SON DAKİKA
Hava Durumu

Siyasetçilerden HDP'ye gözaltılara tepki

Eski HDP milletvekilleri ve belediye başkanlarınında aralarında bulunduğu 82 kişi hakkında verilen gözaltı kararına siyasetçilerden tepki geldi.

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2020 13:34
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2020 13:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Siyasetçilerden HDP'ye gözaltılara tepki

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 5-9 Ekim 2014 tarihleri arasında düzenlenen Kobane eylemlerine ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında 7 ilde 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. 

Soruşturma kapsamında Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen, eski HDP milletvekilleri Altan Tan, Sırrı Süreyya Önder, Emine Ayna, Nazmi Gör,  Beyza Üstün, HDP'li Can Memiş, Gülfer Akkaya, HDP MYK üyesi Alp Altınörs, eski HDP Sözcüsü Günay Kubilay, Ayla Akat Aka, Toplumsal Özgürlük Partisi Sözcüler Kurulu üyesi ve Dönem Sözcüsü Perihan Koca, HDK-HDP Kadın Meclisi üyesi Dilek Yağlı, HDP'li Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyesi (RTÜK) Ali Ürküt gözaltına alındı.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, Saadet Partisi GİK Üyesi Birol Aydın, Sol Parti PM üyesi Alper Taş, HDP'lilerin gözaltına alınmasına tepki gösteren isimler oldu. 

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Ayhan Bilgen, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve bir çok siyasetçi sabah saatlerinde gözaltına alındılar. Nedeni 6-8 Ekim 2014 Kobane olaylarıymış. Aradan tam 6 yıl geçmiş, soruşturulmuş, ifade vermiş ve yargılanmışlar. Bu sabah yapılan gözaltılar Saray'a düğün hediyesidir." dedi.

Yeneroğlu: Yargıyı araçsallaştıran siyaset anlayışı terör örgütlerini sevindirir

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Olaydan 6 yıl sonra Ayhan Bilgen, Altan Tan, Süreyya Önder ve diğerlerinin sırf hukuki gerekçelerle gözaltına alınmış olduğunu düşünmek abesle iştigal olur. Yargıyı araçsallaştıran siyaset anlayışı adalet duygusunu ezdikçe terör örgütlerini sevindirir. Devlet adaletle yönetilir." ifadelerini kullandı.

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan da gözaltıların zamanlamasına dikkat çekip "Tam altı yıl sonra yargılanıp serbest kaldıkları dosyadan yüzlerce siyasetçiye yaptığınız zulümdür. Yüzlerce insan, uydurulmuş gerekçelerle zulüm altına alınıyorsa, bedeli ağır olur" diyerek gözaltılara tepki gösterdi.

Sol Parti PM üyesi Alper Taş, "Bu HDP'yi kapatmaya, siyaset dışına itmeye dönük bir operasyondur. İktidar siyaset alanını kendisi için 'dikensiz bir gül bahçesine' dönüştürmek istiyor. Ama nafile. Gözaltılar serbest bırakılmalı, HDP'ye saldırılara son verilmeli, demokratik siyasetin önü açılmalıdır." dedi.

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan "6 yıl önce zalimlikleriyle birlikte sınırımızda cirit atan, Türkiye de birçok katliam gerçekleştiren İŞİD ile sınır komşusu olunmasına ramak kalan o günlerde Erdoğan'ın "Kobane düştü, düşecek" sözü hala hafızamızda. Sanki hala o gün gerçekleşmeyen 'düşmenin' hesabı görülmektedir. Aradan 6 yıl, aynı konuda soruşturmanın üzerinden 4 yıl geçtikten sonra yürütülen bu soruşturma ve gözaltıların yargıyla, hukukla açıklanacak hiçbir yanı yoktur. Yürütmeyle ilişkisinin başsavcının saraya düğün ziyaretiyle sembolleştiği yargıdan hukuk ve adalet çıkmayacağı açıktır. HDP'ye yönelik bu operasyon siyaset yapma hakkına, muhalifeti bastırmaya, iktidar politikalarının yarattığı sorunların üzerini örtmeye yöneliktir. Adeta düşmeyen Kobane ile hesap görmedir. Siyasallaşan yargının açık göstergesidir." ifadelerini kullandı. 

Aydın: Memleketin hakim ve savcıları 6 yıl önce neredeydi?

Saadet Partisi GİK Üyesi Birol Aydın da gözaltıların olaydan 6 yıl sonra yapıldığına dikkat çekerek "İnatla 'adalete olan güven' sarsılmaya devam ediliyor. 6 yıl sonra ne değişti de, yargılanıp serbest kaldıkları dosyadan dolayı insanları sabahın erken saatlerinde evlerinden gözaltına alıyorsunuz? İktidar, muhalefeti kendi iç meselelerine meze yapmaktan artık vazgeçmelidir! Bu insanlar suçluysa; bu memleketin hakim-savcıları 6 yıl önce neredeydi? Yok değillerse; bugün bu gözaltı kararlarının sebeb-i hikmeti nedir? Adalet mekanizmasını, gündem değiştirmek ve kamuoyunu meşgul etmek için kullanmanın hiç kimseye faydası yoktur! Bir ülkede adalete olan güven ortadan kalktığı taktirde; o ülkede hiçbir iş yolunda gitmez. Bir kez daha uyarıyoruz; bu ülkenin böylesine keyfî ve hoyrat tavırlara değil, adalete olan güveni yeniden tesis edecek adımlara ihtiyacı var. İnsanımıza ve ülkemize yazık oluyor!.." dedi.

Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, sosyal medya hesabından gözaltılara ilişkin şu mesajı yayınladı:

"Bu sabah saatlerinde ülkenin bir çok şehrinde HDP'li siyasetçiler ve Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen başta olmak üzere devrimci, demokrat, yurtsever ve sosyalist kişi ve kurumlara karşı gözaltılar gerçekleştirilmiştir. Her gün ismi değişen değişen operasyonlar, baskı yöntemleriyle milletvekilleri, belediye başkanları yazarlar, gazeteciler tutuklanıyor, gözaltına alınıyor. Demokrasiyi, eşit ve adil bir yönetimi savunmak suç değildir. Demokrasi ve eşitlik mücadelesi yürüten tüm kesimlere karşı bu hukuksuz anlayışa son verilmelidir."

İlhan Cihaner'den Meclise çağrı

Eski CHP Milletvekili İlhan Cihaner, Millet İttifakı liderleri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş'ın HDP'yi ziyaret etmesi çağrısında bulundu.

Cihaner, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "TBMM'ye çağrımızdır: Sayın @kilicdarogluk @meral_aksener @T_Karamollaoglu @erkbas Darbe pratiğine karşı HDP'yi ziyaret ederek hukuksuz gözaltıları kınamanız; siyasete, barışımıza, birliğimize sahip çıkmanız, olası ittifakların halka mal edilmesi için hayati bir müdahale olacaktır." ifadelerini kullandı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.