SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkoğlu: Büyük köyü andıran bir şehre dönüştük

İYİ Parti Bursa 1’nci bölge 1’nci sıra milletvekili adayı Selçuk Türkoğlu, Bursa’nın kangren olmuş sorunlarını “Bursa’nın en büyük sorunu liyakatsiz, kötü yönetimdir. Kötü yönetimler yüzünden büyük köyü andıran bir şehre dönüştük” sözleriyle anlatıyor.

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2023 02:02
Haber Güncellenme Tarihi: 03.05.2023 10:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Türkoğlu: Büyük köyü andıran bir şehre dönüştük

PELİN AKDEMİR / BURSAPORT

İYİ Parti, Bursa’da 2 Nisan’da yaptığı ön seçimle milletvekili adaylarını belirledi. Ön seçimde de en yüksek oyu alan Selçuk Türkoğlu, 1’nci bölge 1’nci sıradan milletvekili adayı oldu. İYİ Parti Bursa eski İl Başkanı olan Türkoğlu, milletvekili adayı olmak için il başkanlığına adaylığını koymamış, yapılan Genel Kurulda Dr. Mehmet Hasanoğlu yeni il başkanı olarak seçilmişti.

14 Mayıs seçimleri üzerine konuştuğumuz Türkoğlu, Cumhur İttifakı’nın Bursa’da hem cumhurbaşkanlığını hem de Meclis’teki çoğunluğunu kaybedeceğini düşünüyor. Bursa’nın sorunlarına değinen Türkoğlu, “Bursa’nın en büyük sorunu liyakatsiz, kötü yönetimdir. Kötü yönetimler yüzünden büyük köyü andıran bir şehre dönüştük” diyor.

‘2018 İLE KIYASLANMAYACAK BİR SEÇİMİ YAŞAYACAĞIZ’

2018 cumhurbaşkanlığı seçimlerine baktığımızda Bursa’da Muharrem İnce, Meral Akşener, Temel Karamollaoğlu, Selahattin Demirtaş’ın yaklaşık 837 bin toplam oyu bulunurken, Tayyip Erdoğan 1 milyon 50 bin oy almış. Aradaki fark nasıl kapanacak?

1999 seçimlerinde 3’lü koalisyon iktidar oldu. Demokratik Sol Parti, Milliyetçi Hareket Partisi ve Anavatan Partisi. 2002 seçimlerinde DSP yüzde 1’lere, Anavatan ve MHP de baraj altı kalmıştı. 2018 seçimlerinden itibaren beş yıl geçti. Beş yıl içerisinde memleket beş kat fakirleşti, vatandaşın alım gücü düştü. Geleceğe güven duyan insan kalmadı. 11 milyon mültecimiz var. 2023’de ekonomide ilk 10’a girecektik, şimdi G20’nin de dışına çıktık. Bu gelişmelerin seçmene yansıması olacak.

Bu gelişmeler seçmene ne kadar yansır?

Cumhur İttifakı’nın kaybedeceğine inanıyoruz ve canı gönülden çalışıyoruz. Anketlere baktığımızda hem cumhurbaşkanlığı seçimlerini hem de Meclis’teki çoğunluğunu kaybedecek. Bursa’da da AK Parti’nin en fazla 7 vekil çıkarabileceğini düşünüyorum. 2018 seçimleriyle kıyas götürmeyecek bir seçimi 14 Mayıs’ta yaşayacağız.

Ak Parti’nin mevcut 11 vekili bulunuyor. 7 vekil çıkardığı takdirde kaybedeceği 4 vekili hangi partiler alacaktır?

Millet İttifakı’na dağılacak. İYİ Parti’nin şu an görünen alacağı vekil sayısı 5. Ben bunun taban olduğunu, artacağını düşünüyorum.

Vekil sayılarına ilişkin yaptırdığınız bir anket çalışmanız var mı? Bu sonuca nasıl vardınız?

Bir anket çalışmamız yok. Genel merkezimizin abone olduğu anket ortalamalarına bakıyoruz. En son ORC’nin anketinde Bursa’da İYİ Parti’nin alacağı oy 16 gösteriyordu. Artacağını düşünüyorum.

‘OYLARIMIZI İKİ KATINA ÇIKARACAK ÇALIŞMALARI YÜRÜTÜYORUZ’

2018 seçimlerinde İYİ Parti yaklaşık 243 bin oyla yüzde 12,4 oy oranına sahip. Bu seçimlerde kaç bin oy almayı hedefliyorsunuz?

En az 500 bin. Oylarımızı iki katına çıkaracak şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz.

İYİ Parti, diğer partilerden farklı ön seçim yaparak vekil adaylarını belirledi. Ön seçimin sizin için önemi nedir?

Bu bizim özlemimiz. Demokrasiyi bütün kurallarıyla yaşatacaksanız buna en tabandan başlamanız lazım. Karar mekanizmalarına üyelerinize mutlaka katmanız lazım. Bizim Bursa’da 25 bin üyemiz var. En yüksek katılımın olduğu illerden biri Bursa. Yüzde 35 oranında üyemiz oylarını kullanarak milletvekili adaylarını belirledi.

Ak Parti’nin Bursa’da oy kaybedeceğini söylüyorsunuz. Peki diğer partilerin durumu ne olur? TİP ve Yeşil Sol Parti, Bursa’dan vekil çıkarabilir mi?

2015 yılında Bursa tek seçim bölgesiyken HDP bir vekil çıkarmıştı. İki bölgeye ayrılmasından dolayı Yeşil Sol Parti ve TİP’in aday çıkaracağını düşünmüyorum.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun ardından Meral Akşener’de Bilge Yılmaz ismini bakan olarak telaffuz etti. Başka isimler var mı? Bursa’dan bir isim açıklanır mı?

Bursa’dan milletvekilimiz, grup başkanımız Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, aday olmadı. Muhtemelen bu manada bir görev için düşünülüyor. Bakanlık veya bürokrasi olabilir.

İsmail Tatlıoğlu ve Ahmet Kâmil Erozan ilerleyen süreçte görev alacakları için mi milletvekili adayı olmadılar?

Evet, kendi beyanları da bu yönde.

‘KENTİN KANGREN OLAN SORUNLARININ TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Meclis’te son dört yılda milletvekillerinin yaptığı çalışmalara baktığımızda muhalefet partilerinin çalışmaları var, Ak Parti’nin sadece ‘Uludağ Alan Başkanlığı’ kanun teklifi bulunuyor. Meclis’teki çalışmalarınız nasıl olacak?

Uludağ Alan Başkanlığı kanun teklifi için çok itiraz ettik, eylemler yaptık. Bu alan başkanlığı değil, talan başkanlığıdır. Uludağ’ın katli anlamına gelir. Takipçisi olacağız. Biz Bursa’nın vekili olarak kentin kangren olan sorunlarının birebir takipçisi olacağız. Sendikal mücadeleden beri takipçi özelliğimiz vardır, ‘-mış’ gibi yapmayız. Bursalıların menfaatine olacak işler noktasında 7/24 bütün enerjimizi harcarız.

Bursa’daki seçim çalışmalarınız nasıl? Kentin hangi sorunlarına dikkat çekiyorsunuz?

Üniversite sınavına son gün çalışılmaz. Biz, seçim zamanı alana çıkmış bir siyasi parti değiliz. 3 yıllık il başkanlığım sürecinde neredeyse her gün alandaydık. Bunun sonuçlarını da görüyoruz. Mustafakemalpaşa’nın köylerine gittiğimiz de “Sekiz ay önce de buradaydınız” diyorlar.

‘BURSA’YI BU KÖTÜ YÖNETİMDEN KURTARACAĞIZ’

Sandıkta da bunun etkisini görüşeceğinize inanıyor musunuz?

Umudumuz o yönde. Bursa’yla ilgili bir AR-GE ve Bursa çalışma komisyonumuz var. Bursa’nın sorunlarını ve çözüm önerilerini ortaya koyduğumuz bir çalışmamız var. Bursa’nın en büyük sorunu kötü ve liyakatsiz yönetim. Trafik, çarpık kentleşme, şehrin kimliksizleşmesi bu nedenle kaynaklanıyor. Yani sanayi şehri mi, doğa şehri mi, turizm, tarih şehri mi? Kötü yönetimler yüzünden büyük köyü andıran bir şehre dönüştük. O yüzden Bursa’nın en büyük sorunu liyakatsiz, kötü yönetimdir. En büyük vaadimiz öncelikle bu kötü yönetimden Bursa’yı kurtaracağız.

Karacabey’de köylülere ait araziler Büyükşehir yasasıyla sanayiye teslim edildi…

2014 seçimlerinde bunu çok anlatmıştık. Bu yasa çıkarsa hizmet gelmeyeceği gibi öncelikle ortak arazilerin gideceğini söylemiştik. Dediğimiz gibi oldu. Köylülere hizmet değil, su faturası gitti. Dert gitti. Bu süreç yeniden eski haline dönecek.

‘DAĞ YÖRESİ 20 YILLIK KANDIRMACAYA DUR DİYECEK’

Bursa’nın dağ ilçeleri de geçmişte çoğunluk olarak Ak Parti’ye oy vermişti. Durum şimdi nasıl?

Dağ ilçelerini hepsi nüfus kaybediyor, yatırım almıyor. Bir nevi terk edilmiş ilçe noktasındalar. Bu 20 yıldır devam eden Ak Parti politikalarının sonucudur. Artvin’de 50 kilometre tünel yapan devlet, Orhaneli’nde 2 kilometrelik tüneli kaç yıldır bitirmiyor. Biz her yıl orada kazalarda insanımızı kaybediyoruz. Dağ yöresi seçmeninin 20 yıllık bu kandırmacaya artık dur diyeceğini düşünüyorum.

Geçen hafta Bursa’da taşımalı eğitim sisteminde olan bir servis aracı kaza yaptı, öğrenciler yaralandı. Bir eğitimci olarak taşımalı eğitim sistemini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Özellikle köy okullarının açılmasıyla ilgili projelerimiz ve vaatlerimiz var. Yeniden köy okullarını açacağız çünkü 800 bine yakın öğrenci taşımalı eğitimde. Köylerde öğrenci yoksa, bunlar nereye taşınıyor?

Söyleşi için teşekkür ederim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.