SON DAKİKA
Hava Durumu

Sarıbal'dan erken seçim çağrısı: 'Bu iktidar değişmeden hiçbir sorun çözülmez'

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, iktidarın ekonomik felaketin ağır faturasını aldığı kararlar ile halkın sırtına yüklediğini belirterek, bunun yoksulluğu daha da artırdığını söyledi. "Bu iktidar değişmeden hiçbir sorun çözülmez" diyen Sarıbal, erken seçim çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2024 12:30
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2024 12:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Sarıbal'dan erken seçim çağrısı: 'Bu iktidar değişmeden hiçbir sorun çözülmez'

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, AKP iktidarlarının uygulanan ekonomik politikalar ile ülkeyi derin bir yoksulluğa sürüklediğini belirterek sorunlardan çıkışın yolunun iktidar değişimi olduğunu söyledi. Erken seçim çağrısında bulunan Sarıbal, "Bu iktidar değişmeden hiçbir sorun çözülmez" dedi.

Avrupa'da et fiyatlarının bir yılda yüzde 3.3, Türkiye'de ise yüzde 100.4 arttığını belirten Sarıbal, "Tam 30 kat. Özeniyoruz ya, kıskanıyoruz ya Avrupa'yı. Avrupa bizi kıskanıyor, biz de şimdi Avrupa'yı kıskanıyoruz. İktidar öyle diyordu. Avrupa bizi kıskanıyor. Doğru. 30 kat et fiyatlarının artması Onlarda sadece 3.3. OECD ülkelerinde yıllık enflasyon yüzde 7.7 bizde yüzde 70. Evet bizi kıskanıyorlar değil mi? Bu kadar ironi" diye konuştu.

İktidarın değişen her Tarım Bakanının, "İki yıl içerisinde ithalatı bitireceğiz" dediğini hatırlatan Orhan Sarıbal, "Her gelen yeni rekorlara imza atıyor. 2023 yılında sadece hayvan canlı hayvan ve etten bir milyar doların üzerinde ithalat yapmışız. Bir milyar doların üzerinde. O yüzden bu koşullarda at eti de, it eti de, eşek eti de bu toplum yemek zorunda kalacak ve yiyor" ifadelerini kullandı. Sadece iki baskınla bu sorun çözülemeyeceğini kaydeden Sarıbal, şunları söyledi:

"Zihniyet, kafa değişmeden yöntem değişmeden bu sorunu çözebilmek mümkün değil. Çünkü sorun iktidar. Her defasında bakan değiştirerek, her defasında bürokrat değiştirerek ama sonuçları itibariyle aynı şeyleri yaparak siz düzen kuramazsınız, iyileştiremezsiniz sistemi. Çiftçi orada perişan, tüketici orada perişan. İthalatçılara kıyak dışarıdan canlı hayvan getiriliyor, Uruguay ve Amerika ülkelerinden 3.9 dolara et süt kurumu getiriyor 6 dolara halka satıyor yani işletmelere satıyor, ticaretini yapıyor ya et ve süt kurumu ticaretini yapıyor. Çiftçi ürününü götürdüğünde kasap 0 KDV ile kesiyor çiftçiye ama kasap satarken yüzde 10 KDV alıyor. Niye alıyorsunuz bu yüzde 10 KDV'yi? Lüks ürün mü bu et? Keyfi bir tüketim mi? Alayım buzdolabında dursun, bir ona bir bakayım mı diyor halk.

Derhal kaldırın şu yüzde 10 KDV'yi, derhal! Temel gıda bu. Çocukların, halkın sağlıklı, düzenli, yeterli hayvansal protein alması ve hastalıklara karşı daha dirençli olması, zihinsel, fizyolojik güçlü olabilmesi buradan geçiyor. Kaldırın yüzde 10 KDV'yi derhal! Yani, bu iktidar gitmeden tarımın, elbette tarımın içinde var olan bitkisel üretim ve hayvansal üretim sorunu, ithalat sorunu çözülemez. Çünkü bunlar ithalatla bazı şeyleri ısrarla yapmaya çalışıyorlar. Ama deniz de bitti, göl de bitti, her şey bitti. Hayvan sayısı az, verdikleri rakamların hiçbiri doğru değil. Hayvan sayısı az olduğu için ne ithalat yetiyor ne de piyasadaki fiyatları durdurabiliyorlar. Şu anda 400 liraya yaklaştığı karkas fiyat yani kemikli et. Gerçekten şaka gibi ama gerçek. Dolayısıyla iktidarın bu yerel seçim sonrası da açıktır ki çok net bir şekilde bir erken seçime gitme zorunluluğu vardır. Türkiye'nin sorunlarının çözülebilmesi."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.