SON DAKİKA
Hava Durumu

Sarıbal: Vergi de adaletsiz, bütçe de!

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 2019 bütçesine değinerek, "Türkiye'de vergi adaletsiz. Vergi adaletsiz olunca bütçe de adaletsiz. Hepimiz bütçeden payımızı istemeliyiz. Bu bizim hakkımız" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 15.12.2018 22:47
Haber Güncellenme Tarihi: 15.12.2018 22:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Sarıbal: Vergi de adaletsiz, bütçe de!

Bursa'da Niksarlılar Derneği ve Bursa Demokrasi Güçleri'nin düzenlediği "Kriz Nereye Gidiyor, Ne Yapmalıyız" adlı söyleşiye CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve Evrensel Gazetesi Yazarı Bülent Falakoğlu konuk oldu. 

Konuşmasında, Meclis'te tartışılan 2019 bütçe kanun teklifine değinen Orhan Sarıbal, "Halktan toplanan paralar, halk için kullanılmalı. Bütçe şeffaf olmalı. Toplanan verginin her kesime yayılması lazım. Verginin tavana yayılması lazım. Yani zenginden, orta sınıftan vergi alınması lazım. Çok kazanın çok, az kazanın az vergi vermesi lazım. Bizim vergilerimiz ne yazık ki demokratik değil. Bu ülkedeki verginin büyük bir kısmı emekçiden, çalışandan alınıyor. Rantiyeden alınmıyor. Gümüşte, altında, mücevherde, uçağın, yatın mazotunda vergi yok. Ama çiftçinin mazotunda vergi var. Vergi adaletsiz. Vergi adaletsiz olunca bütçe de adaletsiz. Hepimiz bütçeden payımızı istemeliyiz. Bu bizim hakkımız." dedi.

Modern köle düzeni ve Şili

Sarıbal, konuşmasına şu sözlerle devam etti:

"Yeni dünya düzeni, bizi modern köle toplumuna götürüyor. Bunun örneği Şili. Şili'nin üç temel sektörü var; İnşaat, madenler ve tarım. İnşaat sektörünün tümü Alman ve İtalyanların elinde. Madenlerin tümü Çinlilerin elinde. Tarım sektörünün tümü Kaliforniyalı beyazların elinde. Şili halkı iş bulursa çalışır, bulamazsa oturur. Alışveriş yaptıkları pazarlar, marketler ayrı. Kaldıkları siteler ayrı. Zenginler güvenlikli sitelerde kalıyor. Yeni dünya düzeninde biz buna 'modern köle toplum' diyoruz. Farkı ne? Eskide ayağında pranga, ellerinde, kollarında, boyunlarında zincir. Bir sahipleri vardı. Ekmek ve su veriyorlardı. Modern köle toplumunda sahibiniz yok. Ekmek ve su bulamayabilirsiniz. Yaşamak için ne bulursanız onla idare edersiniz."

Alman Filozof Friedrich Nietzsche'nin "Zenginler fakirlere Tanrı'dan başka bir şey bırakmadılar" sözünü hatırlatan Sarıbal, "Böyle bir düzene doğru yavaş yavaş gidiyoruz" dedi. 

"Bu bütçe 'güvenliğe ve savaşa devam edeceğim' diyor"

Bütçedeki açığı kapatmak için iktidarın ya para bulması gerektiğini ya da zam yapması gerektiğini ifade eden Sarıbal, bütçe ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Bu bütçeden en büyük payı 880 milyarlık bütçenin 135 milyarlık kısmı güvenliğe ayrılmış. Yani bu bir güvenlik bütçesi. Bu bütçe 'ben güvenliğe ve savaşa devam edeceğim' diyor. Ekonomik krizdeki bir ülkenin bütçesinin en önemli payı güvenliğe ayrılmış. Milli Eğitime de büyük bir pay ayrılmış ama o da sahici bir eğitime, laik çağdaş bir eğitime gitmiyor. Diyanet İşleri Bakanlığı bütçeden en büyük payı alan kurumlardan biri. 10 milyar gibi inanılmaz bir pay. Hemen 6 bin 100 personel aldılar. Bu personeli, okullarda 'sözleşmeli öğretmen" olarak görevlendirecekler. Bakanlık, Milli Eğitim Müdürlüğü, Diyanet, Müftülükler anlaştılar, bu personellerden okullara öğretmen gönderecekler."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.