SON DAKİKA
Hava Durumu

Uludağ Milli Parkı'na Alan Başkanlığı tepkisi

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, Uludağ Milli Parkı'nda 'Alan Başkanlığı' çalışmaları hakkında Meclise soru önergesi sundu. Özkan, "Geri dönülemez hataların yapılmasının önüne geçilmesi gerekir" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2022 16:30
Haber Güncellenme Tarihi: 06.02.2022 23:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Uludağ Milli Parkı'na Alan Başkanlığı tepkisi

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Prof.Dr. Yüksel Özkan, Uludağ Milli Parkı’nın, özellikle Sarıalan, Kirazlıyayla ve oteller bölgesinin “Uludağ Alan Başkanlığı” çalışmaları ile Milli Park statüsünden çıkarılarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredileceği iddiaları üzerine, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için TBMM’ de soru önergesi verdiğini belirtti.

Marmara Bölgesi’nde Bursa ili sınırlarında yer alan Uludağ Milli Parkı’nın, 1961 yılında “Milli Park” olarak ilan edildiğini ve aynı yıl 12 bin 762 hektar alanın koruma altına alındığını, daha sonra koruma altına alınan alanın 27 bin 300 hektara çıkarıldığını belirten Özkan, "Bitki çeşitliliği ile uluslararası üne sahip olan Uludağ’ın hepimizin bildiği gibi önemli kış sporları merkezi olması, yüzlerce çeşit hayvana ev sahipliği yapması, bitki örtüsü ve doğal su kaynakları bakımından da zengin bir konumda bulunması nedeniyle, yapılacak olan devir Bursalı vatandaşları endişelendirdi" diye konuştu.

Bakanlar Kurulu’nun 13 Şubat 2006 tarihinde almış olduğu bir kararla, toplam bin 600 hektar alanın Milli Park alanı dışına çıkarılması kararı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Uludağ Milli Parkı’nın büyük bir doğa harikası olan kısmını savunmasız bıraktığını söyleyen Yüksel Özkan, söz konusu alanların da devredilmesi ve turizme açılması durumunda doğa ve yaban hayatın devamı için sakıncalar oluşacağını belirtti.  

Konu ile ilgili olarak vermiş oldukları soru önergesinin ve gelişmelerin takipçisi olacaklarını sözlerine ekleyen Özkan, "Ülke turizmine katkı sağlayacak çalışmaların karşısında değiliz ancak tabiatın korunması anlamında geri dönülemez hataların yapılmasının da önüne geçilmesi gerekir" dedi.

Prof. Dr. Özkan, Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli'ye şu soruları yöneltti:

"Uludağ Milli Parkı’nın, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devri söz konusu mudur?

Uludağ Alan Başkanlığı projesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na hangi bölgeler devredilecektir?

Milli Park’ın büyük çoğunluğunun turizme açılmasının yaban hayatı olumsuz etkileyeceği düşünülmüş müdür?

Yine binlerce çeşit bitki türünün bulunduğu bölgede, bu karar ile oluşacak tahribat göz önüne alınmış mıdır?"  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.