SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkoğlu: Bursa, İYİ Parti'de bir lokomotif

İYİ Parti Bursa İl Teşkilatı, 29 Ocak'ta 3. Olağan Kongresini yapacak. Kongre ve seçime yönelik konuştuğumuz İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, İYİ Parti'nin üye sayısındaki artışlara yönelik Bursa'nın bir lokomotif olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2023 01:56
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2023 10:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Türkoğlu: Bursa, İYİ Parti'de bir lokomotif

PELİN AKDEMİR / BURSAPORT

İYİ Parti Bursa İl Teşkilatı, 29 Ocak’ta 3. Olağan Kongresini yapacak. Mevcut İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, 12 Ocak’ta yaptığı açıklamasında İl Başkanlığına aday olmayacağını duyurdu. Türkoğlu, Türkiye’nin en büyük dördüncü ilçesi Osmangazi’nin de içerisinde yer aldığı birinci bölgeden milletvekili aday adayı olacak.

Türkoğlu’nun aday olmayacağını açıklamasının ardından İl Başkanlığı için üç aday çıktı. 29 Ocak Pazar günü Merinos Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek İYİ Parti Bursa İl Başkanlığının 3. Olağan kongresinde Eski Osmangazi İYİ Parti İlçe Başkanı Dr. Mehmet Hasanoğlu, Yüksel Ceylan ve Erdinç Ceyhan yarışacak. 

Bursa’da İYİ Parti’nin şu anda 26 bin üyesi bulunuyor. Türkoğlu, 2018’de yüzde 12,3 olan oy oranının şimdi anketlere göre yüzde 22’nin üzerinde oy oranına ulaştığını belirtti. 16 Ağustos 2020’den itibaren İYİ Parti Bursa İl Başkanlığı görevini yürüten Selçuk Türkoğlu, bu süreçte yaptığı farklı eylemlerle dikkat çekti. Hızlı trenin Bursa’ya gelemeyişini oyuncak trenle protesto ederken, TÜİK’i protesto etmek için gerçekleştirilen eylemde Pinokyo heykeli kullandı. Türkoğlu ile kongre ve seçimler hakkında konuştuk.

‘GENEL MERKEZ ‘BİRİNDEN BİRİNİ SEÇİN’ DEDİ’

Aday olmayacağınızı açıkladınız. Bu kararı nasıl aldınız?

Genel merkezimiz, seçimle birlikte partide, yönetimde başkanlık veya görev almak isteyenlerin milletvekili adayı olmamaları gerektiğini söyledi. Çünkü bir ay sonra “milletvekili adayıyım” diye çıkarsanız yönetimler boşalıyor. Bu sıkıntıyı yaşamamak için “birinden birini seçin” dediler. Benim kararımda etkili olan şeylerden birisi bu. Birlikte yol yürüdüğümüz, özellikle ilçe başkanlarımızla istişareler ettik ve bu istişareler neticesinde karar verdim.

Sizin açıklamanızın ardından üç aday çıktı. Hangi adayı destekliyorsunuz?

Ben mevcut il başkanıyım ama aynı zamanda doğal delegeyim. Benim de bir tercihim olacak. Ancak üç adayın üçünün de bizim kıymetli birer mensubumuz olduğunu ifade ettik. Adaylık açıklaması yapan arkadaşlarımın hepsinin yanında durdum. Partinin gösterdiği performansı biraz daha yükseğe çıkaracağına inandığım arkadaşımızı destekleyeceğim. Herkes aşağı yukarı zaten tahmin ediyordur.

Kongreye 18 gün kala aday olmayacağınızı açıkladınız. Açıklama için geç kaldığınızı düşünüyor musunuz?

Biz ilçe kongrelerimizi bitirdik. İlçe kongrelerimizden sonra aşağı yukarı il kongresine iki aya yakın bir süre vardı. Bu iki ay içerisinde herkes için, her üyemiz için, hatta üye olmayan insanlar için bile gelip üye olmak kaydıyla, delege olması şart değil, İYİ Parti'de siyaset yapma hakkı, şansı ve imkânı var. Bu kimseye engel değil. Ben tabii ki istişarelerimi yaptım. Son güne falan bırakmış değilim. Açıklamamdan sonra üç aday çıktı. Kaç aday olacaktı? On aday mı olacaktı?

İl başkanlığına adayların çıkmasında genel merkezin bir etkisi oluyor mu?

Hem il başkanı olarak hem genel merkezle iyi görüşen, teşkilatları bilen birisi olarak söylüyorum. Kesinlikle böyle bir şey yok. Demokrasinin ruhuna da aykırı zaten.

‘MİLLETİN SIĞINACAĞI BAŞKA LİMAN YOK’

İYİ Parti’nin Bursa’da yaptığı eylemler dikkat çekti. Bu eylemler için nasıl yola çıktınız?

Suni gündemlere hiç girmedik. Bursa’nın derdi neyse onun üzerinde çalıştık. Toplumu manevi duygular üzerinden kutuplaştırıcı bir siyaset izlemedik. Hayat pahalılığı var, ‘mutfakta yangın var’ dedik. Yenişehir’in ovasına cezaevi yapılmasını protesto ettik. Neden test merkezi yapılmadı diye oyuncak araba yürüttük. Hızlı tren niye gelmedi, dedik. Şehir Hastanesine giden raylı sistemin yüksek paralarla ihale edilmesini protesto ettik. Kozahan’ın bütün doğal yapısını bozuyorlardı, onun mücadelesini verdik. Samanlı’nın son kalan yeşil alanları için kavga verdik. Sıcaksu’da tabakhaneler bölgesi boşaltıldı, sağlık turizmi olacaktı, TOKİ oraya konut yapıyor. Onun kavgasını verdik. Down Town denen garabet şehri katletti. Orada anormal akraba ilişkisi, rant var. Bunları biz afişe ettik. Biz bunu duyarlı, etkin muhalefet olarak yaptık. Hiçbiri tekzip edilmedi. Millet adına muhalefet yapıyoruz çünkü milletin sığınacağı başka liman yok artık.

İYİ Parti’nin Bursa’daki oy oranları nasıl değişim gösterdi?

16 Ağustos 2020 tarihinde yetkiyi aldığımızda 13 bine yakın üyemiz vardı. Şimdi 26 bin üyemiz var. 2018’de oy oranımız yüzde 12,3’tü. Şimdi bağımsız anket kuruluşlarının yapmış olduğu bütün anketlerin ortalamasını aldığımızda, birinci bölgede yüzde 24’ün üzerinde. İkinci bölgede yüzde 19 civarında oyumuz var. Ortalaması yüzde 22’nin üzerinde bir oy oranına ulaştık.

Uludağ Alan Başkanlığı zincirle protesto edildi.

‘BURSA İYİ PARTİ’DEKİ ÜYE ARTIŞINDA BİR LOKOMOTİF’

Türkiye geneline baktığımızda Bursa’da üye sayısı artışını nasıl yorumluyorsunuz?

Türkiye genelinde üye sayısında bir artış olduğu aşikâr ama Bursa bu konuda bir lokomotif. Bizim bu konuda ekibimiz çok iyi. Bir de sendikal mücadeleden geliyorum. Sendikadayken de harami kovalıyorduk, şimdi de harami kovalıyoruz.

Siyasi partilerde ideolojilere göre klik oluşumları gözlemleniyor. İYİ Parti Bursa Teşkilatında böyle bir oluşum var mı?

Ben böyle bir oluşum hiç hissetmedim. İYİ Parti Bursa İl Divanı’nda CHP, MHP, ANAP, Doğru Yol, Büyük Birlik Partisi, Demokratik Sol Parti’de (DSP) siyaset yapmış adaylarımız var. Partimiz tam merkezde ve makulde duruyor. Bizi birleştiren ortak değerler; Türkiye’nin yeniden parlamenter sisteme geçmesi, hukuk ve adalet, Türkiye’nin normalleşmesidir.

‘5 VE 7 ARASI VEKİL ÇIKARIRIZ’

İYİ Parti Bursa’dan kaç milletvekili çıkarmayı hedefliyor?

Yarın seçim olsa birinci bölgeden 3-4 vekil, ikinci bölgeden 2-3 vekil çıkarırız. 5 ve 7 arası vekil çıkarırız.

Birinci sıradan adaylığınızın gösterilmesini bekliyor musunuz?

Bunu bilemem ama birinci bölgeden aday olmayı düşünüyorum. Biz önseçim bekliyoruz. Önseçim olursa önseçimde birinci bölgeden aday adayı olacağım.

Milletvekilliği aday adaylığına karar vermekte zorlandınız mı?

Ekip arkadaşlarım gitmemi istemedi. Bir dönem daha İl Başkanlığına devam etmemi istediler. Bu nedenle duygusal bir burukluk yaşadım. Zor kararlar ama bazen zirvede bırakmak iyidir.

‘BİZ BUNA PADİŞAHLIK DİYORUZ’

Seçim tarihinin 14 Mayıs olmasını nasıl yorumluyorsunuz?

Tek adamlık budur işte. Demokrasi yokluğu budur. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni yok saymak budur. Seçim kararını meclis alır. Meclisten çıkacak mı? Ama ‘Önemli değil, ben yazarım kararnameyi, YSK’da hazırlıklarını yapar’, diyor. Biz buna padişahlık diyoruz. Bundan dolayı bu sistemin ve siyasi iktidarın değişmesi lazım. Çünkü ülke her geçen gün ekonomik, sosyal, dış politika olarak saplanmış olduğu batağın içine giriyor. Ülkece ağır bir yoksulluğa, umutsuzluğa doğru gidiyoruz. Bir de ‘Yeter, söz milletin’ diyor. 20 yıl boyunca çektirdiklerinden dolayı biz de diyoruz ‘yeter artık söz milletin’.

Anayasa’ya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir kez daha Cumhurbaşkanı adayı olamayacağı söyleniyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise böyle bir durumun olmadığını söyledi. Siz nasıl görüyorsunuz?

Bu memlekette aynı zarfın içindeki dört pusuladan üçünü doğru, bir tanesini hileli kabul ettiler. Bunu yaşamız bir ülkeyiz. Ama her hâlükârda yasal süreçlerin takip edilmesini, şerhlerin düşülmesini istiyorum. YSK Cumhurbaşkanı adaylarından diplomalarını alsın ve kamuoyuna göstersin.

‘İYİ PARTİ, YARGITAY’A GİDECEK’

Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığı hakkında ‘Yargıtay’a gitsek ne olacak?' sözlerini nasıl yorumluyorsunuz?

Sayın Genel Başkan bir realiteyi söylemiş. Ben hukuka gitmemiz gerektiğini düşünüyorum. İYİ Parti, Yargıtay’a gidecek zaten.

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesini nasıl yorumluyorsunuz? Bu cinayet seçimleri nasıl etkiler?

Öncelikle çok üzüldüm. Bir siyasi cinayet üzerinden seçim yorumu yapmayı doğru bulmuyorum. 26 gün oldu bugün itibariyle halen ortada fail yok. Kamuoyunun vicdanını tatmin edecek şekilde bu cinayetin çözülmesi lazım. Adalete güvenimizi kaybetmek istemiyoruz. Leonard Cohen’in şarkısında dediği gibi; “Aslında herkes biliyor geminin su aldığını, aslında herkes biliyor kaptanın yalan söylediğini ve aslında herkes biliyor zarların hileli olduğunu.”

Söyleşi için teşekkür ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.