SON DAKİKA
Hava Durumu

Et ve süt hayvanlarındaki zoonotik tüberkülozdan haberdar mıyız?

Tüberküloz hastalığı uzun yılları bulan mücadele ve aşılamanın ardından salgın özelliğini yitirirken zaman zaman hastalığa rastlanabiliyor. Bunun nedenlerinden biri de bazı hayvanlardan et ve süt tüketimi yoluyla insanlara geçen zoonotik tüberküloz.

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2022 22:44
Haber Güncellenme Tarihi: 24.03.2022 23:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Et ve süt hayvanlarındaki zoonotik tüberkülozdan haberdar mıyız?

24 Mart Dünya Tüberküloz Günü nedeniyle bir açıklama yapan Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) hayvanlardan insanlara et ve süt tüketimi yoluyla geçen zoonotik tüberküloza dikkat çekti.

24 Mart 1882’de Robert Koch’un tüberkülozun etkeni olan MycobacteriumTuberculosis’i keşfettiği gün olan 24 Mart tarihinin Dünya Sağlık Örgütü tarafından Dünya Tüberküloz Günü olarak ilan edildiği hatırlatılan açıklamada, çoğunlukla gelişmekte olan ülkelerde, enfekte süt ve süt ürünlerinin tüketilmesinin gastrointestinal tüberküloza neden olduğu ve karın boşluğundaki doku ve organlara yayılabildiği belirtildi.

Doğru yöntemlerle pişirilmeyen etlerle de bulaşma görülebildiğini ifade edilen BVHO açıklamasında hastalığın, gıda değeri olan hayvanlardan insanlara ve diğer insanlara bulaştığı, zoonotik tüberkülozun teşhisi zor bir hastalık olduğunu kaydedildi.

Hastalığın testlerle sürüde tarama yapılarak tespit edilebildiği, bunun için de özellikle kontrollü kesimlerin önemli olduğunun altı çizilen açıklamada, “Kesim sırasında fark edilen hastalık hayvanın geldiği sürünün muayenesi için olanak sağlamaktadır.” denildi.

Bursa Veteriner Hekimler Odası'nın Dünya Tüberküloz Günü açıklaması şöyle:

“Türkiye’de ne yazık ki birçok belediyenin kendi inisiyatifinde, aktif ve düzenli çalışan mezbahasının olmaması, kentlere kontrolsüz et girişlerinin yoğun olması, yani kesimlerin ve kesim sonrası etlerin kontrol edilemediği süreçlerin varlığı  tüberkülozun teşhisini zorlaştırmakta, hem etler kontrolsüz tüketilmekte hem de sürülerde önlenebilecek hastalık bulaşmaya devam etmektedir. Tüberkülozlu etlerin de belli yöntemlerle kavurma haline getirildikten sonra tüketilmesi gerektiği düşünüldüğünde, kaçak kesimler ve özellikle kurban bayramlarındaki kontrolsüz kesimler de büyük risk oluşturmaktadır. Bursa da bu kentlerden biridir.

Son günlerde hayvancılıkta yaşanan ekonomik sorunların yarattığı hayvan kesimleri, özellikle dişi hayvanlarının kesimlerinin yasak olması nedeniyle kaçak kesime yönlenmeler, ithal edilen hayvanların resmi veteriner hekim kontrolünde olmaması tüberküloz başta olmak üzere birçok zoonotik hastalığın sebebi olarak karşımızda durmaktadır.

Hayvansal gıda, çocukların gelişimi başta olmak üzere tüm insanların ihtiyaç duyduğu hayvansal proteini sağlaması açısından önemlidir; sağlıklı, güvenli, kolay ulaşılır ve sürdürülebilir olması gereklidir. Bu nedenle, hayvan sağlığı politikaları daha nitelikli oluşturulmalı, hayvancılık eğitimle de desteklenmeli ve Tarım ve Orman Bakanlığı veteriner hekim yetki ve kontrollerini daha etkin olacak şekilde sağlamalıdır.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.