SON DAKİKA
Hava Durumu

'Riskli bölge ve kötü zemine karşı önlem almalıyız'

İYİ Parti Yenişehir İlçe Başkanı Ercan Özel, ilçenin birinci derece riskli deprem bölgeleri arasında olduğunu belirterek, Yenişehir Belediyesi’nin, Mimarlar Odası, Jeoloji ve İnşaat Mühendisleri Odası’nın yanında üniversiteler ile protokol imzalayarak geç olmadan çalışmalara başlaması çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 25.02.2023 14:32
Haber Güncellenme Tarihi: 25.02.2023 14:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Riskli bölge ve kötü zemine karşı önlem almalıyız'

MTA ve AFAD tarafından Türkiye’nin en aktif fay kuşaklarından biri olan Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun etkisi altında kalan Bursa için paylaşılan deprem risk haritasında, Yenişehir ilçesi birinci derecede riskli deprem bölgeleri arasında. Yenişehir’in büyük bir bölümü “Ayrılmamış Kuvaterner Çökeller” olarak adlandırılan sıvılaşmanın yoğun olarak görüldüğü depreme dayanıksız bir zeminden oluşuyor. İYİ Parti Yenişehir İlçe Başkanı Ercan Özel, olası bir depremde yapıların aynı standartlarda inşa edilseler bile sağlam kayalar üzerindeki yapılardan kat kat daha fazla etkileneceklerinin bilimsel bir gerçek olduğunu söyledi. 

Yenişehir’den 3 adet fay hattı geçiyor. İlçenin deprem tehlikesi altında olduğu uyarısında bulunan Özel, çağrıda bulundu:

"Deprem öncesi güvenliği sadece belediyelere bırakılacak bir iş değildir. Ancak belediyelerin bu konudaki özverili çabası ve yapılan planları uygulamaya koyması oldukça önemlidir. Çağrımız, Yenişehir Belediyesi’nin, Mimarlar Odası, Jeoloji ve İnşaat Mühendisleri Odası’nın yanında üniversiteler ile protokol imzalayarak güvenli bir Yenişehir ve güvenli bir gelecek için çok geç olmadan çalışmalara başlamasıdır. Türkiye'de meydana gelen depremler ve bugüne kadar yapılan tüm araştırmalar, afet zararlarının önemli ölçüde denetimsizlikten ve ihmalden kaynaklandığını, doğa olaylarının afete dönüşmesinin en önemli nedenlerinden birinin de “yapı denetim sistemi” olduğunu gösteriyor."

"DEPREM EYLEM PLANI HAZIRLANMALI"

Okullar gibi toplu konut, kamu binaları, iş yerleri, sitelerde deprem risk dereceleri ve deprem dayanıklılık durumlarının tespitinin yapılmasının önemli olduğunu belirten Özel, "Bursa’da birkaç belediye hariç, yerel yönetimler Bursa'nın deprem kuşağında olduğuna maalesef inanmak istemiyor. Deprem olmadan hiçbir tedbir almayan, ancak sonrasında gündemine alan yerel yöneticilerin bölge halkına karşı büyük bir ihanet içerisinde oldukları yadsınamaz bir gerçektir." dedi. Özel, açıklamasına şöyle devam etti:

"Halkın depremden önce, deprem sırasında ve sonrasında neler yapması gerektiği konusunda eğitilmesi sistemli bir biçimde yapılmalıdır. Bu konuda arama kurtarma ekipleri kurulmalı mevcut olanlar ise desteklenmelidir. Yine deprem sonrası toplanma alanları önceden halka duyurulmalı ve mahallelerin büyüklüklerine göre deprem konteynırları konularak zaman zaman bakımlarının yapılması gerekmektedir. Deprem sonrası kurumların koordinesi, kimlerin nerelerden sorumlu olacağı, hangi iş makinalarının nereye, nasıl ve kimlerin koordinasyonunda müdahale edeceği, konteynır kentin nereye kurulacağı, yardımların organizasyonu konularında Yenişehir için hazırlanacak deprem eylem planı oldukça önemlidir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.