SON DAKİKA
Hava Durumu

Özkan: Sahte içkiden ölümler endişe verici

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, içkiden alınan vergi artışları nedeniyle sahte içki tüketiminin artışıyla meydana gelen ölümlerin endişe verici boyutlara ulaştığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2022 17:07
Haber Güncellenme Tarihi: 11.01.2022 07:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Özkan: Sahte içkiden ölümler endişe verici

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, son günlerde sahte alkollü içki tüketimi nedeniyle yaşanan ölümlerin artışının endişe verici boyutlara ulaştığını söyledi. Özkan, içkiden alınan vergi artışları ve etil alkolün satışının yasaklanmasıyla, merdiven altı tabir edilen kaçak alkollü içki üretimi ve satışında ciddi artışlar yaşanmasına neden olduğunu belirtti.

Konuyla ilgili hazırlamış olduğu “kanun teklifini” önceki yıl Meclis’e sunduğunu ancak herhangi bir adım atılmadığını dile getiren Özkan, "Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, Sayıştay raporuna da yansıyan verilere göre, sahte içki ile mücadelede yetersiz kalındı. Alkolden alınan ÖTV kaybı ise 2019 yılında 1,56 Milyar'a ulaştı. Etil alkol kullanımı son 6 yıl içinde yüzde 448 arttı." dedi.

"Son 1 ayda 88 kişi hayatını kaybetti"

Sadece 1 Aralık-2 Ocak tarihleri arasında sahte içki zehirlenmesi sonucu 88 kişinin hayatını kaybettiğini dile getiren Özkan, şöyle konuştu:

"1 litre rakıda, ÖTV'nin son zamlardan sonra yüzde 47,4 arttığını, toplum sağlığını korumakla hiçbir alakası olmayan bu durumun, halk sağlığının ciddi şekilde tehlikeye atılması anlamına gelmektedir. Şayet gerçek amaç alkol tüketiminin azaltılması olsaydı, bunu tek başına ÖTV zammı ile önlemeye çalışılmasının gerçekle bağdaşmadığı gibi, alkol tüketiminin de bu şekilde azalmayacağı ortadadır."

Yüksel Özkan, "Vatandaşlarımızın sağlığına ciddi tehditler oluşturan her türlü unsur karşısında kanuni düzenleme anayasal zorunluluktur. Ancak 4 Kasım 2020 tarihinde vermiş olduğum "kanun teklifinin" gündeme alınmamasının halk sağlığını hiçe saymak anlamına geldiğini belirteyim." ifadelerini kullandı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.