SON DAKİKA
Hava Durumu

Sedat Yalçın, 'Bursa 2023 Vizyonu'nu açıkladı

AK Parti Bursa İl Başkanlığı'nın, Ar-Ge çalışmaları kapsamında yürüttüğü ve uzman ekiplerin katılımıyla oluşturulan komisyonların sürdürdüğü "Bursa Kent Vizyonu" çalışması tamamlandı.

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2013 19:50
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2013 19:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Sedat Yalçın, 'Bursa 2023 Vizyonu'nu açıkladı

Ulusal ve uluslararası deneyimlerden de yararlanılan çalışma, Bursa'nın her tür sosyal, ekonomik ve kentsel gelişimini de içeren 12 başlıktan oluşuyor.

Yaklaşık bir yıldan bu yana Ak Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın'ın başkanlığında sürdürülen "Bursa Kent Vizyonu" çalışmaları tamamlanarak, sonuçlar düzenlenen bir toplantıyla kamuoyu ile paylaşıldı. Bursa kent vizyonunda 12 temel noktaya odaklanan çalışma, kentin gelişimi yönünde atılabilecek adımları ve bunların hayata geçirilişinin denetlenerek takibini öngüröyor.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Osmangazi Salonu'nda düzenlenen toplantıya AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, AK Parti Ar-Ge Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu AK Parti Bursa Milletvekilleri Mustafa Öztürk, Canan Candemir Çelik, İsmet Su, Mustafa Kemal Şerbetçioğlu, Hakan Çavuşoğlu, Önder Matlı, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ilçe belediye başkanları, AK Parti İlçe Başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, mahalle muhtarları ile çok sayıda teşkilat mensubu katıldı.

Vancouver'in mimarı Sidney Rasekh

Toplantıda UÜ Öğretim Üyesi Bekir Parlak, "Kentlerim vizyonu" bir sunum gerçeleştirdi. Parlak'ın ardından kürsüye çıkan dünyaca ünlü mimar ve şehir plancısı Sidney Rasekh ise "Vancouver'dan (Kanada) Bursa'ya" konulu bir konuşma yaptı.

Ak Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, hazırlanan çalışmayı anlattığı açılış konuşmasında, "Ak Parti'nin 2023 Vizyon çalışmasının zaruri bir yerel tasarımı olarak da adlandırabileceğimiz bu çalışmanın, dünya kentlerindeki uygulamaları ve akademik boyutları da içermesi nedeniyle, örnek bir belge olarak Bursa'nın kent hafızasında önemli bir yer tutacağını ümit ediyoruz" dedi.

Kentin temel hedeflerinin sürdürülebilir olmasına özen gösterdiklerini belirten Yalçın daha sonra şöyle devam etti:

"20. Yüzyıl iki büyük savaş ve diğer kanlı savaşlar nedeniyle 'Kırmızı bir yüzyıl oldu. 21. Yüzyıl ise yeşil bir yüzyıldır. Yeşil bilinç, yeşil ekonomi, yeşil şehirler ve yeşil alanlarımız var. Bu yüzyılın amacı, topluma barış ve bolluk getirecek evrensel çözümler bulmaktır. Atalarımız bu şehir ile gurur duydular. Güzel dağlarının, verimli arazilerinin, bol su kaynaklarının kıymetini bilerek Bursa'ya 'Yeşil Bursa' adını verdiler. Yedi yüz yıl sonra Dünya toplumu atalarımızın bilgeliğinin farkına vararak bu yüzyıldaki tüm önceliklerini  'yeşil' üzerine kurguladılar."

Bursa 2023 Vizyonu'nun anlatıldığı toplantıya Medeniyetler Korosu da katıldı

"EMANETE SAYGI GÖSTERMELİYİZ"

Bursa'nın geçmişiyle gurur duyduğunu söyleyen Yalçın, Bursa'nın gelecek vizyonunu ise şöyle özetledi:

"Bursa, bu ülkenin kuruluşunda her zaman doğal bir lider olmuştur. Ülkemizin tarihi Bursa'nın tarihi ile iç içe geçmiştir. Bursa çok büyük bir bölgenin kültürel ve siyasi ağırlık merkezidir. Bursa sanayi ve üretim merkezidir. Bursa'da son 100 yılda büyük yol kat edildi. Küçük bir şehirden, önemli, ekonomik güce ve sanayi gücüne sahip bir şehre dönüştük. Balkanlar'dan, Kafkaslar'dan, Anadolu'dan pek çok kişiye, bu şehre gelip Bursa'yı daha güzel bir şehir yapmaları için kucak açtık.

Atalarımız, kabiliyetlerinde sınır tanımayan, vizyon sahibi insanlardı. Bursa'yı yeni dünya medeniyetinin doğal lideri olarak gördüler. Atalarımızın bize bıraktığı bu muhteşem medeniyetin varisleri olarak, kendimizi ayrıcalıklı hissetmeliyiz. Onların emanetine saygı göstermeli, ülkemizi yeni bir refah ve farkındalık seviyesine getirmeliyiz. Bu muhteşem şehrin yeniden doğmasını sağlamalıyız."

2023 Vizyonu Merinos AKKM'de açıklandı

ÇALIŞMANIN TEMEL HEDEFİ

Ak Parti İl Başkanı Yalçın yaptığı sunumda, "Bursa 2023 Kent Vizyonu"nun üç temel hedefi bulunduğunu, Bursa'yı çevre ve doğal kaynaklar, kentsel ve sosyal gelişim ile yüksek kalifiye iş gücü yönünden en gelişmiş şehir yapmayı hedeflediklerini de vurguladı.

Sedat Yalçın, yaptıkları uzun çalışma sonucunda, kent vizyonu açısından ele alınması gereken 12 temel odak noktasını da şöyle sıraladı:

"1-Yönetişim ve kamu yönetimi kalitesinin iyileştirilmesi: (Vatandaş odaklı yönetim, Katılımcılık, Şeffaflık/Hesap verebilirlik, Merkezi İdare Uyumu (etkin ilişki kurulması)

2- Kentsel Gelişim: (Kentsel Yaşam Kalitesi,Sürdürülebilir Mekansal Gelişme, Yaşanabilir Odaklı Planlama,Kentsel Tasarım/Kent Estetiği, Yeni Kentleşme/Akıllı Gelişim, Kentsel Yayılma/Çok Merkezlilik/Mahalle Konsepti, Kompakt Şehir/Kavranabilen Kent (Kontrollü Büyüyen Kent)

3- Arazi Kullanımı, Doğal Kaynaklar ve Kırsal Kalkınma: (Açık alan stratejileri, Yerleşim arazisi artışı, Kişi başına yeşil alan, Konut arz yeterliliği, Yasal olmayan yapılaşma, Kapsamlı çevre politikası (su,hava,atık,orman geri dönüşüm programları), Pozitif kır/kent etkileşimi, Kırsal alt yapı, Tarımda rekabet gücü stratejileri, Koruma alanları, Kamu hizmeti ve donatı alanları)

4- Ulaşım: (Sürdürülebilir ulaşım stratejileri, Entegre ulaşım sistemleri, Erişilebilir kent merkezleri, Kişi başına toplu taşıt kullanım oranı, Ulaşımda geçen süre, Yaya/Bisiklet/Ortak araç stratejileri)

5- Enerji: Sürdürülebilir enerji politikaları, Enerji verimliliği/tasarrufu, Yenilenebilir enerji kullanım oranı, Birim kentsel alan için enerji tüketimi, Enerji denetimi)

6- Ekonomik Gelişim ve Rekabetçilik (Kişi başına GSMH, Kişi başına enerji tüketimi, İş gücü ve nitelikli iş gücü oranları, İşsizlik, Yüksek getirili istihdam, İleri teknolojili sanayi faaliyeti, R-GE /Yenilikçilik, Ölçek ekonomisine uygun tarımsal aktivite, İş yeri sayısının nüfusa oranı, Toplam sermayede yerli-yabancı oranı, Yatırım yapılabilirlik (sermaye çekim gücü)

7- Sağlık:(Genel sağlık sigortası kapsamında olmayan nüfus, Bebek ölüm oranı / aşılı çocuk oranı, 100.000 kişiye düşen doktor / hemşire / yatak oranları, Ortalama yaşam beklentisi, Yaşlı sağlığı / yaşlı bakımı)

8- Bilim ve Eğitim: Okul öncesi eğitim oranı, Mesleki teknik eğitimi, Yüksek öğrenim ve üniversiteler, Üniversite-Sanayi işbirliği-Teknoparklar, Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı, Sınıf başına düşen öğrenci sayısı, Yetişkin eğitimi, Meslek edindirme programları

9- Sanat ve Sosyal Kalkınma (Temel demografik göstergeler, Nüfus hareketleri/göç, Kent güvenliği ve suç istatistikleri, Engelli/yaşlı/çocuk/genç/kadın politikaları, Kentlilik bilinci ve kentlileşme, Toplumsal çeşitlilik ve hoşgörü, Sivil toplum gelişmişliği/ STK üyeliği, Evsizler, Kentsel Yoksulluk, Müze/Kütüphane/Konser/Sergi vb. etkinliklere katılım, Spor aktivitelerine katılım, Spor kulübü ve müessese sayısı)

10-Turizm: (Turizm master planı, Sürdürülebilir turzim kalkınması, İç ve dış turist sayısı ve gelişimi, Başlıca turzim destinasyonları, Uludağ/Tarihi Merkez/İznik/Gölyazı/Trilye/Kızık köyleri, Bölgesel kongre turzimi hedefi, İstanbul/İzmir-Antalya/Akdeniz Çanağı, Tarih kenti Bursa (Osmanlı'nın kurulduğu yer), Kent markaları ve simgeleri, Yatak sayısı / turizm işletme ve acenteleri)

11-Akıllı Şehirler ve Akıllı Teknoloji:(Akıllı kent rehberi, Afet, Trafik/ Ulaşım, Kültür/ Sanat, Spor , Enerji, Finansal İşlemler, Aktif kent güvenliği, Akıllı şebekeler)

12-Sürdürülebilirlik: (Kentsel Yönetim, Kentsel İnşaa, Kentsel Ulaşım, Kentsel Tasarım, Kentsel Göstergeler Klavuzu, Kent Denetimi (Bağımsız-AB Standartlarıyla uyumlu)"

Ak Parti Bursa İl Başkanı Yalçın, bu çalışmanın bir sonucu olarak hazırladıkları ve arkasında duracakları Bursa 2023 Kent Vizyonu Planı Bildirgesini de açıkladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.