SON DAKİKA
Hava Durumu

Komünist Başkan Bursa'da belediyeciliği anlattı

Uygulamaları ve projeleriyle Türkiye'nin adından söz ettiği Tunceli'nin Ovacık İlçesinin TKP'li Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, 2014 yılından bu görevde olduğu Ovacık'ta nasıl bir belediyecilik yaptıklarını anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 29.09.2018 02:07
Haber Güncellenme Tarihi: 29.09.2018 02:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Komünist Başkan Bursa'da belediyeciliği anlattı

PELİN AKDEMİR/BURSAPORT

Bursa'da bir dizi etkinliğe katılan Tunceli'nin Ovacık İlçesinin Türkiye Komünist Partili (TKP) Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Nilüfer Karaman Dernekler Yerleşkesi'nde kitaplarını imzaladı, söyleşiye katıldı.

Yaptığı icraatlarla Türkiye'nin adından söz ettiği Maçoğlu, yoğun katılımın olduğu söyleşide, Ovacık'ta seçildiği 2014 yılından bu yana yaptıkları çalışmaları anlattı. Ovacık'ta tüm Türkiye'nin konuştuğu belediyecilik çalışmaları ilgili anekdotlar paylaşan Maçoğlu, dinleyicilerle keyifli bir sohbet gerçekleştirdi. 

Yerel yönetimlerin kapitalist ve sosyalist olarak iki anlayışa sahip olduğunu belirten Maçoğlu, yerel yönetimlerde Demokratik Halk Dayanışmaları kurularak her bireyin yönetimde söz sahibi olduğu bir anlayışı belirlediklerini vurguladı. Maçoğlu, 2 Nisan 2014'te görevi devraldığında nasıl bir yönetim çalışması yapılması gerektiğini halkla birlikte belirlediklerini anlattı. 

Eğilmeden, bükülmeden, onurlu bir mücadele göstererek görevini bugüne kadar yerine getirdiğini belirten Maçoğlu, göreve geldikten sonra iki-üç ay içerisinde halkın kendisini yönetmeye başladığı andan itibaren borçların olmadığı sürecin gelişim gösterdiğini aktardı. Maçoğlu, "Yaptıklarım zor şeyler değil. Halkın kendisinin üretebileceği bir anlayış gelişti." dedi.

Fatih Mehmet Maçoğlu'nun Karaman Dernekler Yerleşkesi'ndeki söyleşisine yoğun katılım oldu

Maçoğlu, Halk Meclisi'nde alınan kararları şöyle anlattı:

"Halk Meclisi toplantısında belirlediğimiz; topluma hizmet anlayışı var. Bunun birinci ayağı yönetim şekli, ikinci ayağı üretim, üçüncü ayağı sosyal yaşam alanı. Halk Meclisi'nde alınan ilk somut karar; halkın kendisini ifade edebilme özelliğine sahip olması. İki; hizmete dair nasıl bir yöntemin olacağı. İki gündem maddemiz vardı. Biri ulaşımın ücretsiz olması, ikincisi şehrin sokaklarında peyzaj düzenlemesi. 

İlk gündem maddesine ilişkin gönüllülük esasına dair karar alınmıştı. Tek bir kadın yoldaşımızın itirazı ile ulaşımın ücretsiz olması kararı alındı. İkinci gündem maddemiz hangi sokağın daha öncelikle düzenlenmesi gerektiğiydi. Beş sokağın peyzaj düzenlemesi yapılacak. 'Ovacık ilçe merkezindeki sokakla başlayalım. Gelen misafirlerimiz orayı görüyor ve bizi eleştiriyorlar' önerisini getirdim. Bir yoldaşımız bu konuda şu itirazda bulundu: 'Biz görünür kılmak adına mı bir yönetim şekli, ihtiyaçı karşılamak adına mı yönetim şekli talep ediyoruz. Çünkü bir yerde araçlar geçtiğinde, KOAH hastası amca toz dumandan kurtulmak için camını kapatıyor.' Mecliste alınan karar burjuvazi anlayıştan kurtulamayışımızın bir göstergesi olarak beni rahatsız etti."

Maçoğlu, kızının halkın kendini yönetmesine ilişkin olarak kendisine söylediği sözü ise şu cümlelerle aktardı: 

" 'Ben bir sağlık memuru olarak orada bir KOAH hastasının olduğunu, nasıl rahatsız olabileceğini düşünemedim.' dedim. Kızım bana; 'Baba sana gerek kalmadı. Bu halk kendisini yönetebiliyor.' dedi."

Yönetim şeklinin neden önemli olduğunu aktaran Maçoğlu, "Yönetim şekli, halkın kendisini yönetebilmesine dönmedikçe ve halkın kendi doğasını, yaşadığı alanla ilgili kendini yönetebilme kabiliyetini geliştirmediği sürece birileri bizi yönetmeye devam edecektir." ifadelerini kullandı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.