SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkoğlu: Lojistik merkezi değil, ovaya tecavüz planı

İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, Samanlı Mahallesi’ne yapılması planlanan Lojistik Merkezi’nin, Bursa Ovası’nın son değerlerinin de sonunu getireceğini vurgulayarak, “Rant hesaplarıyla yaptığınız bu tecavüzü derhal durdurun!” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2022 11:11
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2022 14:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Türkoğlu: Lojistik merkezi değil, ovaya tecavüz planı

İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, Samanlı Mahallesi'ne yapılması planlanan Lojistik Merkezi'ne bölgenin, Ova Koruma Alanı’nda kalması ve aynı zamanda birinci sınıf tarım arazisi olması nedeniyle tepki gösterdi. Türkoğlu, “Bakanlık ve yerel yönetimler marifetiyle ince hesaplarla yapılan plan değişiklikleriyle, kılıfına uydurulan bir rant oyunuyla daha karşı karşıyayız. Yargı daha önce bu bölgeye hastane yapılmasına dahi izin vermedi. O itirazı yapan Akademik Odaları, bu plan değişikliğinin iptali için de derhal göreve çağırıyoruz” dedi.

Alanın bir zamanlar köy merası olduğunu söyleyen Türkoğlu, "Ne zaman ki ‘Bütünşehir Yasası’ çıktı, Bursa Ovası’nın tam ortasındaki bu kıymetli mera üzerinde rant hesapları başladı. Köy statüsünden mahalle statüsüne geçen Samanlı sınırları içindeki bu devasa mera, o yıllarda Yıldırım Belediyesi mülkiyetine geçti ancak ilk hamle Büyükşehir’den geldi. Bursa Büyükşehir Belediyesi çevredeki alanları da işin içine katarak bölgeyi ‘Sağlık Alanı’ ilan etti ve Şehir Hastanesi buraya yapılmak istendi. Bu amaçla yapılan plan tadilatı, Akademik Odalar ve Tabipler Odası’nın itirazı ile açılan davada, İdari Mahkemece iptal edildi." diye konuştu. Arazinin Ova Koruma Alanı’nda, 1.Sınıf Tarım Arazisi ve Taşkın Alanı’nda olması sebebiyle iptal kararı çıktığını vurgulayan Türkoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Büyükşehir Belediyesi bu bölgeye önce ‘Park ve Rekreasyon Alanı’ olarak plan tadilatı yaptı ve bu plana herhangi bir itiraz gelmedi. 2017'de bu kez sahneye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çıktı ve İl Müdürlüğü aracılığıyla yüksek yoğunluklu ‘Konut Rezerv Alanı’ olarak plan yaptırdı. Bu yetmedi, Yıldırım Belediyesi’nin, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yaptığı başvuruyla burası, 2021 tarihinde “Lojistik Tesis Alanı”na çevrildi. Plan değişikliğine bir de ‘iklim değişikliğine katkısı olur’ notu eklenerek ilginç bir gerekçe sunuldu."

Mimarlar Odası'nın yaptığı itiraza değinen Türkoğlu, itirazın kağıt üzerinde kaldığını savundu. Türkoğlu, "İtiraz, sıradan bir dilekçe misali, dostlar alış verişte görsün türünden sadece kağıt üzerinde kalınca, bölgede süregelen rant oyunları, adeta şeytana pabucunu ters giydirircesine yeniden başladı. Yıldırım Belediyesi, daha çok gelir elde etme amacıyla bu yeri kat karşılığı ihaleye çıkardı. 10 kadar firma dosya almasına rağmen ihaleye 2 firma girdi ve yüzde 47 ile BAK-YAPI’da kaldı." diye konuştu.

"Yargının, sağlık tesisine dahi müsade etmediği ova koruma alanındaki bu yere, bakanlık da müdahil edilerek türlü türlü plan oyunlarıyla ihaleler açılıp, binalar kondurulmaya çalışılıyor." diyen Türkoğlu, Bursa Ovası'nda kalan son yeşil alanlarının da yok olmasına neden olduğunun altını çizdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.