SON DAKİKA
Hava Durumu

Bilimsellik ve yalın

Yazının Giriş Tarihi: 11.12.2019 07:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.12.2019 07:25

Ülkemizde giderek artan üniversite sayısı ve buna bağlı olarak öğrenci ve öğretim üyesi sayıları niteliğin istenilen düzeyde olup olmadığı sorusunu akla getiriyor.

Vedat Milor London School of Economics'te eğitim gördü. 1990 yılında bitirdiği doktorasını Amerika'da California Üniversitesi, Berkeley'de sosyoloji üzerine yaptı. Doktora tezi "Planning and Economic Development in Turkey and France: Bringing the State Back in", 1990'da American Sociological Association tarafından yılın en iyi doktora tezi seçildi.

1990 yılı benim asistanlığa başladığım yıldır. Türkiye'de bu haber yayınlandı mı, dillendirildi mi ben hatırlamıyorum. Ama yakın zamanda bir devlet televizyon kanalında Milor ile yapılan bir röportajda kendisi bu haberi veriyordu. Neredeyse 20 yıl sonra...

Bu haberle iki nedenden dolayı çok üzüldüm.

Birincisi bir Türk'ün yurt dışında ödül almasının haber olmaması; ikincisi ise asistanlığa başladığım yıl böylesi bir haberi duymamış, öğrenmemiş olmakla bana rol model şansının verilmemiş olmasıdır. Üzülmemek elde değil gerçekten.

Yalın bakış iyinin de iyisini yapmak üzere sürekli gelişim ve ilerleme gerektirir. Bu ilerleme ve gelişme için hayal ve ilham gereklidir. Bu hayali kurmak ve bu ilhamı yakalamak değerli bilim insanlarını izlemekle, okumakla, öğrenmekle, ürettiklerini daha ileriye götürmekle olur.

Gençleri bu platformlara çekmek ve rol model alma olanaklarını sağlamak bizlerin görevi olmalıdır.

Yalın eğitimlerde mevcut durum analizleri yapılırken her ne alanda çalışılıyorsa o alana ait verilen emekler, kaynaklar ve otörler bizlere ışık olmalıdır.

Her zaman daha ileriye yalın düşünce ile...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.