SON DAKİKA
Hava Durumu

'Bebeklerde kundaklama, kalça çıkığına neden oluyor'

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, "Türkiye'de yakın akraba evliliklerinin sık oluşu ve kundak kullanma alışkanlığı kalça çıkığı hastalığının yüksek oranda görülmesine sebep olmaktadır" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2013 15:06
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2013 15:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Bebeklerde kundaklama, kalça çıkığına neden oluyor'

Açıkgöz, özel bir hastanede düzenlediği bilgilendirme toplantısında, hastaların duygu ve düşüncelerini almak, tecrübelerinden istifade etmek ve kalça çıkıklığı konusuna toplumun ilgisini çekmek için bu toplantıyı düzenlediklerini söyledi.

Kalça çıkığının doğum esnasında veya daha sonra da olabileceğini aktaran Açıkgöz, çıkıklığın sebebinin şu anda tam olarak bilinemediğini, ancak hastalığın genetik olabileceğini veya kalçadaki bağ, kas ve tendonlardaki gevşeklikten ya da hormonal bozukluktan kaynaklanabileceğini ifade etti.

Anne veya babada kalça çıkığı varsa çocuklarında da kalça çıkığı görülme olasılığının yüksek olduğunu dile getiren Açıkgöz, "Aynı zamanda yakın akraba evliliklerinden doğan bebeklerde gelişimsel kalça çıkığı bulunma riski yüksektir. Zor doğan, doğuştan ayaklarında şekil bozukluğu olan bebekler de risk grubundadır. İkiz bebeklerde kalça çıkıklığı bulunma oranı yüksektir" dedi.

Açıkgöz, yürüme dönemi öncesinde, çocuğun bacak büklümlerinin sayı ve derinlik bakımından eşit olmaması, bacaklarında kısalık, bacakların yana açılmasının sınırlı olmasının kalça çıkığı belirtileri arasında yer aldığını belirterek, "Yürüme sonrası dönemde ise bir yaşına geldiği halde henüz yürüyemeyen çocukta eğer başka bir hastalık yoksa aklımıza mutlaka kalça çıkıklığı gelmelidir. Ayrıca sırt üstü yatırıp bacaklarına baktığımızda kısalığın olduğunu farkedersek kalça çıkıklığı var demektir" şeklinde konuştu.

Gelişimsel kalça çıkığının kız çocuklarda daha fazla görüldüğünü hatırlatan Açıkgöz, "Türkiye'de yakın akraba evliliklerinin sık oluşu ve kundak kullanma alışkanlığı kalça çıkığı hastalığının yüksek oranda görülmesine sebep olmaktadır. Yapılan çalışmalarda toplumda görülme oranı yüzde 1,14'tür. Almış olduğumuz verilere göre Türkiye'de yıllık doğum sayısı 1,5 milyon civarındadır. Yani bu her yıl 15 bin civarında kalça çıkığı olan çocuğun doğduğu anlamına gelir. Bu çok önemli bir sayıdır" ifadelerini kullandı.

Açıkgöz, bilgilendirme toplantısından sonra hastanenin girişinde toplanan kalça çıkığı hastaları ile yakınlarına kalça çıkığı hastalığının sebepleri, belirtileri, tedavisi ve tedaviden sonra neler yapmaları gerektiği konusunda bilgiler verdi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.