SON DAKİKA
Hava Durumu

Siyasetçiler Gezi Davası kararı için ne dedi?

Siyasetçilerden, Gezi Davası'nda Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, diğer sanıklara 18'er yıl hapis cezası verilmesine ilişkin tepki geldi.

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2022 15:59
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2022 23:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Siyasetçiler Gezi Davası kararı için ne dedi?

Gezi Davası’nda Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı ve iş insanı Osman Kavala, ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm edildi. Ayşe Mücella Yapıcı, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman, Ali Hakan Altınay, Yiğit Ali Ekmekçi, Çiğdem Mater Utku ve Mine Özerden'e 18'er yıl hapis cezası verildi. Mahkeme heyetinin verdiği karara siyasetçilerden de tepki geldi. 

Gül: Yargılama süreci utanç verici

T24 yazarı Murat Sabuncu’ya konuşan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kararı “Yargılama süreci utanç verici, Türkiye’ye büyük kötülük, içeride çekecekleri eziyet çok acı” şeklinde değerlendirdi. Gül, şöyle konuştu:

"Kavala ve arkadaşlarıyla ilgili karar kamu vicdanını çok derinden yaraladı. Beni de çok üzdü. Bu dava yargılama süreci açısından da ileride utanılacak bir yargılama süreci olarak anılacaktır. Osman Kavala gibi servet sahibi bir insan hoş vakit geçirmek yerine insanlık meseleleriyle uğraşmasının bedelini ödüyor, bu çok acı. Yargıtay kararına kadar bu insanların hapiste olması çok çok üzücü, vicdanları yaralayıcı bir durum. Türkiye için de inanılmaz yük oldu bu karar. İnsan hakları ve hukuk uygulamalarının zaten çok sorgulandığı dönemde, Türkiye’ye kötülük yapmak isteyenler ancak bu kadar zarar verebilirlerdi. Milyonlarca dolarlık Türkiye aleyhtarı bir kampanya yapmak isteseler, zaten imajı bozuk olan Türkiye’yi dünya kamuoyunda ancak bu kadar olumsuz gündeme getirebilirdi."

Buldan: Topluma yönelik verilen bir gözdağı

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Aynı kumpası biz delilsiz Kobani davasında da gördük. 20 arkadaşımızı hukuksuzca tutukladıklarını gördük, ortada bir delil yok, bir belge yok. AKP'nin ele geçirip yönettiği mahkemelerin kendileri de kararları da asla hukuki değildir" dedi. Buldan, şunları söyledi:

"Gezi'de verilen cezalar tüm topluma yönelik verilen bir gözdağı. Hak, eşitlik, özgürlük taleplerini; yargı kumpaslarıyla engelleme girişimidir. Gezi'de verilen cezanın ardan AKP Genel Başkanı, yargı mensuplarıyla iftar yemeğinde çıkıp, 'adaletin olmadığı yerde huzur olmaz' dedi bir de! Bunu söyleyen AİHM kararını tanımayan zihniyet! Adalet duygusunu zedeleyen de, toplumda huzur bırakmayan da, barışı yok eden de sizin iktidarınızdır, sorumluyu başka yerlerde aramayın.

Taksim'deki toplumsal dayanışma bu ülkedeki adalet için, özgülük için asla sönmeyecek bir umuttur. Bu umudu cezalarınızla, başkanı çete üyesi, hakimi milletvekil adayı adayı olan iktidar mekanizmalarınızla asla kıramayacaksınız."

Babacan: Alınan kararın hukuki hiçbir açıklaması yoktur

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Osman Kavala'ya ve diğer sanıklara yapılan büyük haksızlık hepimizin vicdanını yaralamıştır. Alınan kararın hukuki hiçbir açıklaması yoktur. Ülkemizi öfkeye ve kine teslim etmeyeceğiz. Demokratik hukuk devletinde özgürce yaşayacağız” ifadelerini kullandı.

Eski Başbakan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Uzun tutukluluk süreleri ile adaleti örselerseniz, çelişkili kararlarla hukuku hiçe sayarsanız verdiğiniz hükme saygı kalmaz! Yargı siyasi güce değil, siyasi güç adalete dayanmak zorunda. Yargının içerde ve dışarda itibarını tesis etmek demokratik siyasetin en temel önceliğidir” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.