SON DAKİKA
Hava Durumu

HDP: Zaxo’daki katliam ikinci Roboski’dir

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Irak'ın Duhok vilayetinin Zaho ilçesinde yapılan saldırıya ilişkin, "Tarihe ikinci Roboski katliamı olarak geçecek olan bu katliamdan iktidar siyasi ve hukuki olarak sorumludur" açıklamasında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 21.07.2022 00:05
Haber Güncellenme Tarihi: 21.07.2022 00:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
HDP: Zaxo’daki katliam ikinci Roboski’dir

Halkların Demokratik Partisi (HDP), TSK’nın Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Zaxo kentine bağlı turistik alanlarından Perex köyüne yönelik gerçekleştirdiği saldırı iddiasına ilişkin açıklamada bulundu. 

HDP'den yapılan açıklamada, 12 kişinin hayatını kaybettiği, ağır yaralıların da olduğu 20 kişinin ise tedavisinin sürdüğü belirtildi. Şengal, Maxmur gibi sivil yerleşim bölgelerinde sivillerin öldürüldüğü söylenen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"En son 26 Mayıs’ta Bamernê’ye yönelik saldırıda 2’si çocuk 3 kişi yaşamını yitirmişti. CPT Irak Kürdistan Bürosu'nun hazırladığı rapora göre, 2015’ten bugüne Mahmur ve Şengal başta olmak üzere bölgenin birçok kentine yönelik AKP iktidarının gerçekleştirdiği hava saldırılarında, çocuk ve kadınların da aralarında bulunduğu en az 112 kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı."

Sivil yerleşim alanlarının bombalanmasının insanlık ve savaş suçu olduğunun ifade edildiği açıklamada, "Türkiye, bunu yasaklayan uluslararası sözleşmelere de doğrudan taraftır. Tarihe ikinci Roboski katliamı olarak geçecek olan bu katliamdan iktidar siyasi ve hukuki olarak sorumludur. Bu katliam aynı zamanda başka bir ülkenin egemenlik alanına da saldırı anlamına gelmektedir. Failler ve karar vericiler mutlaka yargılanmalı, hukukun ve insanlığın gereği yerine getirilmelidir. Savaş ve çatışmaların olmadığı bir bölge ve dünya için mücadele eden bir parti olarak, sınır ötesi askeri harekatların ve saldırıların bir an önce durdurulması gerektiğini bir kez daha yineliyor, bu katliamı en sert biçimde kınıyoruz." denildi. 

Açıklamada Meclis başkanının, Genel Kurulu bu gündemle acil toplanma çağrısında bulunması talebi dile getirildi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.