SON DAKİKA
Hava Durumu

'Tarımda umutlar başka bahara kaldı'

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, yeni Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin tarımda ortaya attığı çözümlere tepki gösterdi. Sarıbal, "Maalesef, yeni bakanın yaklaşımı da umut vermekten uzak. Sayın Bakan ise başka bir ülkede yaşıyor gibi açıklamalar yapıyor. Anlaşılan o ki, köylü, çiftçi, üretici için yine umut başka bahara kaldı." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 17.07.2018 15:21
Haber Güncellenme Tarihi: 17.07.2018 15:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Tarımda umutlar başka bahara kaldı'

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, yeni Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin ortaya koyduğu çözüm formüllerinin tarımda üretici için umut olmayacağını ileri sürerek, "Türkiye'de tarım dibe vurmuşken, bütün tarım ürünlerini ithal eder hale gelmişken, yeni Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin bulduğu çözüm, devletin elindeki verimli toprakları kiraya vermek. Tıpkı Nasrettin Hoca'nın borç ödeme hesabı gibi. Oysa, çitçinin üretime dönmesi için acil tedbirlere ihtiyacı var." dedi.

24 Haziran Seçimlerinden sonra Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte yeni kabinenin göreve başladığını ifade eden Sarıbal, kabinede en dikkat çeken isimlerden birinin de ağabeyi FETÖ'den tutuklu olan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin olduğunu söyledi.

Pakdemirli'nin tarıma yönelik yeni dönem vaatlerinin çözüm olmaktan çok uzak olduğunu söyleyen Orhan Sarıbal, şunları kaydetti:

"İlk demecini verirken, göreve getirilmesinin kendisi için de sürpriz olduğunu belirten Pakdemirli, bakanlığına ilişkin ise 'Bu bizim uzak olduğumuz bir şey değil. Çiftliğimiz var. Üzümümüz, incirimiz, tavuk kümeslerimiz var. Yani tarımın her tarafına dokunmuş bir aileyiz' diyerek konuya hâkimiyetini dile getirdi. Bıyık bırakarak kabineye uyumunu gösteren Bakan Pakdemirli, son olarak Türkiye'nin verimli topraklarını kiraya vereceğini müjdelediği açıklamasıyla gündem oldu."

'Sudan'dan arazi kirala, Türkiye'dekini kiraya ver'

"Türkiye'nin verimli toprakları olduğu doğru ama her yıl binlerce hektar tarım arazisi, merası imara açılıp yok edilirken hangi münbit (verimli) araziyi kime kiralayacaksınız?" diye soran Sarıbal, "Çiftçi elindeki araziyi ekemezken, eken ürününü satamayıp tarlada bırakırken devletin münbit arazisini nasıl kiraya vereceksiniz? 2014 yılında 99 yıllığına Sudan'dan arazi kiralayan Türkiye, hangi verimli araziyi kime kiraya verecek? Böyle bir çelişki olabilir mi?" dedi. 

'Çiftçi mutsuz, umutsuz'

Çitçinin üretemediğini, ürettiğini satamadığını vurgulayan Sarıbal, şunları kaydetti:

"Tarım kesimi her yıl kan kaybediyor. Kısa süre önce tarım alanında faaliyet gösteren bilgi şirketi Doktar, 81 ilde 3 bin 187 üreticiyle görüşerek yaptığı 'Çiftçinin Nabzı Araştırması'nda bu durumu belgeledi. Araştırmaya göre çiftçiler umutsuz olduklarını, para kazanamadıkları için çocuklarının da çiftçilik yapmasını istemediklerini belirttiler. Ürünleri tarlada kaldığı için yatırım yapamayan çiftçi üretimden kaçıyor, Sayın Bakan ise devletin verimli topraklarını kiraya vermekten bahsediyor.

Maalesef, yeni bakanın yaklaşımı da umut vermekten uzak. Tarım kesiminin acil yardıma, desteğe ihtiyacı var. Sayın Bakan ise başka bir ülkede yaşıyor gibi açıklamalar yapıyor. Anlaşılan o ki, köylü, çiftçi, üretici için yine umut başka bahara kaldı. Her derde deva diye sundukları tek adam rejiminin bakanlarının köylüye, çiftçiye, üreticiye umut verecek bir çabası, planı, programı yok..."

Bakan Pakdemirli'nin tarıma ilişkin çözüm önerilerini Nasreddin Hoca'nın ünlü "çalı-koyun" fıkrasındaki duruma benzeten Sarıbal şöyle devam etti:

"Nasreddin Hoca tarlada çalışırken, alacaklısı gelmiş ve 'paramı ne zaman vereceksin' diye sormuş. Hoca 'Şu gördüğün bölgeden devamlı koyunlar geçer. Oraya dikenli çalılar dikeceğim. Gelen geçen koyunların yünleri bu dikenlere takılacak. Takılan yünleri toplayıp satacağım ve sana borcumu ödeyeceğim.' demiş. Alacaklısı bu duruma gülünce de 'Peşin parayı görünce nasıl da gülersin' demiş."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.