SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da hastaneler doldu; Salgına karşı maske önerisi

Türkiye’nin birçok kentinde olduğu gibi Bursa’da da üst solunum yolu hastalıklarında artış görülüyor. Doktorlar, kalabalık ve kapalı ortamlarda maske kullanımını öneriyor.

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2024 12:06
Haber Güncellenme Tarihi: 19.01.2024 12:41
Kaynak: Fikir İşçisi
https://www.bursaport.com
Bursa'da hastaneler doldu; Salgına karşı maske önerisi

PELİN AKDEMİR / BURSAPORT

Türkiye’nin birçok kentinde olduğu gibi Bursa’da da üst solunum yolu hastalıkları nedeniyle acil servisler ve polikliniklerde hasta yoğunluğu yaşanıyor. Salgına influenza, adenovirüs, koronavirüs, grip gibi etkenlerin neden olduğunu söyleyen doktorlar, kalabalık ve kapalı ortamlarda maske takmayı öneriyor.

Bursa’da kamu ve özel hastaneler, aile sağlığı merkezleri gibi sağlık kuruluşlarında acil servisler ve poliklinikler influenza, koronavirüs ve varyantları, grip, adenovirüs gibi üst solunum yolu enfeksiyonuna neden hastalıklardan dolayı doldu. Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Levent Tufan Kumaş, Bursa’daki salgın durumunun ülkenin diğer kentlerinden farklı olmadığını söyledi. Kumaş, üst solunum yolu enfeksiyonlarına tek bir etkenin neden olmadığını belirterek, “Az sayıda yapılan testlerden gözlemsel olarak gördüğümüz hastalığa tek bir etkenin değil, birden fazla etkenin neden olduğu. Tek etken grip veya koronavirüs değil. İnfluenza, adenovirüs de var” dedi.

Salgın durumunda olan üst solunum yolu enfeksiyonlarının analizine ilişkin veri olmadığını söyleyen Kumaş, Sağlık Bakanlığı’nın test yapmadığını ve kamuoyuna yeterince bilgi vermemesini, “Testlerin yapılması ve bilginin kamuoyunda paylaşılması noktasında zafiyet var. Yeterince test yapılmadığı için hastalıklara yol açan etkenlerin neler olduğunu bilmiyoruz. Testler yapılıp, analiz edildikten sonra kamuoyu ile paylaşılması lazım” sözleriyle eleştirdi.

‘BURSA’DAKİ POLİKLİNİKLER YETERSİZ KALIYOR’

Salgınların kış mevsiminde zaten görüldüğünü fakat hastalığın fazla olması nedeniyle hastanelere ve aile sağlığı merkezleri gibi sağlık kuruluşlarına yığılmanın arttığını söyleyen Kumaş, “Biz, sağlık çalışanları üstümüze nasıl bir yük yıkılırsa yıkılsın kaldırmakla mükellefiz. Yoğun bakımlar dolu ve yoğun bakımda kalması gereken hastaya yer bulunamıyorsa hastanelerin ihtiyacı karşılamadığını söyleyebiliriz. Polikliniklerde insanlar kapıda kuyruk oluşturuyor. Demek ki Bursa’daki poliklinikler yetersiz kalıyor” diye konuştu.

Kumaş, bireysel olarak hastalığa karşı alınması gereken önlemler için, “Kalabalık veya kapalı ortamlarda mesafeye dikkat etmeli. Özellikle hastanelerde dikkat etmeli. Maske kullanmaya dikkat etmek gerekir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kanser hastaları, kalp hastaları, yaşlılar gibi riskli grupların özellikle dikkat etmesi gerekiyor. Sağlık Bakanlığı bu riskli grupların aşılanması için takibini yapmalı” ifadelerini kullandı.

‘GELEN VAKALARIN HEMEN HEMEN HEPSİ OKULLARDAN’

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Necmi Tunç, koronavirüsün hastalarda grip, nezle şeklinde görüldüğünü söyledi. Tunç, “65 yaş üstü grup, onkoloji hastaları, kalp hastaları gibi riskli gruplarda koronavirüs tedavisi uygulanıyor ama normal insanda grip, nezle şeklinde seyrediyor. Eris ve pirola diye alt varyantları var ama kan pıhtılaşması yapmadığı için riskli değiller” diye konuştu.

Havaların soğuması, kalabalık mekanların artmasının salgının yayılmasına sebep olduğunu belirten Tunç, “Bize gelen vakaların hemen hemen hepsi okullardan geliyor. Çocuklardan yayılıyor. Okullar virüsün önemli bir kaynağı oldu” dedi. Tunç, toplu taşımada, AVM’lerde, kalabalık ortamlarda maske kullanmak gerektiğini söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.