SON DAKİKA
Hava Durumu

TİP'in 1. Tarım Konferansı İzmir'de düzenlendi

Tarım politikalarına ilişkin yeni bir bakış geliştirmek üzere yola çıkan Türkiye İşçi Partisi (TİP), İzmir'de Tarım Konferansı düzenledi. Konferanslar Türkiye'nin diğer bölgelerinde de gerçekleştirilecek.

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2022 22:15
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2022 22:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
TİP'in 1. Tarım Konferansı İzmir'de düzenlendi

Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde düzenlediği 1. Tarım Konferansı tamamlandı. Dere Mesire Alanı’nda düzenlenen konferansa birçok çiftçi, ormancı, ekolojist, alanlarında uzman akademisyenler ve TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan akademisyen ve TİP Bilim Kurulu Üyesi İlke Bereketli, "Elbette önceliğimiz bugün tarım ama görüyoruz ki tek sorunumuz, tek derdimiz tarım değil. Doğamız, toprağımız tehdit altında" dedi.

Dünyanın krizden geçtiğini, bir yanda kuraklık, iklim krizi, ormansızlaşma; bir yanda ekonomik kriz, derin yoksulluk, açlık; bir yanda savaşlar olduğunu belirten Bereketli, "İnsanlar ve tüm canlılar için aslında ölüm-kalım mücadelesini eşiğinden geçtiğimiz günlerdeyiz. Ülkemize de yakından baktığımızda AKP iktidarıyla on yıllardır, yanlış politikalar nedeniyle yaşamımız, haklarımız büyük tehdit altında. Doğamız, toprağımız tehdit altında" diye konuştu.

Uzun yıllardır tarımı, hayvancılığı, çiftçiyi çökerten politikalar uygulandığını ifade eden İlke Bereketli, şöyle devam etti:

"Tarım alanlarını betonlaşmaya, sanayileşmeye açtılar. Birkaç uluslararası şirketin, tekelin eline çiftçiyi, köylüyü mahkum ettiler. Mazotta gübreye tüm girdilerde maliyetler alabildiğine arttı. Bir zamanlar kendi kendine yeter bir ülkeydik, şimdi kendine kendine yeten bir ülke değil, hiçbir şeye yetemeyen bir ülke haline geldik. Tahıl ambarı olmakla övünürdük, şimdi yurdumuz buğday üretemez hale geldi."

'Bu bereketsiz hükümetten kurtulmak birinci vazifemiz'

TİP Bilim Kurulu Üyesi Doç Dr. Hakan Güneş de konuşmasında, "Bu bereketli toprakların son derece bereketsiz hükümeti tarafından tarımımız bu hale
getirildi. Zaten var olan problemleri derinleştirdi. Bu bereketsiz hükümetten bir an önce kurtulmak birinci vazifemiz" dedi.

TİP'in Tarım Konferansının dışa dönük bir seslenme değil, sonuç bildirgesine de yansıyacak olan kararları alma konferansı olduğunu kaydeden Güneş, "Doğal olarak burada öncesinde hazırlıkları yapılmış bir çerçevenin tartışılacağı, üzerine ekleneceği çıkarılacağı bir süreç yaşayacağız. Buradaki herbir söz bizim için altın kıymetinde. Bunu Türkiye'nin diğer bölgelerinde de aşağı yukarı 6 aylık bir periyotla Çukurova'da, Konya'da, Urfa'da ve Karadeniz'de yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Tarım Konferansı’nın üçüncü oturumu öncesinde konferansın düzenlendiği salona kortej oluşturularak giriş yapıldı

'Dünya ve Türkiye gıda kriziyle karşı karşıya'

Tarım Konferansı’nın ilk iki oturumunda akademisyenler sunumlarını gerçekleştirdi. Dünyanın ve Türkiye’nin gıda kriziyle karşı karşıya olduğunu ifade eden
akademisyenler, yeterli tarım politikalarının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay da konferansta yaptığı konuşmada AKP dönemindeki tarım politikalarına değindi. Çiftçinin borcunun 2003 yılında 2,4 milyar TL iken bugün 134 milyar TL'ye çıktığını hatırlatan Atay, "Bu korkunç bir artış. Nüfusumuz sürekli artıyor ama çiftçi sayımız buna paralel olarak artması gerekirken
sürekli azalıyor. Eskiden tarıma eksik gedik bir destek verildiğini konuşurduk. AKP döneminde çiftçiler devletten destek ve hibe alamamaya başladı" dedi.

Atay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çiftçiler, korkunç faizlerle kredi borcuna sahip oluyorlar. Ödeyemez duruma gelince iki sonuç ortaya çıkıyor. Ya çiftçiliği bırakıyor ya arazilerine el koyuluyor. Bunun örneği, hatırlarsınız AKP döneminde Tarişbank satıldı. Herhangi bir eksiği, defosu hiçbir şey olmaksızın Tarişbank'ı sattılar. Bu aslında 2002 yılında iktidara geldiklerinde IMF ile Dünya Bankası'na söz verdikleri politikaların uygulanmasının başlangıcıydı. Hatta Ziraat Bankası'nın bile satılması gündemdeydi. Ziraat Bankası'nı satmadılar ama bütün işlevini değiştirerek aslında satmaktan beter hale getirdiler. Şu an gördüğümüz gibi, örneğini Demirören üzerinden vereyim. Asla ödenmeyecek olan kredileri Ziraat Bankası gibi kamu bankaları üzerinden kendi yanlarındaki yandaş iş insanlarına peşkeş çekerek devleti biraz daha yoksullaştırıyorlar."

Çiftçiler söz aldı

Atay'ın konuşmasının ardından foruma geçildi. Konferansta yurdun dört bir yanından gelen söz alan çiftçiler söz alırken, yaşadıkları sorunları anlattı. "Böyle giderse üretim yapamayacağız" diyen çiftçiler, bir an önce doğru tarım politikalarının uygulanması gerektiğini belirttiler.

1. Tarım Konferansı, Hakan Güneş'in tutum belgesini açıklamasıyla sona erdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.