulusal ve uluslararası kalite akreditasyon-belgelendime süreçlerine başvurulmalıdır ve gerçekleştirilmelidir. Sağlık Bakanlığı denetimlerinde mümkün olduğunca en yüksek puanla sağlıkta kalite standartlarına en yüksek uyum gösterildiği ispatlanmalıdır. Hasta ve çalışan memnuniyetinin en yüksek derecelere getirilmesi sağlanmalıdır. Hastanelerde mevcut Hastane Bilgi Yönetim Sistemi sürekli iyileştirilerek iş süreçlerine uyumlu hale getirilmeli, doğru ve güvenli veri girişleri sağlanmalıdır. Sağlık çalışanları ulusal ve uluslararası etkinliklerle deneyim paylaşmalı, bilgi alış-verişi sağlamalı, kendilerini güncel ve kanıta dayalı tıbbi bilgilerle donatmalıdırlar.

Sağlık hizmetinin kalite standartları ve yalın uygulamalar ile iyileşmeye ihtiyacı vardır.

Aksi takdirde sağlık hizmetinin israf boyutu giderek artacaktır. Bu da maalesef içinde bulunduğumuz ekonomik dalgalanmaları daha da tetikleyecektir.

İsrafsız yalın sağlık hizmeti almamız ve vermemiz dileklerimle...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.