SON DAKİKA
Hava Durumu

HDP ve Yeşil Sol Parti'den Bursaspor-Amedspor maçındaki olaylarla ilgili açıklama

TFF 2. Ligi Beyaz Grup'ta Bursaspor'un Amed Sportif Faaliyetler takımı ile yaptığı maçta, sahada ve saha dışında yaşanan olaylara yönelik tepkiler sürüyor. HDP ve Yeşil Sol Parti Bursa il örgütleri tarafından yapılan açıklamalarda olaylar kınandı.

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2023 23:23
Haber Güncellenme Tarihi: 07.03.2023 00:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
HDP ve Yeşil Sol Parti'den Bursaspor-Amedspor maçındaki olaylarla ilgili açıklama

TFF 2. Ligi Beyaz Grup'ta, Bursaspor'un Amed Sportif Faaliyetler takımı ile yaptığı maçta, sahada ve saha dışında yaşanan olaylara yönelik tepkiler sürüyor. Halkların Demokratik Partisi ve Yeşil Sol Parti Bursa il örgütleri tarafından yapılan açıklamalarda Amed Sportif Faaliyetler takımına yönelik organize bir linç girişimi olduğu ifade edilerek, yaşananların çok üzücü olduğu belirtildi.

HDP Bursa İl Başkanlığı'nda düzenlenen basın toplantısında, Amedspor kafilesinin kaldığı otelin çevresinde gece kolluk güçlerinin gözü önünde havai fişeklerle saldırı yapıldığını bunun gündüz de durmayarak sahaya tüm yönleri ile yansıdığını belirten İl Eş Başkanı Ceylan Erol Erdoğan, "Irkçı slogan ve sözler yetmemiş olacak ki örneğine az rastlanır bir rezillik olarak tribünlerde Kürt sivillerin kaçırılıp katledilmesiyle bilinen 'Beyaz Toros' aracı ile yine JİTEM tetikçilerinden 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım’ın fotoğrafları açılmıştır" dedi.

Yaşanan olayların sıradan bir avuç taraftarın planı olmadığını ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

"Buna yol veren başta Valilik ve Emniyet olmak üzere, maçın oynanmasına izin veren TFF, o suç unsurlarının sahaya taşınmasına izin veren ve sahada dahi önlem almayan tüm görevliler açık şekilde suçludur, suça bulaşmıştır. Derhal istifa etmelidirler. 'Hükümet istifa' seslerine bir kaşık suda fırtına koparanlar, açık ırkçılık karşısında sus pus olmuşlardır. Dün ‘Çocuklar ölmesin, maça da gelebilsinler’ dedikleri için bir takıma ceza yağdıranlar; bugün adeta sınıflandıran, insandışılaştırılan bir tedhiş pratiğinin sergilenmesine tek bir şey diyememektedirler.

Bu nefret iklimi ve hamasî milliyetçi şovenizm mevcut iktidarın ve rejimin can suyudur. Arzuladıkları yegâne ortam budur. Tüm toplumu paramiliterleştirme girişimine asla müsaade etmeyeceğiz. Herkes iyi bilmelidir ki 90’ların JİTEM artıklarına da onların ağa babalarına da boyun eğen bir gelenek olmadık. Bugün kontra yapılara ve Beyaz Toroslara sığınan acziyete karşı da dimdik ayaktayız, mücadeledeyiz, buradayız.

Sağduyulu kamuoyuna açık çağrımızdır: Pervasızca yerleştirilmek istenen bu organize ırkçı ve kıyıcı ortamın normalleştirilmesine izin vermeyelim. Her türlü faşizan siyasete ve uygulamaya hep birlikte karşı çıkalım."

Yeşil Sol Parti'den duyarlılık çağrısı

Yeşil Sol Parti Bursa İl Örgütü de, dün oynanan Bursaspor-Amedspor maçında yaşanan olaylara ilişkin bir basın açıklaması yayınladı.

Yeşil Sol Parti Bursa Eş Sözcüleri Azra M. Güllüpınar ve Yüksel Akgün tarafından yapılan açıklamada, yaşananlar kınanarak, yaklaşan seçim döneminde gelişebilecek bu tip olaylara karşı duyarlı olunması çağrısı yapıldı.

Türkiye deprem acısı yaşarken Bursa'da Amedspor’a karşı maç akşamı, gece kaldıkları otelden başlayarak sahaya kadar devam eden bir linç girişimine tanıklık edildiği ifade edilen açıklamada, "Otelin önünde toplanan ırkçı güruh, ikinci bir Madımak vahşetine neden olabilirdi. Akşam önlem alınmayınca saldırılar ertesi gün çok daha örgütlü bir şekilde sahaya yansımıştır" denildi. Gece otel önünde yaşanan saldırı girişimlerine rağmen maç iptal edilmeyerek sporcuların can güvenliğinin tehlikeye atıldığı kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

"Özellikle stadyumda 90’lı yıllarda binlerce Kürdün katili olan büyük suç örgütü JİTEM artıklarının resimlerinin taşınması ve maç boyunca tehditlerin bu fotoğrafların etrafında devam etmesi, linçin ne kadar örgütlü olduğunu gösteriyordu.

Dünden beri Amedspor üzerinden hangi kötülüğün örgütlenmek istendiğini çok iyi biliyoruz. Özellikle seçimlere kaotik bir ortamda girmeye hazırlanan iktidar aklının farkındayız. Depreme üç gün seyirci kalan devlet, Amedspor’a karşı yapılan örgütlü linçe de seyirci kalmıştır."

Bir daha böyle bir olayın yaşanmaması için olayları örgütleyen, linç girişimine katılanların ve sorumlu kamu görevlilerinin yargılanması istenen açıklamada, "Bizler Amedspor camiasına geçmiş olsun diyor ve olayı başından sonuna kadar en sert şekilde kınadığımızı belirtmek istiyoruz. Amedspor genel olarak ülkedeki sportif faaliyetlere farklı bir zenginlik katmıştır. Bunun için Amedspor’a teşekkür ediyoruz. Amedspor’un yanındayız, yanında olmaya devam edeceğiz. Tüm kamuoyunu, demokratik kitle örgütlerini ve halkımızı seçim sathı mailinde gelişebilecek bu tip olaylara karşı duyarlı olmaya davet ediyoruz." denildi.

9 kişinin Emniyetteki sorgusu sürüyor

Bu arada Bursa Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında gözaltına alınan 3'ü stadyumda görevli özel güvenlik sorumlusu olmak üzere 7 zanlının emniyetteki işlemleri devam ediyor. Olaylarla ilişkili oldukları gerekçesiyle 2 şüpheli daha güvenlik güçlerince gözaltına alındı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, stada sokulan pankartlarla ilgili sorumlu kamu görevlilerinin açığa alındığını ve haklarında soruşturma başlatıldığını bildirmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.