SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da 200 binden fazla sahipsiz hayvan var

Bursa Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Melike Baysal, Bursa'da 200 binden fazla sahipsiz hayvan olduğunu, bu sayının giderek arttığını söyledi. Bu durumun hem hayvan sağlığı hem de hem halk sağlığı açısından olumsuzluklar içerdiğini ifade eden Baysal, "Toplum olarak, belediyeleri görevlerini yapmaya, devleti hayvanlara sahip çıkmaya çağırmalı, görevlerini hatırlatmalıyız." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2022 12:33
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2022 13:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa'da 200 binden fazla sahipsiz hayvan var

Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Yönetim Kurulu Üyesi Melike Baysal, Dünya Sokak Hayvanları Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, hayvan ve toplum sağlığını ilgilendiren noktalara dikkat çekti. Bursa'da 200 binden fazla sokak hayvanı olduğunu belirten Baysal, "Sokakta yaşayan hayvan popülasyonu giderek artmakta, hem hayvan sağlığı ve refahına, hem halk sağlığına zarar verecek sonuçlar oluşmaktadır. Toplum olarak, belediyeleri görevlerini yapmaya, devleti hayvanlara sahip çıkmaya çağırmalı, görevlerini hatırlatmalıyız." dedi.

'HAYVANA SAHİP ÇIKACAK KANUNLARIN UYGULANMASINI BEKLİYORUZ'

Dünyanın tüm canlıların yaşamlarını sürdürmeye yetecek durumda olduğunu belirten Melike Baysal, "sokak hayvanı" diye bir şey olmadığını ifade etti. Sokakların kedi köpek doğurmadığını dile getirdiklerini belirten Baysal, "Sokakta yaşamak zorunda kalan/bırakılan insanlara üzüldüğümüz gibi üzülmemiz gerekir sokaktaki hayvanlara. Aç, susuz, soğukta üşüyerek, sıcakta nefes bile alamayacak hale gelerek, trafik kazası, hastalıkla boğuşarak, taciz/tecavüz/şiddete  maruz kalarak yaşamak zorunda kalan canlılar bunlar. Bu nedenle, devletin insana sahip çıkacak kanunları yapıp uyguladığı gibi hayvana sahip çıkacak kanunları da daha etkin bir hale getirmesini ve uygulamasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

'SOKAKTA YAŞAYAN HAYVAN POPÜLASYONU ARTIYOR'

Sahipsiz hayvanların sağlığının korunmasının 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile belediyelere verildiğini hatırlatan Baysal, şunları söyledi:

"Şu anda Veteriner İşleri Müdürlüğü kurmayarak, kısırlaştırma ve rehabilitasyon görevini yerine getirmeyen, dolayısıyla kanuna muhalefet eden binlerce belediye var. Büyükşehir dahil 18 belediyesi olan Bursa’da da sadece dört belediye bu görevini yerine getirmektedir, onun dışında bazı belediyeler de geçici bakımevleri ile kısırlaştırma yapmaktadır. Bu nedenle  sokakta yaşayan hayvan popülasyonu da giderek artmakta, hem hayvan sağlığı ve refahına, hem halk sağlığına zarar verecek sonuçlar oluşmaktadır."

Veteriner hekimler olarak hayvan sağlığının ve refahının yanında olduklarının altını çizen Melike Baysal şöyle devam etti:

"Şu anda Bursa’da 200 binin üstünde sahipsiz hayvan olduğu düşünülmektedir. Tüm bu sayının sağlıklı kalmasını, kısırlaştırılmasını sağlaması beklenen belediye veteriner hekim sayısı ise 30 civarındadır. Belediyelerde yönetici olan ya da halk sağlığı birimlerinde çalışan veteriner hekimler sayıya dahil değildir, bu şekilde de sayı 60 civarı olmaktadır zaten ki bu da belediyelerin veteriner halk sağlığı alanındaki görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi için yeterli değildir.  Toplum olarak, belediyeleri görevlerini yapmaya, devleti hayvanlara sahip çıkmaya çağırmalı, görevlerini hatırlatmalıyız." 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.