SON DAKİKA
Hava Durumu

Tanrıkulu: Roboski'deki katliam kasten yapıldı

CHP'li Tanrıkulu, Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'nın Roboski katliamıyla ilgili görevsizlik kararı vermesinin ve dosyayı Genelkurmay'a göndermesini hukuk dışı olarak değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2013 16:08
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2013 16:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Tanrıkulu: Roboski'deki katliam kasten yapıldı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Roboski katliamıyla ilgili verdiği görevsizlik kararının, olayın sorumlularını açığa çıkarılmaması ve gizlenmesi çabasının bir sonucu olduğunu söyledi.

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Tanrıkulu, bugün yaptığı yazılı basın açıklamasında, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Roboski katliamıyla ilgili soruşturma dosyası hakkında görevsizlik kararı vererek dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı'na göndermesini değerlendirdi.

'Sorumluluklarını gizlediler'

Tanrıkulu özetle şunları söyledi:

'Aslında bu karar bizim açımızdan sürpriz değil. Zira bundan bir yıl önce, 22 Mayıs 2012'de yaptığımız açıklamada, Genelkurmay Başkanlığı'nın Milli Savunma Bakanlığı aracılığıyla Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na o zaman gönderdiği sekiz sayfalık bilgi notuna dikkat çekmiş ve şunu söylemiştik: Bu, hükümetin Savunma Bakanı da buna imza attı. Orada açıkça bütün sorumluluğu gizleyen, muhtemel bir görevsizlik kararının gerekçesi olan bilgiler vermişlerdir.'

'Ne yazık ki yanılmadık ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın görevsizlik kararı verdiğini öğrendik. Oysa Roboski'de yaşanan, kasten yapılmış bir katliamdır ve insanlığa karşı suçtur.'

Tanrıkulu, katliamın açığa çıkarılmasıyla ilgili adımları şöyle sıraladı:

* Hukukun üstünlüğüne bağlı demokrasilerde bu tür katliamlarda sorumluluk siyasal sorumluluğu da gerekli kılar. Bu katliamda talimat/onay ilgili bakan/başbakan tarafından verildi. Bu siyasî ve vicdanî sorumluluk, katliamın yarattığı yaralar sarılmadığı, sorumlular ortaya çıkarılıp yargılanmadığı müddetçe, tarih boyunca unutulmayacaktır.

* İdari soruşturma: Bu soruşturma hiçbir biçimde şeffaf olarak yürütülmedi. Hatta bu soruşturmanın başlatılıp başlatılmadığını bile kamuoyu bilmiyor. Hiçbir sorumlu açığa bile alınmadı.

* Katliamın arkasındaki hakikatleri araştırmak üzere bizim önerimizle kurulmuş olan TBMM İnsan Hakları Uludere Alt Komisyonu yaptığı çalışmayı, 14 ay sonra bir rapor haline getirdi. Ancak bu rapor sorumluları ortaya çıkarmaktan öte, sorumluları gizlemeye, olayın üstünü örtme maksadı taşıyordu. Bunun üzerine yeni bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması önerimiz yine AKP oylarıyla reddedildi.

Tanrıkulu, dosyanın Genelkurmay Askeri savcılığına gönderilmesinin hukuk dışı olduğunu söyledi:

'Zamanlaması da manidardır. Roboski katliamıyla ilgili bu kararın, 15 gündür Türkiye'de yaşanan gelişmelerle de ilgisi olduğunu düşünüyoruz. Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı, dosyada görevsizlik kararı verecek idiyse, neden bunca zamana kadar bekledi?'    

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.