SON DAKİKA
Hava Durumu

Bir hastanenin fiziği, kimyası, matematiği olur mu?

Yazının Giriş Tarihi: 09.06.2021 00:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.06.2021 00:25

Sağlık hizmetinin vazgeçilmezi olan hastaneler; tesisi, çalışanları ve mali yönetimi ile özellikleri olan kurumlardır. Tesisin yasal ve tıbbi gereklilikleri, sağlıkçı ve sağlıkçı olmayan çalışanlarının nicelik ve nitelikleri ile verilen hizmetin gider ve gelirlerinin dengelenmesi dikkat edilmesi gereken pek çok unsurları ile ayrı bir önem taşır.

Bunları sırası ile açıklamayacak olursak; Hepsi hasta ve hasta yakınlarının beklentilerini içerir ve sağlık hizmetinin çehresini belirler.

Nasıl mı?

Tesisi hastanenin fiziği olarak kabul edebiliriz. Fizik şartlar o alandaki çalışanlar için ve o alandan hizmet alan hasta ve hasta yakınları için son derece önemlidir. Hastanenin ısısı, kokusu, yalıtımı, alan büyüklüğü, havalandırması, aydınlatılması, dekoru ve ergonomisi önemli fizik şartları olup, bunları hastanenin fiziği olarak kabul edebiliriz.

Çalışanlar ise hastanenin işlevselliğini sağlayan önemli bireylerdir. Yöneticiler, üst ve orta düzey yöneticiler ile bu yöneticilere bağlı tüm hastane çalışanları ister sağlıkçı olsun, ister olmasın hepsinin sağlık hizmetine birbirinden farklı kıymetli katkıları vardır. Hastane yöneticilerinin yönetim anlayışı ile birlikte çalışanların eğitimi, iş kültürü, deneyim ve yetenekleri ise hastanenin kimyasını oluşturur.

Hastanelerde maalesef israf almış başını gitmiştir. Yalın sağlık anlayışında gereksiz iş, işlemler, beklemeler, taşımalar, hareketler, hatalar, stoklar ve kullanılmayan insan yetenekleri israftan sayılır. Eğer yalın sağlık eğitimi alıp bu gözle işlerimizi değerlendiremezsek gelir ve gider dengesini koruyamayız. Yani giderler gelirleri aşarsa ne sağlık yöneticileri ne de çalışanlar mutlu olur. En önemlisi ülke ekonomisine zarar vermiş oluruz. Bu da hastanenin matematiğidir.

Fizik, kimya ve matematiğin temel dersler olduğunu hepimiz biliyoruz.

Unutmayın sağlık hizmetinde hastanenin fiziği yani tesis, kimyası yani çalışanlar, matematiği yani mali yönetim hastanenin temelidir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.