SON DAKİKA
Hava Durumu

Sarıbal: ESK’nın et indirimi algı operasyonu

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Et ve Süt Kurumunun (ESK) kuzu eti fiyatında yüzde 25 indirime gitmesini, algı operasyonu olarak değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2022 17:15
Haber Güncellenme Tarihi: 04.08.2022 17:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Sarıbal: ESK’nın et indirimi algı operasyonu

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, Et ve Süt Kurumunun (ESK) kuzu eti fiyatında yüzde 25 indirime gitmesini, algı operasyonu olarak değerlendirdi. ESK’nın toplamda 18 mağazası olduğunu hatırlatan Sarıbal, “Vatandaş ucuz et yesin diye indirim yaptıklarını söylüyorlar. 18 mağazada yapılan satışla kaç vatandaş ucuz ete ulaşmış olacak ki? İnsanlarımızın ucuz et yiyebilmesi için besicilerimizin desteklenmesi, yem başta olmak maliyetlerinin düşürülmesi ve vatandaşın alım gücünün yükseltilmesi gerekir” diye konuştu.

ESK internet sitesinde yayınladığı duyuru ile koyun, toklu ve kuzu etinde yüzde 25’lik indirime gitti. Sarıbal, ESK’nın fiyat indirimini değerlendirdi. Kararın üretici ve tüketiciler için geç kalınmış bir karar olduğunu ifade eden Sarıbal, yapılanların “algı oluşturmaya dönük” bir girişim olduğunu anlattı.

Artan enflasyon karşısında vatandaşın alım gücünün düştüğü, besicilerin ise maliyetleri arttığı için bu yıl Kurban Bayramı’nda yeterli hayvan satışının yapılmadığını anımsatan Sarıbal, Kurban Bayramı’nda evine et giren hanelerin de düştüğünü söyledi. Besicilerin de tüketicilerin de zarar ettiğini kaydeden Sarıbal, “Son yıllarda artan yem ve enerji maliyetleri besicilerimizi zor durumda bırakırken geliri düşen vatandaşımız tabağına et koyamamaktadır. İnsanların et yemesi için besicilerin desteklenmesi ve vatandaşın gelirinin artması gerekir. İlk başta yapılan et indirimi iyi gözükse de ESK’nın 18 adet mağazası var. Evine et alamayan milyonlarca vatandaşımız bu uygulamadan yararlanamayacak. ‘Vatandaşımız daha fazla et yesin diye indirime gittik’ sözü boştur." diye konuştu. 

"Çiftçi hayvancılık yapamaz halde"

Erzurum'da küçükbaş hayvancılık yapan çiftçilerle görüştüğünü belirten Sarıbal, "Erzurum hayvancılık yapan küçük aile çiftçilerinin yoğun olduğu bir yer. Çok önemli yayla alanlarına sahip oldukları halde çiftçiler maliyetlerle baş edemedikleri için hayvanlarını elden çıkarıp hayvancılık yapmaktan vazgeçmiş durumdalar. Şimdi çıkmış, ‘et fiyatlarını indirdik hem tüketici hem küçük üreticiler kazanacak’ diyorlar. Madem bunu yapabiliyordunuz şimdiye kadar neredeydiniz? Çiftçiler üretimi bırakınca mı aklınız başınıza geldi?" dedi. 

"Eti halkına yüzde 50 zamlı satarken hiç mi utanmıyordun"

Et ve Süt Kurumunun yaptığı indirimin aslında bir algı olduğunu rakamlarla ortaya koyan Sarıbal, şöyle devam etti:

"Et ve Süt Kurumunda daha önce ortalama kuzu etinin kilo fiyatı 136 lira, toklu etin fiyatı 97 lira ve koyun eti 77 liradan satılıyordu. Bu satış fiyatları alım fiyatlarına göre %50 daha pahalı satılıyordu. Şimdi ise alım fiyatlarına göre yüzde 10 ila yüzde 20 arasında karla satılıyor. O zaman demezler mi sen eti halkına yüzde 50 zamlı satarken hiç mi utanmıyordun diye."

AKP döneminde canlı hayvan ve et ithalatına 9,4 milyar dolar para ödendiğini ifade eden Sarıbal, “AKP döneminde 5,6 milyon büyükbaş, 3,1 milyon küçükbaş ve 302 bin ton kırmızı et ithalatına 9,4 milyar dolar ödeme yapıldı. Bugün ülke hayvancılığı ağlıyorsa vatandaş sofrasına et alamıyorsa bunun tek sorumlusu AKP’dir. Hala Venezuela’da yem bitkisi tohumu yetiştirip Türkiye’ye getirmeyi planlıyorlar. Meralarımızı ıslah etmek var iken dışarıdan canlı hayvan, et ve yem getirme işini yaptı. Elin sopasıyla besicimizi dövdü. AKP gitmeden ülke hayvancılığı düze çıkmaz” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.