SON DAKİKA
Hava Durumu

Mustafa Bozbey Bursa projelerini açıkladı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, göreve seçildiği takdirde Bursa'nın geleceğini şekillendirecek proje önerilerini kamuoyu ile paylaştı. Projelerini 7 ana başlık altında açıklayan Mustafa Bozbey, metro, tramvay, banliyö hatları ve yeni çevre yollarıyla, ulaştıran bir ulaşım ağını Bursa'ya kazandıracaklarını söyledi. Bursa'yı, Bursalılarla birlikte yönetmeye aday olduğunu belirten Bozbey, su ve ulaşım ücretlerinde indirim sözü verdi.

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2019 17:42
Haber Güncellenme Tarihi: 13.03.2019 17:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Mustafa Bozbey Bursa projelerini açıkladı

Millet İttifakı'nın CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, 31 Mart'ta bu göreve seçildiği takdirde Bursa'nın geleceğini şekillendirecek proje önerilerini kamuoyu ile paylaştı. Projelerini 7 ana başlık altında açıklayan Mustafa Bozbey, metro, tramvay, banliyö hatları ve yeni çevre yollarıyla, ulaştıran bir ulaşım ağını Bursa'ya kazandıracaklarını söyledi. Su ücreti ve ulaşımda indirim sözü veren Bozbey, "Farklı anlayış ve yöntemlerle Bursa'mızı ekonomik, ekolojik ve sosyal açıdan sürdürülebilir ve yaşanılabilir bir dünya kenti yapmaya geliyoruz" dedi.

Mustafa Bozbey'in Bursa Akademik Odalar Birliği Oditoryumu'nda düzenlenen proje açıklama toplantısına CHP ve İYİ Parti Bursa Milletvekilleri, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, CHP Bursa İl Başkanı Hüseyin Akkuş, İYİ Parti Bursa İl Başkanı Yahya Bahadır, Millet İttifakı belediye başkan adayları, CHP ve İYİ Parti ilçe başkanları, çok sayıda basın mensubu, akademik odalar ve meslek odalarının temsilcileri ile bazı muhtarlar katıldı.

Konuşmasına "Bu kent artık hoyratça ve tek elden değil, hakkaniyetle, hassasiyetle ve hep beraber yönetilecek. Bursa kısa bir süre sonra Katılımcı Yönetim Modelimiz ile tanışarak, lider ve örnek şehir olacak" sözleriyle başlayan Bozbey, "Belediyecilik dünyanın hemen her yerinde aynı olan bir hizmet alanı. Farkları yaratansa anlayış ve yöntemdir. Şimdi size anlayış ve yöntemlerimizi anlatmak istiyoruz. Ve bu anlayış ve yöntemlerle Bursa'mızı ekonomik, ekolojik ve sosyal açıdan sürdürülebilir ve yaşanılabilir bir dünya kenti yapmaya geliyoruz" diye konuştu.

Bozbey, proje önerilerinin aynı zamanda Birleşmiş Milletler'e üye ülkeler tarafından kabul edilen "Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri"nin rehberliğinde hazırlandığına vurgu yaptı ve ardından, "Ulaşılabilir Şehir", "Yaşanan/Yaşayan Şehir", "Yeşil, Beyaz, Mavi Şehir", "Bereketli Şehir", "Eşit Şehir", "Zinde Şehir", "Katılımcı Şehir" olmak üzere toplam 7 ana başlık altında projelerini anlattı.
Önceliklerinin ucuz ve ulaştıran bir ulaşım ağını Bursa'ya kazandırmak olduğunu söyleyen Mustafa Bozbey, bunun için ilk olarak ulaşım master planının nazım imar planları ile uyumlu hale getirileceğini belirtti. Bozbey, "Ulaşılabilir Şehir" projelerini, Raylı Sistem Önerileri, Metro Projeleri, Tramvay Hattı ve Banliyö Hattı başlıkları altında açıkladı.

Yeni metro hatları yapılacak

Ray hatlarının yer altına alınmasının zorunlu olduğunu kaydeden Mustafa Bozbey "Metro Projeleri" başlığı altında da 4 ayrı projeyi anlattı. Bozbey M1, M2, M3 ve M4 olarak adlandırdığı 4 metro projesini şöyle anlattı:

"M1 Hattı ile ilk aşamada Emek'ten Yüksek Hızlı Tren İstasyonu'na ve oradan Şehir Hastanesi'ne bağlantı sağlanacak. İkinci aşamada bu hat Acemler İstasyonu'ndan mevcut sistemden ayrılarak Dikkaldırım, Kükürtlü, Altıparmak, Heykel, Emir Sultan, Teyyareci Mehmet Ali Caddesi, Siteler, Şevket Yılmaz Hastanesi ve Mimar Sinan Hastanesi'ne bağlanacak. Bu sistem tamamıyla yer altından gidecek. Mimar Sinan İstasyonu 3. aktarma noktası haline gelecektir. Böylece M1 hattı Şehir Hastanesi ile Mimar Sinan İstasyonu arasında yaklaşık 29 km ve 29 istasyondan oluşan bir metro hattı olacaktır."

Bozbey, hayata geçirecekleri projeler ile Bursa'da herkesi gülümseteceklerini söyledi

Acemler İstasyonu yeniden inşa edilecek

Uludağ Üniversitesi ile Kestel arasında şu anda işletimde olan M2 hattının da, Uludağ Üniversitesi'nden Görükle'ye ve buradan İzmir Yolu'nun güneyine geçerek Kayapa-Kızılcıklı bölgesine bağlanacağını anlatan Bozbey, şöyle devam etti:

"Acemler İstasyonu yeniden inşa edilecek. Aktarma noktası haline getirilecek. 1 ve 2 nolu hatlar birbirinden bağımsız olarak çalışacak. M2 hattı Kayapa ile Kestel arasında yaklaşık 55 km ve 50 istasyondan oluşan bir metro hattı olacaktır. M3 Hattı, Mimar Sinan İstasyonu'ndan şehrin kuzey mahallelerinden geçecek. Bu hat Arabayatağı, Yavuz Selim, Yunus Emre, Vatan, Küçükbalıklı, Fatih, Alemdar mahallelerinden geçerek Acemler İstasyonu'na gelecek. Acemler İstasyonu'nun altından 3. kattan istasyonla entegre şekilde olacak. Bu hat Batı Garajı, Beşevler, Üçevler, Demirci ve Çalı bölgesine kadar devam edecek. Bu hat Bursa'nın uzun yıllardır yatırım almamış mahallelerine önemli bir destek olacaktır. Böylece M3 hattı Çalı ile Mimar Sinan İstasyonu arasında yaklaşık 24 km ve 23 istasyondan oluşan bir metro hattı olacaktır. M4 Hattı da Şehrin batısında bulunan Şehir Hastanesi ile Görükle'yi birbirine bağlayacak. Bu hattımız, aynı zamanda M1 ve M2 hatlarını birbirine bağlayacak ve bu hatlar arasında doğu ulaşım ihtiyaçlarına da cevap verecektir. Böylece M4 hattı Şehir Hastanesi ile Görükle İstasyonu arasında yaklaşık 9 km ve 5 istasyondan oluşan bir metro hattı olacaktır."

5 tramvay, 4 banliyö hattı

Mustafa Bozbey, kentte ulaşımı kolaylaştıracak tramvay ve banliyö hatlarını da başlıklar altında detaylı olarak anlattı. Bozbey, mevcut T1 hattının Osmangazi İstasyonu'nda yer altında birleşeceğini, HRS ve T2 ile aynı yan platformlarda geçiş sağlayabileceğini belirtti. Bozbey, yanlış olarak planlanan ve tamamlanamayan T2 Tramvay Hattı'nın da Bursa için doğru kullanılacak bir sisteme dönüştürüleceğini belirterek, "Bu hattı Beşyol bölgesinden tünel ile Osmangazi İstasyonu'na bağlayacağız ve terminal yönünden gelen vatandaşlarımız Osmangazi İstasyonu'nda hem HRS ile hem de T1 sistemi ile aynı platformdan kısa sürede aktarma yapabilecektir. Aynı zamanda bu hattın terminalde kalan ucunu DOSAB ve Demirtaş'a bağlayarak bu bölgelerdeki vatandaşlarımızın da yararlanmasını sağlayacağız. Yaklaşık 4 km ve 4 istasyon olarak planlanmaktadır" dedi.
T4 Tramvay Hattını da Güzelyalı - Arnavutköy arasında planladıklarını belirten Bozbey, Bursa Yüksek Hızlı Tren İstasyonu bölgesinden Banliyö Treni ile Güzelyalı'ya gelecek vatandaşların Güzelyalı - Arnavutköy bölgesine ulaşımının sağlanması için bu projeyi hayata geçireceklerini belirtti. Bozbey, hattın yaklaşık 1,5 km ve 2 istasyon olarak planlandığını belirtti.

İnegöl Alanyurt - İnegöl Terminal - Yeni Hastane arasında T11 Tramvay Hattı'nı planladıklarını açıklayan Bozbey, T21 Tramvay Hattı'nın da Mustafakemalpaşa Terminali'nden Köprübaşından geçerek şehir merkezine geleceğini, bu hat ile ilçedeki vatandaşların ulaşım imkânının artırılmış olacağını söyledi.

4 banliyö hattı ile ilgili projeleri de açıklayan Bozbey, R1 Banliyö Hattı'nın Bursa Yüksek Hızlı Tren İstasyonu ile Güzelyalı arasında uygulanacağını, R2 Banliyö Hattı'nın Bursa Yüksek Hızlı Tren İstasyonu ile Gemlik arasında, R3 Banliyö Hattı'nın da Bursa Hafif Raylı Sistem Kestel İstasyonu ile İnegöl Otogar arasında, R4 Banliyö Hattı'nın da Bursa Yüksek Hızlı Tren - Yenişehir Havaalanı - İnegöl Alanyurt İstasyonları arasında planlandığını belirtti.

Karayolları için öneriler

Mustafa Bozbey, karayolları için de önerilerini şöyle sıraladı:

"Bursa'nın güneyinde Kestel ile Çalı bölgesini tünelle birbirine bağlayan Bursa Güney Çevre Yolu'nu öneriyoruz. Soğanlı -Samanlı arasında açılmış olan Çelebi Mehmet Bulvarı, Ankara-İzmir Karayolu ile Yakın Çevre Yolu arasında alternatif bir aks olarak düşünülmeli ve öyle planlanmalı. Bunun için yolun yarım kalan doğu ve batı uçlarının ilgili noktalara bağlantısı yapılmalı. Bu yolun doğu bölümünde Emniyet Müdürlüğü MOBESE Merkezi bölgesinden Samanlı ve Gürsu kavşağı bağlantı yollarının yapacağız. Soğanlı bölgesinde kalan yolun çevre yolu üzerinden bağlantı yolu yapılarak Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı üzerinden Hamitler'e uzatılması gereklidir. İzmir ve Mudanya Yolu'ndan gelen araçların Yakın Çevre Yolu yönünde ilerleyecek olanların yararlanması ve Acemler kavşak bölgesinin rahatlatılması için Mudanya kavşak bölgesinden viyadük ile BUSKİ arazisi kenarından yakın çevre yoluna bağlanması gerekir. Yine Hamitler - Yenibağlar ile Sanayi Caddesi -Sönmez Filament Köprülü Kavşağı'na tünel ile bağlantı yapılarak, Yakın Çevre Yolu'ndan ve Soğanlı bölgesinden gelen araçların Hamitler üzerinden Mudanya Yolu'na ve İzmir Yolu'na bağlanmaları için önemli bir imkan sağlayacak."

Alternatif terminal yolu projesini de açıklayan Mustafa Bozbey, 2. Kanalboyu Caddesi (Alman Kanalı)-Terminal (DOSAB) bağlantısının yapılması ile Mudanya, İzmir ve şehir merkezinden gelen araçların terminale gidebilmeleri için bu alternatif bağlantı yolunu kullanacaklarını söyledi.

Mustafa Bozbey, Gemlik Engürcük Mahallesi-Bursa Mudanya Yolu - Mudanya Kumyaka çevre bağlantı yolunun tamamlanarak Mudanya Çevre Yolu yapılması ve bu yolun Trilye'ye ulaştırılmasının Mudanya'da şehir içi artan trafik yükünü hafifleteceğini de sözlerine ekledi.

Mudanya'ya yeni iskele

Mudanya ile Bursa arasında özellikle hafta sonları yaşanan trafik yoğunluğuna dikkat çeken Mustafa Bozbey, "Hafta sonları Mudanya'ya iki günde 300 bin araç giriyor. Yanlış ve politik kararlarla yapılan İDO ve BUDO iskeleleri Mudanya'yı tıkıyor. Bu iki iskeleyi kaldırıp yerlerine iki güzel meydan yapacağız. Mudanya -Güzelyalı arasında yer alacak yeni iskele hem kolayca karayoluna hem de raylı sistem ile Emek İstasyonu'na bağlanacak" dedi.

İstasyonlarda ücretsiz park alanları

Bursa'daki mevcut alt geçitlerin tamamının yeniden düzenleneceğini ve kent kimliğine yakışan alt geçitler olacağını söyleyen Bozbey, bütün mahallelerde kentin ihtiyaçlarına cevap verecek büyüklükte otoparklar oluşturulacağını, akıllı şehir uygulamalarından yararlanarak kentteki kamu ve özel sektör otoparklarının anlık doluluk oranları ölçülerek bu bilgilerin internet uygulamaları ile anlık olarak paylaşılacağını belirtti.

Bursaray istasyonlarının tümünde yolculara ücretsiz park et-git alanları oluşturulacağını söyleyen Mustafa Bozbey, "Ana cadde üstü otoparkların tamamen kaldırılması, kontrollü alanlarda park edilmesinin sağlanması, TEDES sistemi ile yasak parklanmanın önlenmesi sağlanacak. Yasal olmayan otoparkların kaldırılarak bütün otoparklarda ücret tarifesi standardına gidilecek. Tarifeler şehir merkezine yaklaştıkça artacak şekilde belirlenecek. Tüm otoparklarda BURSAKART ve kredi kartı geçerli olacak" dedi.

Heykel'de yaya trafiği olacak

Uygun olan her bölgeye yeni Yaya-Bisiklet aksları açılacağını belirten Mustafa Bozbey, Bisiklet Kiralama İstasyonları yapılacağını ve ödeme sisteminin BURSAKART'a entegre edileceğini açıkladı.

Heykeli yayalaştırma projesini de açıklayan Mustafa Bozbey, "Atatürk Caddesi araç trafiği, yeni yapılan düzenlemeyle İnönü Caddesi'nin bir kısmını da içine alarak Zafer Plaza bitiminden Demirtaşpaşa Hamamı'na kadar olan kısımda yeraltına alınarak önemli bir yaya aksı elde edilecek. Bursa'nın yeni sosyal yaşam merkezi, yayalaştırılmış Atatürk Caddesi olacak. Atatürk Caddesi boyunca var olan ticari birimler korunacak, yeni ticaret önerileriyle kent yaşamı renklendirilecek. Tarihi Bursa ve Hanlar Bölgesi yenilenen Atatürk Caddesi ile yurt içi ve yurt dışı turizmi için önemli bir odak noktası olacak" dedi.

Yol kenarlarında park ücreti alınmayacak

Bozbey, yol kenarı parklanmalarında ücret uygulamasının kaldırılacağını da açıklayarak "Yatırım yapılmadan vatandaştan ücret alınmayacak" dedi. Tek Tip Taksi Durakları Projesi'ne de değinen Bozbey, Büyükşehir Belediyesi ile ilgili bütün hizmetlere BURSAKART aracılığıyla erişilebileceğini, ayrıca BURSAKART sahiplerinin belirli alanlarda ücretsiz internet erişimden yararlanacağını söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.