SON DAKİKA
Hava Durumu

Meral Akşener Bursa'da iş insanlarıyla buluştu

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisince düzenlenen "Bursa İş Dünyası Büyük Buluşması"nda, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile kanaat önderleriyle biraraya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2022 22:45
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2022 09:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Meral Akşener Bursa'da iş insanlarıyla buluştu

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, İYİ Parti Bursa İl Başkanlığı tarafından Nilüfer'deki Sheraton Otel'de düzenlenen etkinliğin basına açık bölümünde konuşan İYİ Parti lideri Akşener, gittikleri şehirlerde esnafı ziyaret ettiklerini ve iş insanlarıyla bir araya geldiklerini söyledi.

Sivil toplum kuruluşlarını da ziyaret ettiklerini belirten Akşener, daha sonra bir format değişikliğine gittiklerini ve sivil toplum kuruluşları, iş insanları ile bulundukları şehrin kanaat önderleriyle toplantılar yaptıklarını kaydetti.

Yaptıkları toplantılarda şehrin önde gelen insanlarını dinlediklerini aktaran Akşener, "Siz iş insanları, kanaat önderleri, eleştirilerinizi, tavsiyelerinizi bize yol göstermeleriniz ve yaptığınız işe dair problemlerinizi ya da o problemlere dair çözümlerinizi anlattınız. Ekonomik soruları arkadaşlarımız cevaplandırdı, siyasi soruların tamamını da ben cevaplandırdım." dedi.

İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu ise Bursa ekonomisiyle ilgili yaptığı sunumunda, Türkiye'nin ilk organize sanayi bölgesinin bu kentte kurulduğunu hatırlattı.

Bursa'nın, Türkiye'de en çok organize sanayi bölgesi bulunan şehirlerden biri olduğuna değinen Tatlıoğlu, "Bursa'da 420 bin sanayide istihdam, Bursa Ticaret Sanayi Odası'na kayıtlı 55 bin üye ile küçük ve orta ölçekli işletmeler anlamında 82 bin üyesi var. Türkiye'nin geliri artıyor, Bursa'nın geliri de artıyor ama Bursa'nın geliri Türkiye'nin geliri kadar artmıyor." ifadesini kullandı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale ve İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz da bir sunum gerçekleştirdi.

TATLIOĞLU: TEKNOLOJİK DEĞİŞİM BURSA’DAN BAŞLAMALI

TBMM Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, toplantıda, “Bursa Ekonomik Görünüm” konulu görüşlerini açıkladı. Bursa’nın, Türkiye ekonomisinin amiral gemisi olduğunu belirten Tatlıoğlu şunları söyledi:

“Ülkemizin ilk organize sanayi bölgesini Bursa kurmuştur. Bursa dış ticaret fazlası veren bir ekonomiye sahip ve bütün bu işler, 17 organize sanayi bölgesinde oluyor. Bursa’nın geliri Türkiye’nin gelirinden az artıyor. Bu bir büyük sorun. Bu nedenle de Bursa milli gelirinden daha az pay alıyor. Bu konuda negatif yönde bir ayrışma var. O açıdan da şehrimiz krizin en büyük mağduru olarak görünüyor.

Fert başına gelirde Bursa giderek geriye gidiyor. Bursa bir çok şehre kıyasla ortalama altında zenginleşen ama ortalama üstünde fakirleşenler arasındadır. İhracatta giderek yükselen Bursa, bu ihracat gelirinden gereken payın altında alıyor. Teknolojik dönüşümü Bursa’dan başlatmak arzusundayız. Sanayide ve özellikle ihracata yönelik üretimdeki yapısal sorunları mutlak surette çözmeliyiz. Eğitim ve sağlık alt yapısında diğer illere göre eksiğiz. Fiber teknolojisinde bile 14.’yüz. Bursa sanayi ve üretimi desteklemek için gerekli olan fiziki ve beşeri alt yapıdan mahrum bırakıldı. Aynı şekilde demiryolu eksikliğini mutlaka gidermek zorundayız. Bursa’nın ulaşım sorunu Türkiye ekonomisinin sorunudur. 22 milyon çalışanımız var, Almanya gibi 40 milyon olmalıyız, onlarla aynı nüfustayız çünkü. Nasıl olacak bu? Tabi ki istikrarlı bir planlamayla olacak.”

ÖZLALE: KATMA DEĞERLİ ÜRÜN ÜRETMEK ZORUNDAYIZ

Kalkınma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Özlale ise ‘Üretimde Dönüşüm Stratejisi’ üzerine bilgi verdi. “Katma Değerli ürün üretemiyoruz. Önce bu sorunu düzelteceğiz” diyen Özlale şunları söyledi:

"Küresel ekonomiden aldığı pay azalıyor. Özellikle tarım iyice azalıyor. Orta gelirli ülkeler tuzağına düştük ve kabullendirildik. Doğu Avrupa ülkeleri bu sorunu aştı. Biz de aşabiliriz. En zengin coğrafyadayız. Dış politikamız, iktisadi zenginleşme imkanını engelliyor. Teknolojik gelişmelere adapte olamıyoruz. Sanayi devrimlerine uyum sağlayamadık, en büyük eksikliğimiz budur. Teknolojik gelişime uyum sağlamak zorundayız. Öncelikle üniversitelerimizi üreten eğitime dönüştürmek zorundayız. 200 üniversitemiz bilim üretmekten maalesef uzak. Üniversitelerin binadan ibaret olmadığını göstereceğiz. TÜBİTAK’ı bilim üretecek ve üniversitelerle buluşturacağız. Teknolojide kapsayıcı olacağız. Kalkınma Bankası kuracağız. Bilimi üretip ticarileştireceğiz. Teknopark Türkiye’yi kuracağız. Bilim insanları üniversitelere girerken kart basmazlar. Dünyanın hiç bir yerinde olmaz bu. Bilim her yerde üretilir çünkü. Bilim insanlarını binaların içine hapsedemezsiniz. Bürokratik süreçleri digitalleştireceğiz. Biz enerjiyi verimli kullanamıyoruz. Sanayi üretimini artırırken Avrupa gibi enerji verimliliğini düşürmeliyiz. Yüksek katma değerli ürün üretmemiz şart. Biyoyakıt ve güneş enerjisi olanaklarımız çok büyük, bu konuda gerekli yatırımları yapacağız. Bir fabrikanın atığı diğer fabrikanın girdisi olacak. Üniversitelerimizde Teknoloji Kampüsleri kuracağız. Bursa’da kuracağımız teknoloji kampüslerinde 16-18 ayda teknik elemanlar yetiştireceğiz. Bakım ekonomisiyle mahallelere kreşler ve bakım merkezleri kuracağız, devlet bunu ücretsiz yapacak ve böylelikle 450 bin kadınımızı ekonomiye katacağız."

TBMM Grup Başkanvekili Erhan Usta ise ‘Kamu Maliyesi’yle İlgili Bilgiler’ vererek, hedeflenen makroekonomik amaçları anlattı. “Güven ve istikrarı dikkate alarak ekonomiyi büyümeyi hedefliyoruz” diyen Usta şu bilgileri verdi: “Öncelikle faiz oranlarını hızla aşağı çekmek, kaynakları üretken alanlara yönlendirmek, gelir adaletini sağlamak, ihracatı destekleyip sürdürülebilir kılmak, faizi sistemli biçimde azaltan bir planlama yapmak zorundayız”

‘Vergiye ilişkin Politikaları’ da özetleyen Usta, “Vergi adaletinin tesisi mutlaka sağlanacak, kentsel rantların vergilendirileceğini, kripto varlıklar ve yeni gelişen digital mecralar vergilendirilecek ve servet vergisiyle ilgili konularını belli bir planlamaya dahil olacak” diye konuştu. Bütçe harcamalarına ilişkin politikaları da anlatan Usta, “İsrafın önlenmesinin öncelikli hedef olduğuna vurgu yapmak isterim. Teşvik sistemi, yatırım projeleri, tarımsal destekler, KÖİ anlaşmaları, yoksullukla mücadele ve EYT sözümüzdür, çözeceğiz. Kamu Mali Yönetim Vizyonumuz eksik. Parlementonun bütçe yapma imkanı kalmadı. Güven sorunumuz büyük ve bunu mutlaka sağlamak zorundayız. DPT yeniden kurulacak. Çünkü planlamasız bütçe olmaz. Denetimi sevmeyen bir hükümet var. Sayıştay’a bile format atıldı. Raporlar düzelttirilerek yayınlanıyor. Sayıştay’a çeki düzen verilecek. Büyük yolsuzluklarla ilgili de merkezi sistem kurulacak” ifadesini kullandı.

Bursa İş İnsanları Buluşması toplantısının sonunda Genel Başkan Meral Akşener ve ekonomi kurmayları, basına kapalı bölümünde Bursa iş dünyası temsilcilerinin sorularını yanıtladı.

Programa, Millet İttifakı üyesi partilerin Bursa temsilcileri de katıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.