SON DAKİKA
Hava Durumu

'TEKEL’i yok ettikleri gibi ÇAYKUR’u da yok edecekler'

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, yeni Çay Kanunu ile ÇAYKUR’un tıpkı TEKEL gibi yok edileceğini savunarak, "AKP iktidara geldiği günden beri ÇAYKUR’u yok etmek, çay üretimini özel sektörün talebi doğrultusunda düzenleme yapmak için çabalıyor" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2022 14:15
Haber Güncellenme Tarihi: 24.06.2022 14:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'TEKEL’i yok ettikleri gibi ÇAYKUR’u da yok edecekler'

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, TBMM’ye sunulan ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda görüşüleceği söylenen ama sonra ertelenen Çay Kanunu’nu değerlendirdi. Sarıbal, hazırlanan Çay Kanunu’nun, üretici temsilcilerinin görüş alınmadan hazırlandığını ve bu yapısı ile ülkede yaklaşık bir asır geçmişi olan çay tarımına büyük bir darbe vuracağını söyledi.

Çay tarımının Doğu Karadeniz bölgesinde başta Rize, Trabzon olmak üzere Artvin, Ordu ve Giresun illerinde yapıldığını aktaran Sarıbal, 200 binden fazla çay üreticisi olduğunu kaydetti. "1990 yılında 906 bin dekara çıkan çaylık alanları AKP’nin ithalat politikasıyla 84 bin dekar azalarak 822 bin dekara düştü" diyen Sarıbal, şöyle konuştu:

"Çaylık alanların azalmasının sonucunda her yıl ortalama 20 bin ton çay ithal eder hale geldik ve AKP’nin iktidara 2003’ten bugüne kadar 183 bin ton çay ithalatına 434 milyon dolar ödendi. Devletin tek alıcı olmaktan çıktığı, çay üretiminin, işletmesinin ve satışının serbestleştiği 1984 tarih ve 3092 sayılı Çay Kanunu hala yürürlüktedir. Ama bu yasa bile serbest piyasa temsilcileri için yeterli olmadı. Kendilerine yakın gördükleri AKP’nin iktidara gelmesinden sonra devamlı ÇAYKUR’u işlevsizleştirecek yeni bir Çay Kanunu talebi gündeme getirildi.

Sık sık değişen Tarım Bakanlarının her biri göreve geldiğinde Çay Kanunu ile ilgili söylentiler de yeniden gündeme getirildi. Bu süreçte özelleştirmeyen ama her yıl zarar eden ÇAYKUR, 2017 yılında Türkiye Varlık Fonu bünyesine alındı. Bundan 3 yıl önce 2019 yılında Çay İhtisas Üniversitesi olarak belirlenen Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’ne çay kanun teklifi hazırlama işinin verildiği bilgisi paylaşıldı. Kimseye danışılmadan kapalı kapılar ardından hazırlanan Çay Kanunu şimdi TBMM gündemine getirildi ve önümüzdeki hafta Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda görüşülmeye başlanacak."

"AKP çayın tadını kaçırdı"

ÇAYKUR'un işlevsizleştirildiğini söyleyen Sarıbal, "AKP, çayın tadını kaçırdı. Çay sezonu her yıl büyük sancılarla başlayıp biterken, ÇAYKUR da yanlış politikalar nedeniyle her yıl biraz daha zarar ediyor. Dünyanın en fazla çay tüketen toplumuyuz ama çayın en büyük üreticisi ÇAYKUR her yıl biraz daha zarar ediyor." diye konuştu. Sarıbal, "ÇAYKUR’un yeterli fiyat vermediği, özel sektörün ölü fiyatına aldığı çayı şimdi çıkartılması düşünülen kanunla çay üreticisi özel sektöre teslim edilerek çay üreticisi diri diri gömülmek isteniyor." dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.