SON DAKİKA
Hava Durumu

Sağlıkta şiddet; 2021'de günde ortalama 80'den fazla vaka yaşandı

Tedavi ettiği bir hastanın yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan, vefatının 10. yılında Bursa'da anıldı. BTO Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, "Sadece Beyaz Kod verileri bile 2021 yılında Türkiye’de, günde ortalama 80’den fazla sağlıkta şiddet vakasının yaşandığını göstermektedir" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2022 20:19
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2022 21:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Sağlıkta şiddet; 2021'de günde ortalama 80'den fazla vaka yaşandı

Bursa Tabip Odası, tedavi ettiği bir hastanın yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan'ı vefatının 10'uncu yılında andı. Ersin Arslan'ın ölüm günü Türk Tabipler Birliği tarafından “Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü” olarak ilan edildi.

Yaptığı açıklamayla mevcut sağlık sistemindeki sorunlara da işaret eden Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, sağlıkta şiddetin azaltılması yerine şiddeti arttırıcı siyasetin uygulandığının altını çizdi. Türkkan, "Hekime ve tüm sağlık çalışanlarına hakaret, küfür, tehdit, aşağılama, darp ve hatta cinayet; sorunlar karşısında başvurulan genel geçer bir yöntem halini almıştır." dedi. Türkkan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Sağlıkta şiddeti gösteren Beyaz Kod bildirim sayısı; 2020’de 11 bin 942 iken; 2021 yılında sağlık kurumlarına başvuru sayılarındaki artışa da paralel şekilde sağlıkta şiddet artmış; Beyaz Kod bildirim sayısı 29 bin 826’ya yükselmiştir. Türk Tabipler Birliği’nin yaptığı anket çalışmasına göre hekimlerin yüzde 84’ü meslek hayatlarında en az bir kez fiziksel veya sözel şiddete uğramış; ancak bunların yalnızca yarısı Beyaz Kod veya yetkili mercilere bildirimle sonuçlanmıştır. Başka bir anlatımla Beyaz Kod verilerinin buz dağının görünen kısmı olduğunu belirtebiliriz. Sadece Beyaz Kod verileri bile 2021 yılında Türkiye’de, günde ortalama 80’den fazla sağlıkta şiddet vakasının yaşandığını göstermektedir."

"Şiddet öngörülebilir ve önlenebilir toplumsal bir sorundur"

"İktidarın sağlık alanında yürüttüğü politikalar hekimlere; şiddet, ölüm, çaresizlik, umutsuzluk olarak geri dönmüş ve çalışma koşulları dayanılmaz hale gelmiştir" diyen Doç. Dr. Türkkan, hekimlerin çözümü istifa etmekte, emekli olmakta ya da yurt dışına gitmekle bulmaya çalıştığını aktardı. Türk Tabipler Birliği'nin çözüm önerilerinin dikkate alınmadığını belirten Türkkan, "Türk Tabipler Birliği olarak bugüne kadar yaptığımız gibi bundan sonra da toplumun sağlık hakkını iyi hekimlik değerleriyle koruyacağız. Bu topraklarda hekimlik yapabilmek şiddetten uzak güvenli çalışma koşulları, emeğimizin karşılığını alabildiğimiz şartlar sağlanmalıdır. Artık bir hekimin/sağlık çalışanının kılına zarar gelmesine tahammülümüz kalmamıştır. Şiddet öngörülebilir ve önlenebilir toplumsal bir sorundur." diye konuştu. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.