SON DAKİKA
Hava Durumu

'İşsizlik Fonu'nun 40 milyarı talan edildi'

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, AKP iktidarının İşsizlik Fonu'nda biriken paradan 40,3 milyar lirayı yasalara aykırı olarak başka yerlere aktardığını, yerine ise iade yapmadığını ileri sürdü. Kubilay, "İşçilerin parası AKP'nin yolsuzluk ve israf ekonomisine harcanmıştır. Fondan alınan bu miktarların geri iade edilmesi gereklidir. İşsizlik Sigortası Fonu AKP'nin yağmaladığı bir alana dönüşmüştür." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2018 14:01
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2018 14:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'İşsizlik Fonu'nun 40 milyarı talan edildi'

HDP Emek, Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, işsizlerin sadece yüzde 10'unun İşsizlik Sigortası Fonundan yararlanabildiğini, fondan harcanan miktarın yüzde 70'inin ise işsizlik ödeneği dışındaki kalemlere harcandığını söyledi.

Ekonomik kriz nedeniyle işsiz sayısının 6,3 milyon kişiye yükseldiğini belirten Günay Kubilay, "Türkiye'de işsizliğin azaltılmasından sorumlu olan Bakanlık ve bu Bakanlığın ilgili kurumu olarak İŞKUR bulunuyor. AKP iktidarı rant odaklı güvencesiz bir istihdamın yayılması için birçok politika uygularken işçilerin kıdem tazminatına göz dikiyor, çalışma saatlerini uzatıyor, ücretlerini reel olarak azaltıyor." dedi.

Türkiye'nin, Avrupa ve OECD ülkeleri arasında işgücüne katılma ve istihdam oranları en düşük ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken Kubilay, "İşsizlik verileri ise özellikle kadınlar ve gençlerde alarm düzeyindedir. İşsizlere verilmesi gereken işsizlik sigortası fonu ise yıllardır işsizler dışında birçok alanda kullanılmaktadır. İşsizlik sigortası fonu, işçinin ücretinden kesilen primlerle biriken bir fondur." ifadelerini kullandı.

"İşsizlik sigortası fonundan işsizlerin sadece yüzde 10'u yararlanabilirken işsizlik sigortası fonundan harcanan miktarın yüzde 70'i işsizlik ödeneği dışındaki kalemlere harcanmaktadır." diyen Günay Kubilay'ın açıklamaları şöyle:

'600 ve 120 günlük süreler kısaltılmalı'

"- İşsizlik sigortasından yararlanma koşulları olan 600 ve 120 günlük sürenin yanı sıra kayıt dışı çalışmanın yaygınlığı, işsiz kalanların bu sigortadan yararlanmasını engellemektedir. Hem kayıt dışı sigortasız çalışma engellenmeli hem de 600 gün ve 120 gün koşulları işsizler lehine kısaltılmalıdır.

- İşçilerin parası AKP'nin yolsuzluk ve israf ekonomisine harcanmıştır. Fondan alınan bu miktarların geri iade edilmesi gereklidir. Yasa gereği bütçe dışı fon olması gereken işsizlik sigortası fonunun bu niteliği AKP uygulamaları ile ortadan kaldırılmaktadır. Fon kur ve enflasyon karşısında reel olarak azalmakta ve kötü yönetilmektedir. İşsizlik sigortası fonu AKP'nin yağmaladığı bir alana dönüşmüştür.

- 2002-2018 yılları arasında "işsizlere verilen toplam ödenek miktarı 21,8 milyar" iken 2014-2018 yılları arasında AKP'nin yandaşlarına aktardığı miktar bunun kat kat üzerindedir.  AKP sadece aşağıda ifade edilen 3 başlıkta fondan 40,3 milyar aktarmış ve yerine iade yapmamıştır. Bu başlıklar bağımsız denetim raporlarına, Sayıştay raporlarına ve resmi bültenlerde ortaya çıkmasına rağmen AKP fonu yağmalamaya devam etmektedir. Bu yağmalama sonucunda işsizlik azalmamış tam tersine artmıştır.

- AKP'nin GAP idaresine aktardığı ve nerede kullanıldığı belli olmayan 11,5 Milyar TL fon alacağı hala fona aktarılmamıştır.

- AKP fonu seçim dönemlerinde Toplum Yararına Program (TYP) adı altında kendi seçim propagandası amacıyla kullanmaktadır. Bu kapsamda 2013-2018 yılları arasında yaklaşık 18 Milyar TL fon kullanılmıştır.

- AKP ekonomik kriz nedeniyle krize giren kamu bankalarının zararına İşsizlik Sigortası fonunu da ortak yapmıştır. Eylül ayı sonunda İşsizlik Sigortası Fonundan 10,8 milyar TL Vakıfbank, Eximbank ve Halkbank'a sermaye olarak aktarılmıştır.

- HDP olarak işçilerin ve işsizlerin olan bu fonun, sermayeye ve AKP politikalarına peşkeş çekilmesine karşı duruyoruz. Fonun zarara uğratılmasının sorumlusu olan siyasetçilerin ve kamu görevlilerinin hesap vermesi için parti olarak üzerimize düşeni yapacağız. Bu konuda genel olarak toplumu, yargıyı ve tüm demokratik kitle örgütlerini birlikte hareket etmeye çağırıyoruz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.