SON DAKİKA
Hava Durumu

Sarıbal: Tarım ÜFE'deki yükseliş gıda enflasyonu olarak dönecek

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e düşmesinin kimseye bir faydasının olmayacağını iktidarın da bildiğini söyledi. Sarıbal, açıklanan Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksindeki (Tarım-ÜFE) yükselişin de tüketiciye gıda enflasyonu olarak döneceğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 15.02.2022 18:57
Haber Güncellenme Tarihi: 15.02.2022 19:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Sarıbal: Tarım ÜFE'deki yükseliş gıda enflasyonu olarak dönecek

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, bugün açıklanan Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksindeki (Tarım-ÜFE) yükselişin tüketiciye gıda enflasyonu olarak döneceğini söyledi. Tarım-ÜFE’deki artışa rağmen çiftçinin para kazanamadığını ve borç yükü altında ezildiğini kaydeden Sarıbal, "Girdi maliyetlerindeki aşırı artış nedeniyle çiftçi ürettiğinden para kazanamıyor. Tüketici de pahalıya gıda almak zorunda kalıyor. Uygulanan yanlış politikalar nedeniyle hem çiftçi hem tüketici mağdur oluyor" dedi.

Sarıbal, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında bugün açıklanan ve yıllık yüzde 52 ile son 10 yılın en yüksek oranı olarak tarihe geçen Tarım ÜFE ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. “TÜİK’e göre Tarım-ÜFE yıllık yüzde 52, aylık yüzde 14,83 arttı. Açıklanan Tarım-ÜFE aylık ve yıllık bazda son 10 yılın en yüksek rakamı oldu. Ki TÜİK’in rakamlarının ne kadar doğru olduğu da şüpheli. Bunun böyle geleceği dünden belli idi. 2021 Aralık rakamları da yüksekti” diyen Sarıbal, Tarım-ÜFE’nin 2020 yılı Nisan ayından beri Tarım-ÜFE 21 aydır bir yükseliş trendinde olduğunu vurguladı.

“Peki, tüm bu artışlar bize neyi ifade ediyor?” diye soran Sarıbal, konuşmasına şöyle sürdürdü:

"Çiftçi kazanamıyor"

"Çiftçinin ürün bedelindeki artış gıda fiyatlarına da yansıyacağı açıktır. Bugün bu açıklanan Tarım ÜFE’deki rekor artışa rağmen, çiftçi para kazanamamaktadır. Çünkü artan gübre, yem, mazot, elektrik, zirai ilaç, işçilik, kredi faizleri çiftçinin belini bükerken tüketiciye de pahalı gıdaya mal olmaktadır. Düşünün ki öyle bozuk bir sistem var ki. Çiftçi para kazanamıyor, tüketici ucuza alamıyor. Alamayacakta. Son yüzde 7’lik KDV indirimine rağmen gıda fiyatları yükselmeye devam edecek. KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e düşmesinin kimseye bir faydasının olmayacağını onlarda biliyor. Sadece durumu idare ediyorlar. En son açıklanan enflasyon rakamları içerisinde gıda enflasyonu yüzde 55 açıklanmıştı. Bu enflasyon rakamı ile Avrupa ve OECD ülkeler içerisinde birinci, dünyada onuncu olduk.

"Maliyetler yüksek"

Ayrıca önemli bir veri daha var ki o da Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) yani üreticinin girdi maliyetleri. Bu veride sürekli yükseliyor ve yükselmeye devam edecek. Çünkü son bir yılda girdi fiyatları içerisinde; gübre yüzde 300-500, yem yüzde 100, mazot yüzde 115, tarımsal elektrik yüzde 121, tohum yüzde 50 -300 oranında, ilaç yüzde 100 ile yüzde 300 oranında yükseldi. Diğer girdileri eklediğimizde çiftçinin bu maliyetlerle ucuza üretmesi imkânsız."

Çiftçinin ucuza üretemediği için gıda fiyatlarının ucuzlamasının mümkün olmadığını belirten Sarıbal, tarımsal girdi maliyetlerini düşürerek üretime destek olunması gerektiğini vurguladı. Sarıbal, “Çiftçinin kullandığı tüm girdiler üzerindeki vergi yükü kaldırılmalı. Hibe destekleri verilmeli” dedi.

"Gazetecilere özgürlük"

Meclis'teki basın açıklamasında bugün tutuklanan gazeteciler Hülya Kılınç, Barış Pehlivan ve Murat Ağırel ile birlikte cezaevindeki gazeteci sayısının 22’ye çıktığını belirten Sarıbal, “AKP’ye yakın gazeteciler her gün istediklerine hakaret edip, hiçbir sınır tanımadan yazıp çizerken, asli görevini yaparak halkın doğru habere ulaşması için uğraşan gazeteciler bugün haksız yere cezaevlerine konuluyor” dedi. Sarıbal, hapis olan, yargılanan bütün gazetecilere özgürlük talebinde bulundu.

"Kaymakan haddini aşmıştır"

Orhan Sarıbal’ın basın açıklamasında yer verdiği bir başka konu Düzgün Baba Cemevi’ne kesilen elektrik faturasını eleştiren Cemevi Başkanı Sinan Kırmızıçiçek’i tehdit eden Tunceli’nin Nazimiye ilçesi Kaymakamı Uğur Tutkanı oldu. Kaymakamın sosyal medya üzerinden Cemevi Başkanı Kırmızıçiçek’i tehdit ettiğini belirten Sarıbal, “Bu Kaymakam devleti temsil etmiyor. AKP’nin kaymakamıdır. Haddini aşmıştır. Derhal görevden uzaklaştırılmalıdır” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.