SON DAKİKA
Hava Durumu

Milletvekilliği aday adaylığı süreci başladı

Siyasi partilerin 28. Dönem Milletvekilliği aday adaylığı süreci başladı.

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2023 13:47
Haber Güncellenme Tarihi: 14.03.2023 13:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Milletvekilliği aday adaylığı süreci başladı

Siyasi partilerde 14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek genel seçimi için 28. Dönem Milletvekilliği aday adaylığı başvuruları alınmaya başlandı.

MHP

MHP'de parti geleneği gereği aday adaylığı başvurusunda bulunan ilk isim Genel Başkan Bahçeli oldu. Devlet Bahçeli'nin başvurusunun ardından Genel Başkan Yardımcıları İzzet Ulvi Yönter, Filiz Kılıç, Feti Yıldız ile TBMM Başkanvekili Celal Adan'ın da aralarında bulunduğu parti yetkililerinin kayıt kabul masalarına ilgili evrakları teslim etmesiyle aday adaylığı süreci başlatıldı.

MHP'de bugün (14 Mart) saat 09.00'da başlayan 28. Dönem Milletvekilliği aday adaylığı başvuru süresi, 21 Mart 2023 Salı günü saat 17.00'ye kadar devam edecek.

Aday adayları belirlenen tarihler arasında MHP Genel Merkezi seçim işleri kayıt kabul birimine şahsen ve belgelerin aslıyla müracaat edecek. İşlemlerini hızlandırmak isteyen aday adayları, ön kayıt işlemlerini "https://basvuru.mhp.org.tr" internet adresinden yapabilecek.

MHP milletvekili aday adaylığı için yüzde 40 veya üstü engelli olanlardan başvuru aidatı alınmayacak. Başvuru aidatı olarak 3 bin lira Ziraat Bankası ve Yapı Kredi Bankasının Cevizlidere şubelerindeki hesaplara yatırılacak.

AK PARTİ

AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, partilerinden milletvekili aday adayı olacakların başvuru aidatlarını, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına (AFAD) bağış şeklinde yatıracaklarını belirterek, "Bağışlar, yetişkinler için 20 bin lira, kadın ve genç adaylarımız için 10 bin lira, engelli adaylarımız için de 5 bin lira şeklinde olacak." dedi. 

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) 14 Mayıs'ta yapılacak seçim çerçevesinde istifa etmesi gerekenlere, 16 Mart Perşembe günü saat 17.00'ye süre tanıdığını anımsatan Yavuz, seçimlerin yenilenmesi kararının ardından, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulunun toplanıp bazı kararlar aldığını söyledi.

Bu doğrultuda aday usul ve esaslarını belirlediklerini aktaran Yavuz, şunları kaydetti:

"Aday usul ve esasları kapsamında, müracaatların il başkanlıkları ve genel merkez nezdinde alınması kararı verildi. Aday müracaatlarının 16 Mart Perşembe günü saat 21.00'e kadar devam edeceğini karara bağladık. Başvuru aidatının bu dönem alınmayacağını Sayın Cumhurbaşkanı'mız seçim yenileme kararı verirken açıklamıştı. Başvuru aidatının bu dönem alınmamasına ve bunun yerine deprem bölgesi hesapları kapsamında AFAD'a bağış şeklinde bunun ödenmesine karar verdik. Bağış yapılmak suretiyle hiçbir aidat almadan bu süreci geçireceğiz. Bağışlar da yetişkinler için 20 bin lira, kadın ve genç adaylarımız için 10 bin lira, engelli adaylarımız için de 5 bin lira şeklinde olacak. Daha önceki yıllarda da hep böyle olmuştur. Buna özellikle dikkat ettik bu dönemde de. Her dönem işi nasıl yürüttüysek ve hangi oranları kullandıysak, bu dönemde bu ve benzeri bütün konularda aynı şeyi yaptık. Yani her dönem en yüksek aidatın yarısı kadar kadın ve genç adaylardan alıryorduk, onların da yarısı kadar engelli adaylardan alıyorduk. O oran değişmedi."

DEVA PARTİSİ

İlk seçim heyecanını yaşayan Demokrasi ve Atılım Partisi’nde (DEVA), milletvekili belirleme dönemi resmen başladı. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin logosunun seçim pusulasında yer alacağını geçtiğimiz yıl düzenlediği basın toplantısında “Demokrasi ve Atılım Partisi, önümüzdeki seçimlere kendi adıyla, kendi şanıyla, kendi logosuyla girme kararı almıştır” sözleriyle duyurmuştu.

14 Mayıs 2023 seçimlerinde DEVA Partisi’nden milletvekili aday adayı olmak isteyen vatandaşlar 20 Mart Pazartesi gününe kadar başvuru yapabilecek.

DEVA Partisi, milletvekili aday adayı olmak isteyen vatandaşların başvurularını üç kanaldan kabul edecek. Aday adayları, partinin il başkanlıkları, Genel Merkez Seçim İşleri Başkanlığı veya basvuru.devapartisi.org.tr üzerinden başvuru yapabilecek. İnternet üzerinden yapılacak başvurularda evraklar web sitesi üzerinden sisteme yüklenecek. Ayrıca ıslak imzalı evrak asılları il başkanlıklarına veya Genel Merkez Seçim İşleri Başkanlığı’na teslim edilecek.

Hangi belgeler gerekiyor?

DEVA Partisi’nden yapılan açıklamaya göre milletvekili aday adaylarının tamamlaması gereken belgeler şu şekilde:

Aday başvuru formu, nüfus cüzdanı örneği, adli sicil belgesi (arşiv kayıtlı, milletvekili adaylığı için), diploma sureti (mezuniyet belgesi), askerlik durum belgesi, adaylık için istifası zorunlu olan kimselerin ilgili mercilere sunulmuş istifa veya emeklilik dilekçelerinin ve alındı belgesinin fotokopisi, 2 adet vesikalık fotoğraf, adaylık başvuru bedelinin ödendiğine dair dekont, özgeçmiş. 

DEVA Partisi’nde milletvekili seçimleri için aday adaylarından alınacak ücret 5000 TL olarak belirlendi. Kadın, genç, depremzede ve engelli aday adayları için rakamlar şöyle düşürüldü:

Kadın aday adayları için: 2500 TL.

30 yaşın altındaki (14 Mayıs 1993 ve sonrası doğumlular) aday adayları için: 2500 TL.

Deprem bölgesinden başvuru yapan aday adayları için: 1000 TL.

Engelli aday adayları için: 1000 TL.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.