SON DAKİKA
Hava Durumu

'Tarım Bakanlığı bu sınavı yapmayı unuttu'

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Tarım Bakanlığının bu yıl Eylül ayında yapması gereken "Bitki Koruma Ürünleri Toptan ve Perakende Satışı" sınavını, henüz yapmadığını ve Bakanlıktan konuya dair bir açıklama da gelmediğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2018 13:45
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2018 13:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Tarım Bakanlığı bu sınavı yapmayı unuttu'

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Tarım Bakanlığının bu yıl Eylül ayında yapması gereken "Bitki Koruma Ürünleri Toptan ve Perakende Satışı" sınavını, henüz yapmadığını ve Bakanlıktan konuya dair bir açıklama da gelmediğini söyledi. 

"Bu sınavla, zirai mücadelede önemli role sahip bitki koruma ürünü satan bayilerin seçimi yapılıyor." diyen Sarıbal, bayilerin aynı zamanda ilaç kullanımında üreticilere rehberlik eden kişiler olması dolayısıyla "Bitki Koruma Ürünleri Toptan ve Perakende Satışı" sınavının önemli olduğunu vurguladı. 

Sarıbal, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin cevaplandırması için TBMM'ye soru önergesi verdi.

Sarıbal'ın TBMM'ye verdiği soru önergesi şöyle:

"2011 yılında yürürlüğe giren "Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelik" ile bitki koruma ürünü bayilik veya toptancılığı yapmak isteyen ziraat mühendisi, eczacı, kimya mühendisi, kimyager, bitki sağlığı ile ilgili dersleri alarak mezun olmuş tekniker veya ziraat teknisyenlerine sınav sonucunda yetki verilmektedir.

Zirai mücadele uygulamalarındaki etkinlikleri sebebiyle insan ve çevre sağlığı açısından önemli bir role sahip olan bitki koruma ürünü satışı yapan bayiler, sadece bu ürünleri toptancıdan alıp perakende olarak üreticilere satan kişiler değil, aynı zamanda bitki koruma ürünü ve ilaçlama makinesinin nasıl kullanılacağı, ilaçlamanın ne zaman yapılacağı, çevre sağlığının nasıl korunacağı gibi konularda üreticilere hem rehberlik etmekte hem de bitki koruma ürünlerinin kayıtlarını tutarak bunların izlenmesine de imkan sağlamaktadır.

Bitki koruma ürünleri bayiliği yapacak kişilerin belirlenmesi sınavı için Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ile Ankara Üniversitesi Sınav Yönetim Merkezi arasında protokol imzalanmıştır ve her yıl sınav gerçekleştirilmektedir.

Ancak, 2018 yılı için henüz bir sınav takvimi açıklanmamıştır.

Bu bağlamda;

  1. Her yıl yapılan Bitki Koruma Ürünleri Toptan ve Perakende Satışı ile ilgili sınavın 2018 yılı içinde yapılması düşünülmekte midir?
  2. İlgili yönetmelikte sınav 3 ay önce ilan edilir, denilmektedir. 3 ay önce ilan edilmesi gerektiğine göre, bu yıl sınavın yapılabilmesi için Eylül ayı içerisinde ilan edilmesi gerekmektedir. Ancak Eylül ayı bittiği halde henüz bir açıklama yapılmamıştır. Sınava ilişkin Bakanlığınızda bir hazırlık var mıdır?
  3. Sınav yapılması düşünülüyor ise ne zaman yapılacaktır?"

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.