SON DAKİKA
Hava Durumu

'Yeniden dünyada barış, yurtta barış'

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Adana'da düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Mustafa Kemal Atatürk dönemindeki dış politikadaki gelişmelere değinerek "Yeniden dünyada barış, yurtta barış. Yeniden... Bakın, hedefimiz Avrupa Birliği" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2018 21:48
Haber Güncellenme Tarihi: 20.05.2018 21:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Yeniden dünyada barış, yurtta barış'

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, bugün iki ilde miting düzenledi. İlk mitingini Osmaniye'de gerçekleştiren İnce, ülkenin uzlaşmaya ihtiyacı olduğunu belirterek, "İşte onun için bu büyük uzlaşmayı sağlamaya çalışıyoruz. Bunu başaracağız." diye konuştu.

Osmaniye Masal Park miting alanında konuşma yapan İnce, merkez medyanın "CHP, Muharrem İnce'yi yalnız bıraktı" değerlendirmesine tepki gösterdi. İnce, şunları söyledi:

"Bu yalanı niye uyduruyorlar onu anlatayım size. Bir, bunun yalan olduğunu o da biliyor çünkü 4 Mayıs günü aday olduğumda altı oklu rozeti çıkardım, Türk bayrağı astım. Dedim ki 'Sadece CHP'nin değil 81 milyonun cumhurbaşkanı olacağım.' 'Meydanlarda parti bayrağı değil, Türk bayrağı dalgalandırın.' dedik. Herkesi kucaklaşmak, bir büyük uzlaşma, şemsiye istiyoruz. Onlarsa şunu istiyor, 'Sen sadece CHP'nin oyuna talip ol, altı okla çık meydana. Bak parti de arkanda.' Partim arkamda hiç kuşkum yok ama yetmez. Sağ sol yok, herkesin oyunu istiyorum. Allah'ın izniyle bunu başaracağız, bunu görüyorum."

24 Haziran'da seçim güvenliğini sağlayacaklarını ifade eden İnce, "Avukat arkadaşlarım cübbelerini arabalarında hazır etsinler. 24 Haziran'da her an çağırabilirim. 50 bin avukatla Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) gideceğiz eğer yanlış işe girişilirse. 24 Haziran'dan sonra hukuk güvenliği, can ve mal güvenliği, sınav güvenliği sağlayacağız." ifadesini kullandı.

İnce iş dünyası temsilcilerine seslendi

İnce, iş dünyası temsilcilerine seslenerek, "Bürokrasi, size engel olmayacak ve bir işe başladığınızda 3 ay sonra mevzuat değişecek, asla böyle bir şey olmayacak. Size yardımcı olacağız. Emir komutayla, polisiye tedbirlerle ekonomi yürümez." dedi.

Sorunları bildiğini aktaran İnce, bu ülkenin eğitim sistemini bir yıl boyunca tartışacaklarını söyledi.

Toplumun her kesiminin görüşlerine başvuracaklarının altını çizen İnce, şu değerlendirmede bulundu:

"Ülkücülerle tartışacağız. 'Gel bakalım kardeşim ne istiyorsun? Senin de çocuğun var, benim de çocuğum var.' Ülkücülerle, sosyalistlerle tartışacağız. Muhafazakarlara diyeceğiz ki 'Gel bakalım sen de görüşünü söyle'. Eğitimde bir ulusal uzlaşma sağlayacağız. Bu uzlaşmayı sağladıktan sonra yeni modele geçeceğiz. Asla dayatma yapmayacağız, dayatma yok, uzlaşma var. Büyük şemsiye var. Onu gerçekleştireceğiz."

"Denetlenebilir bir düzen kuracağız"

İnce, barışı, uzlaşıyı, büyümeyi sağlayacağının altını çizerek, "Ekonomik olarak büyüyeceğiz. Türkiye bir hukuk devleti olacak. Mahkemeleri saygın olacak." diye konuştu.

Bağımsız, özgür, tarafsız bir yargı sistemi kuracaklarını anlatan İnce, "Bunu kurduktan sonra ekonomik kurulların başına etkin, yetkin, işi bilen insan getireceğiz. Kimse o kişi. İlla bizim dünya görüşümüzden olması gerekmez. İşi biliyorsa onu getireceğiz. Dış yatırımcıyı çekeceğiz. Onlara diyeceğiz ki 'Bakın Türkiye bir hukuk devleti merak etmeyin, korkmayın.' Ve şeffaf olacağız, denetlenebilir bir düzen kuracağız. Herkes denetleyebilecek." sözlerine yer verdi.

"Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlayacağız"

İnce, çocukları gelecek yüzyılın Türkiyesine hazırlayacaklarını dile getirerek, 4 yıl sonra 16 yeni mesleğin türeyeceğini ve geleceği okumaya çalışacaklarını kaydetti.

Türkiye'yi akıl ve bilimle yöneteceklerini vurgulayan İnce, hükümetin ekonomi ve dış politikasını eleştirdi.

ABD ile sorunlar bulunduğunu ifade eden İnce, sözlerini şöyle sürdürdü:

"ABD bizim müttefikimiz. Kararlı bir şekilde Moskova'da, Kosova'da nasıl bir iş birliği yaptıysak aynı sürdüreceğiz. Suriye ile ilgili politikamız net. Şu an Türkiye'nin Suriye'de büyükelçisi yok. 4 milyon Suriyeli Türkiye'de yaşıyor, Suriye'de büyükelçimiz yok. Böyle bir şey olur mu? ABD'nin Türkiye'de büyükelçisi yok, bunu sonlandıracağız. Barışacağız, çaresi yok. 4 milyon Suriyeli'ye 40 milyar dolar harcadık. 40 milyar dolarla konut yapsaydık 2 milyon konut yapardık. Barışacağız. Suriye'ye 40 milyar dolar para harcadık ama Suriye'de büyükelçimiz yok. Nasıl olacak bu iş? Bu doğru değil. Suriye'de, Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlayacağız. Suriye dışında ve içinde yaşayan herkes için Birleşmiş Milletler gözetiminde bir seçim isteyeceğiz. Suriye'de yeni bir anayasa yapılmalı. Bu konuda destek olacağız. Bunlar sağlandıktan sonra burada zaten kalmazlar davulla zurnayla giderler Suriye'ye. Bunu gerçekleştireceğiz."

Benim valim yerine 'Sayın Vali'

İnce, dertlerinin kavga olmadığını, Türkiye'yi barıştırmak, zenginleştirmek istediklerini aktardı.

Vaatlerini anlatan İnce, öğrencilerin yurt sorunu çekmeyeceklerini, cumhurbaşkanı seçilirse çiftçi için mazotun 3 lira olacağını söyledi.

İnce, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde "Benim genelkurmay başkanım, benim bakanım, benim valim" ifadesini kullanmayacağını, bunun yerine "Sayın Vali" ifadesini tercih edeceğini sözlerine ekledi.

Osmaniye Masal Park miting alanı

"Yeniden dünyada barış, yurtta barış"

Osmaniye'deki mitinginin ardından Adana'ya geçen Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Adana Uğur Mumcu Meydanı'nda düzenlenen mitingde, çiftçiye mazotu 3 liradan vereceklerini söyledi.

Öğretmen, polis, astsubay, uzman çavuşlar ile engelli çocukları olan aileler ve otizmli çocuklar için vaatlerini anlatan Muharrem İnce, "Hedefimiz büyük, zamanımız dar. Onun için Türkiye'yi bir an önce derleyip toparlamamız lazım." diye konuştu.

İnce, Mustafa Kemal Atatürk dönemindeki dış politikadaki gelişmeleri anlatarak, şöyle devam etti:

"Yeniden dünyada barış, yurtta barış. Yeniden... Bakın, hedefimiz Avrupa Birliği. ABD ile problemlerimiz var, çözeceğiz. Nasıl Kosova'da, Bosna'da büyük işler yaptıysak, çözeceğiz. Rusya'yla ilişkilerimiz, 'Soğuk Savaş' döneminde bile ilişkileri koparmadık, çözeceğiz. Suriye'yle ilişkilerimiz, 4 milyon Suriyeli Türkiye'de ama Suriye'de büyükelçimiz yok, göndereceğiz, çözeceğiz. Suriye'ye yeni bir anayasa lazım. Suriye'nin toprak bütünlüğü korunacak. BM gözetiminde Suriye dışında yaşayanlar dahil yeni bir seçim yapılacak. Bölgede barış, Türkiye'de barış, dünyada barış. Türkiye içinde herkesle barışacağız. Kavga yok."

Eğitim politikasını yeniden organize edeceklerini, bunu toplumun tüm kesimleriyle uzlaşarak gerçekleştireceklerini dile getiren Muharrem İnce, "Eğitimde 1 yıl içinde uzlaşmayı sağlayıp yeni bir eğitim modeliyle yola çıkacağız." ifadesini kullandı.

"Bizim marka oluşturmamız lazım"

İnce, ekonomik verilere de değinerek, ekonomiyi ve adalet sistemini düzelteceklerini ifade etti.

Atamaları liyakata göre yapacaklarının altını çizen Muharrem İnce, "İsraf ekonomisi değil, insaf ekonomisine geçeceğiz, insaf." dedi.

İnce, Türkiye'deki sorunları çözeceklerini vurgulayarak, "Gençler Vikipedia'yı açacağız, özgürce tweet atacaksınız. İsterseniz cumhurbaşkanını da eleştireceksiniz, serbest." şeklinde konuştu.

Türkiye'deki sektörlerde markalaşma ve teknoloji sorunu olduğunu savunan Muharrem İnce, "Şimdi ne yapmamız lazım? Gençler beni iyi dinleyin, bu ülkeyi sizinle birlikte kalkındıracağız. Bizim marka oluşturmamız lazım. Tasarım yapmamız lazım. Marka, tasarım, teknoloji. Peki bunu nasıl yapacağız? İyi eğitim alacağız, onun için her sene 10 bin öğrenciyi yurt dışına göndereceğiz. Bunu yapamazsak önümüzdeki 100 yılı yoksul geçiririz. Siyasetçi gelecek seçimi, devlet adamı gelecek nesli düşünür. Ben gelecek nesilleri düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"Kadınların çalışma oranı artacak"

İnce, kendi dönemlerinde harcamaları kısıtlayacaklarını, israf olmayacağını dile getirdi.

Ayrımcılık yapmayacaklarını anlatan Muharrem İnce, "Şu anda çalışanların yüzde 32'si kadın. Nüfusun yüzde 50'si kadın olduğuna göre, niye çalışanların yüzde 32'si kadın? Yüzde 50 yüzde 50 yapacağız bunu." dedi.

Endüstri 4.0'la yeni bir dönemin geldiğini belirten İnce, "Akıllı fabrikalar, insan nesne etkileşimi. Yeni bir dönem. Eğer bu dönemi kaçırırsak 100 yıl fakir olacağız." diye konuştu.

Muharrem İnce, gençleri yurt dışına göndererek güneş enerjisi konusunda uzman olmalarını sağlayacağını belirterek, gelecek için çalışacaklarını da aktardı.

"İftar sofralarında siyaset olmamalı"

İnce, daha sonra, merkez Seyhan ilçesi Tellidere Mahallesi'nde düzenlenen iftar programına katıldı. 

Ramazan boyunca pek çok yerde iftar sofralarında olacaklarını ifade eden İnce, şunları söyledi:

"Ama bu süre içinde asla siyasi konuşma yapmayacağım. İftar sofraları iftira sofralarına dönüşmemeli. İftar sofralarında siyaset olmamalı. Benim bu ülke için bir huzur projem var. Türkiye'nin huzura, normalleşmeye ihtiyacı var. Türkiye'nin barışmaya ihtiyacı var, barışmaya. Bu ülkede hepimiz barışalım, hepimiz refah içinde yaşayalım, hepimiz huzur içinde yaşayalım. Barıştıktan sonra ekonomimizi büyütelim. 

Ekonomimiz güçlü olsun, kırılgan olmasın. Dış müdahalelere açık olmasın. Sonra elde ettiğimiz geliri hakça paylaşalım, adilce paylaşalım. Hakkaniyet ölçüsünde bölüşelim. Yani projemiz insanımızın mutluluğu. Projemiz 3B. Barışmak, büyümek ve adil bölüşmek. Bunu başaracağız Allah'ın izni, milletin isteğiyle."

İnce, konuşmasının ardından vatandaşlarla yemek yedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.